Konečně hrajeme v hale, raduje se Bouzková. Chválí také kvalitní přípravu a organizaci

- Jakub Slunečko, Marek Bartošík

Marie Bouzková v sobotu večer završila perfektní den pro české barvy na turnaji WTA Premier v Ostravě. Dvaadvacetiletá Češka totiž podobně jako její krajanky Tereza Martincová a Barbora Krejčíková zvládla úvodní kvalifikační kolo, v němž porazila Katarinu Zavackou za hodinu a 44 minut 6:3 a 6:2. „Byl to hodně těžký zápas, hrály jsme skoro dvě hodiny. Celý druhý set byl hodně vyrovnaný, byly tam dlouhé výměny,“ ohlédla se za vítězstvím Bouzková.

Na svůj úvodní zápas na ostravském turnaji se Marie Bouzková pořádně načekala. Na kurt se dostala až po 19. hodině. Bitva s Katarinou Zavackou se navíc natáhla, a tak se usměvavá Češka radovala z výhry až kolem 21. hodiny.

„Od začátku to byl dlouhý zápas. V prvním setu jsem možná byla o něco agresivnější. Ve druhém setu to byla bitva, hodně jsme běhaly. Nicméně celkově jsem byla agresivnější a lépe jsem servírovala,“ shrnula 51. hráčka žebříčku, jež v neděli nastoupí do finále dvoukolové kvalifikace.

Na kurtu jste strávila bezmála dvě hodiny. Jak se cítíte po fyzické stránce?
Trochu to cítím v nohách, ale jinak jsem v pohodě. Takový zápas jsem přesně potřebovala. Před turnajem jsem byla v Praze. Přijel mi kondiční trenér, takže jsem měla dobrou desetidenní přípravu i s odpočinkem. Mentálně a také fyzicky jsem na tom hodně dobře. Jsem ráda, že se to dnes ukázalo. Snad to tak půjde dál.

Byl po posledních turnajích potřeba i psychický odpočinek?
Určitě. V Paříži to nebylo jednoduché, už jen být tak dlouho na pokoji… Určitě jsem ráda byla doma a venku, dělala jsem jiné věci než na turnajích. Byla jsem hlavně s rodinou, letos jsem se s nimi moc neviděla.

Situace v České republice kolem covidu-19 se zhoršuje. Nezkomplikovalo vám to přípravu na turnaj?
Přibližně na den ano. Připravovala jsem se na Spartě a pár dnů se tam nedalo trénovat. Ale jelikož jsem se připravovala na mezinárodní turnaj, vyšli mi vstříc.

Jak jste ráda, že v Ostravě už můžete hrát uvnitř? V Paříži totiž byla zima, na zápas jste přišla dokonce v kulichu.
V hale už je teplo. (úsměv) Hrajeme na tvrdém povrchu, takže se cítím mnohem líp. Doufám, že tady sezónu zakončím úspěšně.

Ve finále kvalifikace si zahrajete s Darjou Kasatkinovou. Co od ní čekat?
Bude to další těžký zápas. Ona je spíš antukářka, ale tady je povrch pomalý, skáče to výš, podobá se to antuce. Musím do toho jít jako v posledním zápase, dobře servírovat a hrnout se na síť, když to půjde.

Po delší době hrajete v Česku. Jak na vás působí domácí turnaj bez diváků?
Hodně se mi tady líbí. Turnaj je krásně zorganizovaný, což neříkám jen proto, že je to v Česku. Všichni na kurtech i v hotelu jsou moc ochotní. Snad budou příští rok turnaje v Česku už s diváky.

A co bublina v Ostravě? Je jiná než třeba na grandslamech?
Dělají tady hodně dobrou práci. Jsou dost přísní, což je vzhledem k okolnostem důležité. Přirovnala bych to k US Open. I na trénink nám donesou míče, ručníky a pití, sami si je přinést nemůžeme. A je tady dokonce víc volnočasových aktivit než na US Open. Je to fakt na vysoké úrovni.

J&T Banka Ostrava Open 2020 (ženy, CZE, 528 500 USD, tvrdý povrch – hala)
1. kolo kvalifikace
MARIE BOUZKOVÁ (51.) – Katarina Zavacká (UKR, 117.) 6:3, 6:2