Byla by škoda v Česku nehrát, uvedla Plíšková. V Ostravě ji čeká newyorská odveta

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Jednou z hlavních hvězd J&T Banka Ostrava Open bude druhá nasazená Karolína Plíšková, jež se chystá na svou letošní turnajovou derniéru. „Byla by škoda v Česku nehrát,“ uvedla během tiskové konference. Do turnaje vstoupí česká hráčka ve druhém kole a čekat ji bude Ruska Veronika Kuděrmetovová, se kterou v posledním vzájemném měření sil prohrála ve dvou setech.

Plíšková si s Kuděrmetovovou zahrála na turnaji v New Yorku, který byl náhradou za původně plánovaný podnik v Cincinnati. Byť tehdy byla ve druhém kole favoritkou, prohrála 5:7, 4:6. V odvetě, v domácím prostředí, hodlá soupeřce porážku oplatit.

„V New Yorku to bylo strašně rychlé, tady to tak není,“ zhodnotila podmínky. „Doufám, že budu mít na všechno trochu víc času, tam jsem neměla a nutno říct, že jsem nehrála moc dobře. Nechci ale vyhlašovat, jak na tom jsem teď, uvidíme po zápase. Soupeřka je nepříjemná, měla dobrý konec sezony a odehrála spoustu zápasů,“ řekla směrem k Rusce, která v úvodním kole porazila Chorvatku Donnu Vekičovou.

Karolína bude v Ostravě plnit roli nasazené dvojky a bude patřit ke spolufavoritkám turnaje. Klíčem k úspěchu může být i to, že si po trochu hektickém období plném přechodů mezi povrchy odpočinula. „Dala jsem si pár dní volno, nakonec to vyšlo skoro dva týdny,“ uvedla s tím, že klidovým režimem pomáhala hlavně svému zranění stehna, které ji sužovalo od turnaje v Římě.

„Cítím se dobře, skvěle asi ne, to bych lhala. Ale cítím se dobře, snad tělo vydrží,“ pokračovala Plíšková. „Je to poslední turnaj. Nebojím se toho, že bych to nezvládla. Stehno bylo před měsícem, to je dávno. Asi jsem měla hodně zápasů. Ale měly bychom být rády, že jsou turnaje, že se dá hrát.“

Po neúspěchu na Roland Garros chvíli dokonce zvažovala, jestli by nebylo lepší sezonu ukončit. Možnost hrát v domácím prostředí ale její názor změnila. „Postupem času jsem si uvědomila, že by asi byla škoda v Česku nehrát. Mám to kousek od domova a nemám co ztratit. Co horšího se může stát, než že to tu třeba nevyjde,“ podotkla. Ostravský turnaj by zároveň měl být jejím posledním v tomto roce a hodlá se pokusit zakončit ročník nejlepším možným způsobem.

„Jsem tu i docela dost dní dopředu, takže jsem připravená na poslední větší snažení v tomto roce, pak bude už jen nějaké trénování,“ řekla Plíšková. „Bylo by samozřejmě hezké ukončit tuhle divnou sezonu titulem, ale na to nemyslím. Je tu spousta dobrých hráček, nebude to nic lehkého, nic nebude zadarmo.“

Od srpna má Plíšková za sebou, bez Tipsport Elite Trophy, celkem čtyři turnaje. A spoustu divokých přesunů mezi povrchy. Z antuky se musela před americkými turnaji připravit na tvrdý povrch, poté zpět na antuku a nyní opět na tvrdý povrch, který by jí ovšem měl svědčit.

„Přechodů bylo za poslední dva, tři měsíce docela dost. Nemělo by mě to rozhodit. Samozřejmě to bude těžké, přechod z venkovní antuky do haly. Ale těžko říct, jak budou všichni hrát. Každému to asi sedne trochu jinak,“ nechtěla predikovat před začátkem turnaje.

Plíškové může pomoci i to, že rozhodně nevyráží do neznámého prostředí. V Ostravar Areně toho prožila spoustu v reprezentační kariéře. „Vybavily se mi hezké vzpomínky, hrály jsme tu dvakrát,“ vyprávěla Plíšková, která v roce 2017 připsala dvě výhry proti Španělkám. O dva roky později proti Rumunsku zapsala jednu výhru a jednu porážku. „S Halepovou jsem tu prohrála, ale jinak mám bilanci dobrou. Doufám, že si ji nezkazím.“

České tenistce navíc sedí i podmínky. „Už jsem tu měla pár tréninků, je to docela dobré. Trochu pomalejší, ale vyhovuje mi to. Mám aspoň čas na ty svoje obrovské nápřahy. Musím být ta, co do toho bude chodit, budou se mi to snažit znepříjemnit, dost tu píše čop třeba,“ dodala.