Promrhaný mečbol, odchod na záchod. Jak ten zápas vyhraju? ptala se Martincová

- Radek Štohl, Michal Hladký

Byl to boj. Divoká karta Tereza Martincová nedokázala v Ostravě využít mečbol při vlastním podání a druhý set následně ztratila. Favorizovaná Američanka Peraová byla na koni, ale Češka flintu do žita nehodila. Po pauze na záchod ve třetím setu dominovala a díky vítězství 6:4, 6:7(6) a 6:3 se tak může těšit na finále kvalifikace nejsilněji obsazeného turnaje v české historii. „Nemůžu si vzpomenout, kdy jsem naposledy byla takhle vyřízená,“ řekla Martincová po zápase pro Tenisový svět.

Jak byste zhodnotila své utkání?
Zápas to byl výborný z obou stran. Byla jsem překvapena, jak kvalitní utkání to bylo. Soupeřka hraje skvěle na tvrdém povrchu, bylo to náročné. Dnes neskutečně returnovala, to mě zaskočilo, protože jsem nepodávala špatně. Předvedly jsme krásné výměny, myslím si, že to byl jeden z mých nejlepších zápasů.

Měla jste velmi dobrý začátek. Pak jste trochu ztratila, jak to?
Ona tlačila na pilu, já jsem naopak začala bez chyb. Takhle jednoznačně to nešlo udržet celé utkání. Mohlo to být dokonce 3:0, zahrála totiž několik riskantních returnů. Ty jí ale vyšly fantasticky. Od stavu 2:1 jsme se začaly tahat.

Ve druhém setu jste prohrávala, ale dostala jste se zpátky do hry. Po boji získala tiebreak soupeřka. Jak to, že jste se i přes to tak skvěle zkoncentrovala na závěrečnou sadu?
Po druhém setu jsem odešla na záchod a opravdu jsem netušila, jak ten duel vyhraji. Byl to tak intenzivní zápas, že jsem byla úplně vyčerpaná. Soupeřka do toho pořád šla, udržovaly jsme vysoké tempo. Našla jsem v sobě nějakým způsobem poslední zbytky sil a snažila se vše umisťovat do kurtu.

Jak se cítíte po tříhodinovém zápase?
Nemůžu si vzpomenout, kdy jsem se naposledy po zápase cítila takhle vyčerpaně. Možná to je ze změny povrchu, těžko říct. Musím říct, že jsem naprosto unavená.

Byla jste překvapena, že jste obdržela divokou kartu?
Byla jsem nadšená! Jsem hrozně ráda, že mám možnost si zahrát tento turnaj. Kdybych ji nedostala, tak zůstanu první hráčkou mimo kvalifikaci. To by byla velká smůla.

Turnaj v Ostravě je jeden z největších, který se kdy na českém území konal. Jak si to užíváte?
Jsem strašně ráda, že tu je taková akce. Jen škoda, že tu nejsou diváci. V takovéto situaci, která ve světě panuje, je to ale pochopitelné. Až se vše uklidní, tak doufám, že tu bude znova takový velký turnaj. Samozřejmě s diváky, protože ta atmosféra, kterou dokážou Češi utvořit, je neskutečná.

Jaké to je hrát bez diváků?
Člověk si na to musí zvyknout. Myslím si, že nejnáročnější to je pro TOP tenisty a tenistky, kteří jsou zvyklí na narvané stadiony. Když jsou na zápase lidi, tak je to úplně o něčem jiném. Těším se, až bude vše v normálu.

Jak si pochvalujete podmínky na turnaji?
Je to tu krásně přichystané. Povrch je podobný tomu na Štvanici, kde jsme hrávaly Tipsport Elite Trophy. Středně rychlý, míče se dost ohrávají. Jak centr kurt v Ostravar Aréně, tak kurty v atletické hale jsou moc hezké.

Jak se vypořádáváte s častými testy na COVID-19?
Byla jsem testována tolikrát, že už to neřeším. Už mám nos tak prošťouchlý, že mi to je jedno.

Máte někdy obavy z toho, že byste mohla mít pozitivní test?
Sportovci mohou mít příznaky tak malé, že o tom ani nemusí vědět. Abych byla upřímná, tak vždy, když jdu na test, jsem nervózní.

V Ostravě funguje „bublina“ stejně jako na jiných turnajích. Jak trávíte na hotelu svůj volný čas?
Jsem ráda, že tu mám trenéra. Snažíme se být spolu. Jdeme spolu na jídlo, pokecáme. Na pokoji se koukám na filmy, čtu knížky nebo komunikuji s rodinou a přáteli.

Jste sedm pozic od svého nejlepšího kariérního umístění na žebříčku WTA (114.). Je pro vás velmi důležité tuto metu překonat?
Samozřejmě se budu snažit tady něco uhrát, i když ta startovní listina je v Ostravě opravdu nabitá. Pokud tu uhraji dobrý výsledek a dosáhnu na své maximum, tak to bude fajn. Teď ale hlavně mířím na to, abych šla rovnou do hlavní soutěže Australian Open.

J&T Banka Ostrava Open (528 500 USD, hala)
1. kolo kvalifikace
TEREZA MARTINCOVÁ (121.) – Bernarda Peraová (USA, 62.) 6:4, 6:7(6), 6:3