ATP

Úžasný příběh! Dosud nevyhrál ATP zápas, senzačně bojuje o finále

- Radek Štohl

Danilo Petrovič nikdy nenakoukl do TOP 150. Po nově vzniklém turnaji na Sardinii však tuto hranici prolomí. Vše ale mohlo být naprosto odlišně. Uplynulou neděli ho totiž ve finále kvalifikace vyřadil domácí Andrea Pellegrino, tedy hráč, který v dané době byl na 343. místě žebříčku dvouhry. Poté se ale začaly dít věci.

Srbský tenista stále čekal na šanci, že by se do hlavní soutěže dostal jako lucky loser. Naděje začaly rapidně klesat. Štěstí se ale na 28letého borce usmálo. A to dvojnásobně, mezi elitou nahradil Fabia Fogniniho, který na turnaji měl vykonávat pozici nasazené jedničky. Petrovič se tak rázem objevil v osmifinále.

Podle papírových předpokladů zde měla být jeho konečná. O čtvrtfinále Srba vyzval Roberto Carballés Baena (96.), tedy účastník třetího kola French Open, který ve druhém kole v pěti setech udolal Denise Shapovalovala. 

Danilo Petrovič se však nezalekl. Bývalého 72. tenistu světa porazil 6:1, 6:4, čímž si vysloužil účast mezi osmi nejlepšími tenisty turnaje. A překvapil také tady.

V zápase o semifinále se utkal s vítězem Davis Cupu z roku 2016 Federicem Delbonisem.

Petrovič ve čtvrté hře odvrátil tři brejkboly za sebou, chvíli poté zažehnal také čtvrtou hrozbu. Vzápětí sice sám získal brejk, soupeř ale dokázal srovnat na 3:3. Sada dospěla do tiebreaku, ve kterém 166. tenista světa domnival.

Zkraje druhého setu udržel vlastní podání, během kterého odvrátil tři šance protihráče. Po dvou brejcích a stavu 5:1 sice ještě čelil dvěma brejkbolům, třetí mečbol ale nakonec zužitkoval a po výhře 7:6(3), 6:1 se dostal do semifinále, ve kterém ho čeká Marco Cecchinato.

Úspěch je to pro Danila Petroviče o to větší, že na začátku týdne měl jediný start v hlavní soutěži ATP, který nezvládl. Na grandslamech bylo jeho maximem druhé kolo kvalifikace.

Změní mu první ročník podniku na Sardinii kariéru? Už nyní je jisté, že na začátku příštího týdne se dočká kariérního maxima, minimálně se objeví v TOP 140.