Na výsledky testů jsem čekala skoro dva dny, stěžuje si Kristýna Plíšková. Jak hodnotí uplynulou sezonu?

- Michal Hladký

Sakkariová zvítězila v prvním kole ostravského turnaje kategorie Premier nad Kristýnou Plíškovou po setech 6:3 a 6:3. Česká divoká karta vzdorovala, řecká osmifinalistka letošního US Open ale byla nad její síly. O tom, jak Plíšková hodnotí utkání a vlastně celou sezonu 2020, se rozpovídala pro Tenisový svět.

Kristýna Plíšková v Ostravě napsala tečku za svou sezonou 2020, když nestačila ve dvou setech na Marii Sakkariovou. Česká tenistka se snažila do poslední chvíle zdramatizovat průběh prvního kola, když za stavu 2:4 vzala soupeřce podání a v následném gemu podávala na srovnání.

Plíšková nakonec prohrála dvakrát 3:6. Sakkariová disponuje silným servisem, což prokázala i nyní, neboť ze svého prvního podání vyhrála 77 % všech výměn. Naopak Plíšková si s uvedením míčku do hry příliš rady nevěděla.

Jak byste zhodnotila zápas?
Bylo to těžké, nic nedá zadarmo. Z bekhendu je hodně nebezpečná. Nevyužila jsem na začátku toho, že jsem hrála lépe. Měla jsem tam za stavu 3:2 brejkbol, ale pak se to otočilo.

Ve druhé sadě to vypadalo, že byste se mohla dostat zpátky do zápasu. Začala jste skvěle returnovat. Proč to nakonec nevyšlo?
Ona je jednou z nejlepších hráček na okruhu v tom, že podává rychle jak na prvním servisu, tak na tom druhém. Nicméně s tím dnes takový problém nebyl, horší to bylo s mým podáním. Za toho zmíněného stavu 3:4 ve druhém setu jsem dostala nové míče, což je na tomto povrchu nevýhoda. Nejde to moc dohrávat. Ona se dobře brání, je běhavá a vše vrátí. Bohužel tento gem druhý set rozhodl.

Podle všeho se míče na tamním povrchu velmi rychle opotřebují. Mělo to vliv na vaši hru?
Míče jsou pomalejší. Ty podmínky tady příliš nesedí mojí hře, obzvlášť pokud mi moc nejde podání. Na druhou stranu je pravda, že mám halové turnaje ráda. Obzvlášť si vážím toho, že je takový turnaj v Česku a obdržela jsem divokou kartu. To je skvělé.

Jak moc byl pro vás náročný přesun z antuky na beton?
Měla jsem dost času se adaptovat, rychle jsem se do toho dostala. Naopak jsem ráda, že se to změnilo. Antuka letos byla šíleně dlouhá. V Paříži bylo opravdu chladno, takže jsem ráda, že jsem se přesunula do haly.

Je z pohledu organizace nějaký větší rozdíl mezi French Open a právě Ostravou?
Mně to přijde všechno podobné. Trochu déle jsem tu čekala na výsledky testů, skoro dva dny. To by se podle mého nemělo stávat, pokud chtějí, aby byly hráčky dobře připravené. Asi se to ale stává i jinde, nemyslím si, že by to mělo být jen Ostravou. Jinak je to tu dobře zorganizované, center kurt je moc pěkný. Pořadatelé se postarali o turnaj skvěle.

Pro vás letošní sezona skončila. Jak byste ji zhodnotila? Povedlo se vám například uhrát semifinále v Šen-čenu nebo v Praze.
Byla pro všechny taková zvláštní, těžko se hodnotí. Před restartem sezony jsem trénovala skoro celou dobu, bylo to pak takové zdlouhavé a ztrácela jsem motivaci. Škoda, že když jsem měla v prosinci skvělou přípravu a následně jsem hrála pěkně, byly po chvíli všechny turnaje zrušeny. Pár hezkých výsledků jsem však získala. Mrzí mě US Open, kde jsem byla trochu nemocná a prohrála skoro vyhraný zápas (Plíšková vedla nad Vekičovou 6:3 a 5:3 – pozn. red.). Nicméně si myslím, že jsem většinu zápasů odehrála dobře a žádného nelituji.

J&T Banka Ostrava Open 2020 (ženy, CZE, 528 500 USD, tvrdý povrch – hala)
1. kolo dvouhry
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (68.) – Maria Sakkariová (23., GRE) 3:6, 3:6