J&T Banka Ostrava Open: České derby ovládla Krejčíková. Strýcová v deblu postupuje

- Redakce

Na východě republiky dnes začala hlavní soutěž halového turnaje kategorie WTA Premier. J&T Banka Ostrava Open je v ženském kalendáři náhradou za zrušený podnik v čínském Čeng-čou. Na kurtu se v rámci čtyřhry představily dvě Češky, a to Karolína Muchová s Barborou Strýcovou. Pokud jde o dvouhru, tak svůj zápas má za sebou Kristýna Plíšková, která se Sakkariovou prohrála ve dvou setech. V posledním duelu pondělního programu mezi Barborou Krejčíkovou a Terezou Martincovou byla úspěšnější první jmenovaná.

Krejčíková ovládla české derby
Barbora Krejčíková (85.) si poradila ve dvou setech s Terezou Martincovou (121.), kterou vyprovodila z kurtu za hodinu a šestnáct minut po výsledcích 7:5 a 6:1.

Osudová byla první sada, ve které se dlouho Češky tahaly. Za stavu 5:5 si Martincová nechala vzít podání a v následném gemu neproměnila naskytnutý brejkbol, čímž rozhodla o výsledku první sady a nakopnutá Krejčíková ji už k ničemu nepustila. K tomu Martincovou ve druhém setu ještě začaly trápit zdravotní potíže spojené s levým stehenním svalem. „Na začátku to bylo ještě dobré, jak jsem ale začala tu nohu více namáhat, tak se to podstatně zhoršilo," uvedla hráčka druhé stovky žebříčku WTA. 

„Měla jsem nějaké horší gemy, ale po celou dobu jsem vedla. Jsem hrozně ráda, že jsem vyhrála,“ zhodnotila český duel Barbora Krejčíková. 

Brněnskou rodačku v dalším kole čeká čtvrtá nasazená Běloruska Azarenková (14.). „Bude to strašně těžké, uvidíme, jak se na to vyspím. Moc se těším na to, že tu budu hrát další zápas," vítá velkou výzvu osmifinalistka letošního Roland Garros. 

Kristýna Plíšková nestačila na Sakkariovou
V prvním kole ostravského turnaje Kristýna Plíšková (68.) nevyzrála na Řekyni Sakkariovou (23.), které podlehla po setech 6:3 a 6:3.

Maria Sakkariová byla skvělá na podání, přes první servis získala 74 % všech výměn. Soupeřce sice darovala sedm brejkbolů, hned šest z nich ale odvrátila, a tak si zahraje druhé kolo. V něm řecká tenistka narazí na nasazenou jedničku Elinu Svitolinovou (5.), jež měla v úvodní fázi turnaje volný los.

„Bylo to těžké, nic nedá zadarmo. Z bekhendu je hodně nebezpečná. Nevyužila jsem na začátku toho, že jsem hrála lépe. Měla jsem tam za stavu 3:2 brejkbol, ale pak se to otočilo," zmínila se po zápase Plíšková, jež v Ostravě startovala na divokou kartu. 

Strýcová si zahraje druhé kolo debla
Barbora Strýcová společně s Američankou Mattekovou-Sandsovou po setech 7:5 a 6:3 porazily v prvním kole ukrajinsko-čínský pár Kičenoková, Čang Šuaj.

Ani jedna ze dvojic nepůsobila v utkání nikterak silně na podání. Nicméně Strýcová s Mattekovou-Sandsovou prokázaly své zkušenosti, když dokázaly zvládnout většinu těžkých okamžiků. 

A nejen díky tomu si zajistily postup do další fáze turnaje, ve které narazí na Kanaďanku Dabrowskou s Brazilkou Stefaniovou.

Muchová ve čtyřhře končí
Karolína Muchová společně s Běloruskou Azarenkovou nezvládly první kolo čtyřhry, když prohrály ve třech setech proti lotyšsko-ruské dvojici Ostapenková, Zvonarevová, a to po výsledcích 6:1, 4:6 a 4:10.

Klíčový moment utkání nastal za stavu 4:3 ve druhé sadě, kdy vše nasvědčovalo tomu, že si Muchová s Azarenkovou dokráčí pro výhru. Jenže v tom okamžiku Lotyška s Ruskou nastartovaly obrat, který dokonaly skvělým výkonem v supertiebreaku.

„Ze začátku nám to dost padalo, ony dělaly více chyb. Jelikož se v deblu nehraje přes výměny, tak stačí pár míčků k tomu, aby se zápas úplně otočil. Ony se zvedly a začaly hrát lépe," nechala se po utkání slyšet Karolína Muchová.

Vítězky odpoledního utkání narazí na lepší ze dvojic Malečková, Škamlová a Mertensová, Sabalenková, jejichž vzájemný souboj je na programu zítra. 

1. kolo dvouhry
Anett Kontaveitová (EST, 22.) – Jekatěrina Alexandrovová (RUS, 33.) 4:6, 6:2, 7:6(6)
Sara Sorribesová Tormová (ESP, 73.) – Magda Linetteová (POL, 40.) 6:1, 6:3 
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (68.) – Maria Sakkariová (GRE, 23.) 3:6, 3:6
BARBORA KREJČÍKOVÁ (85.) – TEREZA MARTINCOVÁ (121.) 7:5, 6:1

1. kolo čtyřhry
Ostapenková (LAT), Zvonarevová (RUS) – Azarenková (BLR), MUCHOVÁ 1:6, 6:4, 10:4 
Dabrowská (CAN), Stefaniová (BRA) – Rybakinová (KAZ), Jastremská (UKR) 6:4, 6:2 
L. Kičenoková (UKR), Š. Čang (CHN) – Matteková-Sandsová (USA), STRÝCOVÁ 5:7, 3:6