J&T Banka Ostrava Open: Martincová a Krejčíková zvládly kvalifikaci! Bouzková padla po velkém boji

- Redakce

Na halovém turnaji kategorie WTA Premier v Ostravě se v neděli konalo finále dvoukolové kvalifikace. Místo v hlavní soutěži si jako první vysloužila Tereza Martincová, která ve dvou setech porazila Paulu Badosaovou. Na ni navázala Barbora Krejčíková taktéž hladkou výhrou nad Jil Teichmannovou. Marie Bouzková v dramatickém klání s Darjou Kasatkinovou neudržela vedení ve třetím setu a po velkém boji padla.

V hlavní soutěži si zahraje i Krejčíková
Barbora Krejčíková (85.) pokračuje v kvalitních výkonech také v Ostravě. Osmifinalistka nedávného Roland Garros si v závěrečném kole kvalifikace poradila s Jil Teichmannovou (58.) za pouhých 61 minut po setech 6:3 a 6:2.

Češka si v zápase připsala čtyři esa, po podání ztratila pouhých sedm fiftýnů. Nejprve sice prohrávala 1:3, pak ale začala její dominance. Ve dvou kvalifikačních kolech nechala soupeřkám jen osm gemů.

„Se zápasem jsem určitě velice spokojená. I když jsem nezačala dobře, byla jsem v klidu. Čím déle jsme hrály, tím byl můj výkon lepší. Soupeřka neměla nic, čím by mě překvapila,“ sdělila Krejčíková, která si v prvním kole hlavní soutěže zahraje s další úspěšnou českou kvalifikantkou Terezou Martincovou.

Martincová v kvalifikaci nezaváhala
Tereza Martincová (121.) si na silně obsazeném turnaji WTA v Ostravě zahraje hlavní soutěž! Česká tenistka ve finále kvalifikace porazila Paulu Badosaovou (69.) za hodinu a 16 minut 6:3 a 6:2. Martincová v utkání odvrátila tři ze čtyř brejkbolů, sama využila čtyři příležitosti. Badosaová se na svém servisu trápila, zaznamenala hned sedm dvojchyb (Češka žádnou).

Do utkání vstoupila lépe Martincová, když si vypracovala vedení 3:1. O náskok však rychle přišla, načež začala přetahovaná. V klíčovém osmém gemu se české tenistce povedlo přes pět shod získat vedení 5:3 a úvodní set následně dopodávala.

Ve druhém dějství byly nejdůležitější třetí a čtvrtá hra. Martincová nejprve po velkém boji získala brejk, poté jej potvrdila navzdory dvěma brejkbolům soupeřky. Další průběh zápasu už si domácí tenistka pohlídala.

„Výsledek průběhu vůbec neodpovídá,“ řekla pohotově Martincová. „Hrály jsme dost výměn, tahaly jsme se, ale vždy se mi to povedlo zlomit na svou stranu. Nechtěla jsem jí dát míček zadarmo. Soupeřka začala trochu víc vymýšlet, co by na mě mohlo platit. Obzvlášť ve druhém setu. Zápas to byl náročný, i když jsem fyzicky nebyla tak vyčerpaná jako v sobotu.“

Bouzková obrat v Ostravě nedotáhla
Marie Bouzková (51.) svedla v ostravské kvalifikaci dramatický souboj s Ruskou Darjou Kasatkinovou (75.), s níž se o postup do hlavní soutěže rvala 160 minut.

Česká hráčka ve druhém setu dokázala odvrátit dva mečboly a předvedla srdnatý výkon, díky němuž se i přiblížila k vítězství, ale obrat nakonec nedotáhla. Ve třetím setu totiž ztratila vedení 5:3 a nakonec prohrála po velkém boji 4:6, 7:5, 5:7.

„Nedá se ani říct, čím to bylo, že jsem nakonec prohrála. Byl to hodně vyrovnaný zápas, velká kvalita z obou stran. Co jsme si neuhrály, to jsme neměly,“ hodnotila po utkání Bouzková. „Jsem za ten zápas hrozně ráda, i když jsem prohrála. Ona ve druhém setu měla dva mečboly, já jsem je dokázala odvrátit a od té doby jsme hrály obě neskutečně a já jsem si celý zápas strašně užila.“

Finále kvalifikace
TEREZA MARTINCOVÁ (121.) – Paula Badosaová (ESP, 69.) 6:3, 6:2
Anna Blinkovová (RUS, 61.) – Sara Sorribesová Tormová (ESP, 73.) 6:4, 2:5 – skreč Blinkovová
Jil Teichmannová (SUI, 58.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (85.) 3:6, 2:6
Coco Gauffová (USA, 55.) – Irina Beguová (ROU, 76.) 6:4, 6:4
MARIE BOUZKOVÁ (51.) – Darja Kasatkinová (RUS, 75.) 4:6, 7:5, 5:7
Veronika Kuděrmetovová (RUS, 47.) – Arantxa Rusová (NED, 71.) 7:5, 6:2