J&T Banka Ostrava Open: Muchová rozdrtila soupeřku. Další Češky končí

- Redakce

Na halovém turnaji kategorie WTA Premier v Ostravě v úterý pokračovalo první kolo dvouhry a čtyřhry. Karolína Muchová ve svém prvním ostravském utkání dominovala, Číňance Čang Šuaj povolila pouhé dva gemy a drtivě zvítězila. Naopak Kateřina Siniaková s Barborou Strýcovou ve dvouhře dohrály. V deblu končí Jesika Malečková se Slovenkou Chantal Škamlovou, které podlehly turnajovým jedničkám Elise Mertensové a Aryně Sabalenkové. Neuspěly ani Lucie Hradecká se Slovinkou Andrejou Klepačovou.

Muchová rozdrtila čínskou soupeřku
Karolína Muchová se v prvním kole ostravského turnaje WTA zdržela na kurtu pouhých 58 minut. Za tu dobu doslova smetla z dvorce čínskou tenistku Čang Šuaj po setech 6:1, 6:1.

Češka v utkání soupeřku k ničemu nepustila, nečelila ani jednomu brejkbolu a sama prorazila servis Číňanky hned pětkrát. V osmifinále si Muchová zahraje s vítězkou zápasu mezi Amandou Anisimovou a Elise Mertensovou.

„Hlavní bylo chytnout začátek, dlouho jsme se tahaly o první gem,“ hodnotila Muchová na dvorci. „Potom nepřestávat a pořád hrát, což ale nebylo jednoduché, protože soupeřka podle mě chvilkami trošku přestávala hrát. Ale hraje se mi dobře, hlavně jsem fit,“ dodala.

Strýcová padla s Džabúrovou
Závěrečný zápas úterního programu radost českým fanouškům nepřinesl. Barbora Strýcová (37.) v něm nestačila na Tunisanku Ons Džabúrovou (32.), se kterou prohrála ve dvou setech 2:6, 2:6.

V utkání, které trvalo 75 minut, Strýcová prohrála hned pětkrát vlastní servis, zatímco výborně hrající soupeřku obrala o podání pouze jednou. Problémy české tenistce dělala zejména variabilita úderů Tunisanky, která hrála precizně od základní čáry a velmi úspěšně měnila rytmus hry, když prudké rány k lajnám střídala s kraťasy či jinými technickými údery.

„Zápas byl na jednu bránu. Od začátku jsem neměla co hrát. I když bylo pár gemů, o které jsme se tahaly, tak jsem vždy tahala za kratší konec,“ uvedla po utkání Strýcová. „Soupeřka byla o tolik lepší, že mě přehrávala ve všem. Zkoušela jsem různé věci, ale nic nefungovalo, na vše měla odpověď. Nemyslím si, že by byla nějaká skulinka, kde jsem mohla s výsledkem něco udělat. Ona zkrátka hrála příliš dobře.“

Siniaková nestačila na americkou hvězdičku
Vycházející hvězda ženského tenisu, Cori Gauffová (55.), slaví v Ostravě postup do osmifinále. V úvodním kole si totiž poradila s Kateřinou Siniakovou (65.), kterou porazila 7:5, 6:4.

Česká tenistka, startující na divokou kartu, předvedla v první sadě velmi slušný výkon na returnu, ale nedokázala toho využít. Češka, která hned třikrát prorazila Gauffové servis, se dostala dokonce do vedení 5:4, ale úvodní set nedoservírovala a prohrála čtyři gemy v řadě (do skóre 5:7, 0:1).

Ve druhé sadě si obě hráčky dlouho držely servis a rozhodl až desátý gem, v němž sice Siniaková na podání odvrátila tři mečboly, ale na ten čtvrtý už recept nenašla.

„Byl to vyrovnaný zápas, slušný tenis. Předvedla jsem dobrý výkon, ale hodně mě mrzí, že jsem nedoservírovala první set, a pak ten poslední gem v utkání, protože jsem to stahovala z 0:40,“ smutnila po utkání Siniaková a vysekla poklonu soupeřce. „Je jí šestnáct, ale je o půl hlavy větší než já. Je nepříjemná, běhá, vrací, nedá míč zadarmo. Servíruje 180, což je v šestnácti neskutečný.“

Malečková se Škamlovou podlehly favoritkám
Na divokou kartu startující Jesika Malečková a Chantal Škamlová podlehly v prvním kole J&T Banka Ostrava Open nejvýše nasazenému páru Elise Mertensová, Aryna Sabalenková za hodinu a 28 minut 7:5, 1:6 a 5:10. Česko-slovenská dvojice v prvním setu otočila nepříznivý stav 0:4 na gemy. V rozhodujícím supertiebreaku naopak vedla 4:0, vedení proti silným soupeřkám však neudržela.

„Byl to dobrý zápas. Snažily jsme se být pořád pozitivní a rvát se o každý balón. Byla to pro nás obrovská zkušenost, zahrát si proti takovým hráčkám je úžasné. Rozdíl byl hodně ve zkušenostech,“ řekla v pozápasovém rozhovoru pro Českou televizi Malečková.

Karolínu Plíškovou vyzve Kuděrmetovová
Turnajová dvojka Karolína Plíšková (6.) už zná svou první soupeřku na J&T Banka Ostrava Open, kde měla v úvodním kole volný los. Bude jí ruská kvalifikantka Veronika Kuděrmetovová (47.), která v prvním kole porazila Donnu Vekičovou (31) za hodinu a 13 minut 6:2 a 6:4. Hráčky se utkaly v srpnu na turnaji v New Yorku, Kuděrmetovová tehdy Plíškovou přehrála 7:5 a 6:4.

Hradecká s Klepačovou končí
První kolo čtyřhry na turnaji WTA v Ostravě absolvovaly v úterý také Lucie Hradecká s Andreou Klepačovou. Proti nasazeným čtyřkám Kirsten Flipkensové a Demi Schuursové se ovšem neprosadily a prohrály 1:6, 5:7.

1. kolo dvouhry
Veronika Kuděrmetovová (RUS, 47.) [Q] – Donna Vekičová (CRO, 31.) 6:2, 6:4
Jelena Rybakinová (KAZ, 19.) [6] – Darja Kasatkinová (RUS, 75.) [Q] 2:6, 6:3, 3:6
Dajana Jastremská (UKR, 29.) – Jennifer Bradyová (USA, 26.) 6:3, 6:7(6), 1:6
Šuaj Čang (CHN, 35.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (28.) 1:6, 1:6
KATEŘINA SINIAKOVÁ (65.) [WC] – Cori Gauffová (USA, 55.) [Q] 5:7, 4:6
BARBORA STRÝCOVÁ (37.) – Ons Džabúrová (TUN, 32.) 2:6, 2:6

1. kolo čtyřhry
Mertensová (BEL), Sabalenková (BLR) [1] – MALEČKOVÁ, Škamlová (SVK) [WC] 5:7, 6:1, 10:5
Flipkensová (BEL), Schuursová (NED) [4] – HRADECKÁ, Klepačová (SLO) 6:1, 7:5
Blinkovová, Kuděrmetovová (obě RUS) – Linetteová (POL), Teichmannová (SUI) bez boje
N. Kičenoková (UKR), Niculescuová (ROU) – Friedsamová (GER), Olaruová (ROU) 7:5, 6:7(3),10:5