Unavená, ale šťastná. Kvalifikace byla fakt nabušená, těší Martincovou. Proč si nepřála hrát s Češkou?

- Marek Bartošík, Jan Vojkůvka

Druhý zápas v kvalitně obsazené kvalifikaci, druhá výhra a zajištěný postup do hlavní soutěže. Tereza Martincová na domácím turnaji v Ostravě zvládla souboj s Paulou Badosaovou ze Španělska, kterou zdolala 6:3, 6:2 a povedlo se jí potřetí v sezoně projít kvalifikací. Celkově si zahraje pátou hlavní soutěž na okruhu WTA v probíhajícím ročníku.

„Kdyby mi někdo na začátku kvalifikace řekl, že se dostanu do hlavní soutěže, tak se zeptám přes koho. Ta kvalifikace je fakt nabušená, když se podíváte na kvalitu hráček,“ uvedla Martincová k silnému startovnímu poli, ve kterém patřila k nejníže postaveným tenistkám na žebříčku.

„Jsem neskutečně ráda, že jsem to zvládla, jelikož kdybych nedostala možnost volné karty, tak bych se vůbec do kvalifikace nedostala. Jsem vážně moc ráda, že když jsem dostala možnost hrát, tak jsem to využila,“ radovala se.

Během víkendu si zahrála proti dvěma tenistkám ze sedmé desítky žebříčku. „Hrála jsem proti hodně kvalitním soupeřkám. Už v sobotu s Bernardou Peraovou, to byl brutální zápas. Musím říct, že to byl jeden z mých nejlepších zápasů, fakt to bylo náročné,“ podotkla k tříhodinové sobotní bitvě, na kterou navázala vítězstvím nad Badosaovou.

„Ta přitom poslední dobou hraje výborně,“ řekla na adresu španělské tenistky. „Zvedla se neskutečně. Hrály jsme spolu minulý rok, ale přišlo mi, že jsme se obě hodně posunuly. Musím říct, že hráčky, se kterými jsem hrála, beru jako hodně kvalitní.“

Martincová povolila soupeřce uhrát jen pět gemů. Ani jednou ji nepustila do vedení, čtyřikrát jí prorazila servis a sama zaváhala pouze jednou za stavu 3:1 v prvním setu. Byť měla v utkání v konečném hodnocení převahu, duel byl dost vyrovnaný. Hned pět gemů šlo přes shody. Ve třetí hře druhé sady, kdy se Martincové podařilo uspět na returnu, pak bylo k vidění dokonce šest shod.

„Výsledek průběhu vůbec neodpovídá,“ řekla pohotově Martincová. „Hrály jsme dost výměn, tahaly jsme se, ale vždy se mi to povedlo zlomit na svou stranu. Nechtěla jsem jí dát míček zadarmo. Soupeřka začala trochu víc vymýšlet, co by na mě mohlo platit. Obzvlášť ve druhém setu. Zápas to byl náročný, i když jsem fyzicky nebyla tak vyčerpaná jako v sobotu.“

Mezi sobotní tříhodinovou bitvou s Peraovou a nedělním finálovým kolem kvalifikace měla Martincová pouze 20 hodin na regeneraci, přičemž skončením zápasu její povinnosti nekončí. „Pociťuji brutální únavu, jsem celkově vyčerpaná. Myslím, že je to i z přechodů mezi povrchy, které teď střídám fakt hodně,“ přemítala česká hráčka, která přiznala i menší zdravotní trable.

„Po sobotním utkání mě hodně bolela achilovka a také zadní stehno. Dnes jsem to cítila od začátku,“ pokračovala Češka. „Naštěstí mi na fyziu strašně pomohli. Ale zadní stehno jsem i tak cítila od úplného začátku, naštěstí ne tak, že bych nemohla hrát, ale věděla jsem, že mě to trošku bude trápit. Postavila jsem se k tomu tak, že s tím stejně nic neudělám.“

Jak vlastně Martincová sbírala před klíčovým nedělním zápasem síly? „Snažila jsem se maximálně zregenerovat. Strávila jsem dlouhý čas na fyziu, pak jsem odpočívala na pokoji. Dobrý spánek a jídlo, víc pro to člověk nemůže udělat.“

Postupem do hlavní soutěže si vypracovala možnost vyzvat další kvalitní soupeřku. „Není možnost si nějak vybírat,“ smála se. „Mrzelo by mě ale hrát s Češkou. Spíš bych chtěla, abychom se na domácím turnaji dostaly co nejdál. Radši bych si zahrála s někým, koho tolik neznám. Ale to člověk neovlivní, los bude takový, jaký bude a pokusím se k tomu postavit co nejlépe.“

Toto přání se jí nakonec nesplnilo. V hlavní soutěži narazí na druhou úspěšnou českou kvalifikantku Barboru Krejčíkovou.

Kromě tenisových povinností má Tereza na turnajích i spoustu volného času. V dnešní době, kdy není příliš možností k jeho využití, jej tráví mimo jiné sledováním seriálů a četbou. „Čas plyne docela rychle. Člověk potřebuje dost odpočívat, tak se snažím ležet a momentálně koukám hodně na Netflix, kde mám spoustu seriálů zhlédnutých. Teď trochu z povinnosti koukám na Lucifera. A z knížek čtu hodně životopisy o sportovcích, baví mě taky čtení o zdravých věcech a mám ráda detektivky,“ dodala.

J&T Banka Ostrava Open 2020 (ženy, CZE, 528 500 USD, tvrdý povrch – hala)
Finále kvalifikace
TEREZA MARTINCOVÁ (121.) – Paula Badosaová (ESP, 69.) 6:3, 6:2