Za každou cenu a klidně i bez diváků! Organizátoři Wimbledonu oznámili plán

- Filip Lefenda

Uspořádání Wimbledonu před prázdnými ochozy? Nepřípustné! Taková slova zněla z úst organizátorů nejslavnějšího turnaje světa ještě před tím, než byl kvůli pandemii koronaviru poprvé od konce druhé světové války bez náhrady zrušen. Pro příští rok ovšem pořadatelé postup přehodnotili a v případě potřeby chtějí být připraveni i na variantu konání grandslamu bez diváků.

Jak stojí v prohlášení na webu turnaje, ve hře jsou momentálně tři možné varianty konání – s plnými tribunami, s omezeným počtem návštěvníků, nebo za zcela zavřenými dveřmi.

„Uspořádání turnaje v roce 2021 je naší maximální prioritou. Již nyní aktivně plánujeme všechny možné scénáře tak, aby se Wimbledon mohl za každou cenu uskutečnit,“ prozradila Sally Boltonová, výkonná ředitelka pořádajícího klubu AELTC.

Do celého procesu příprav jsou zapojovány rovněž orgány vlády a veřejného zdraví. „Je třeba jim poděkovat za průběžné rady. Jsou pro nás nesmírně cenné,“ dodala Boltonová.

Wimbledon se v letošním roce neuskutečnil jako jediný ze všech čtyř grandslamů. V Austrálii se zkraje roku hrálo ještě bez diváckého omezení. US Open se na přelomu srpna a září v New Yorku konal, avšak zcela bez návštěvníků. O víkendu skončený Roland Garros mohlo v areálu denně navštívit tisíc šťastlivců.

Příští ročník Wimbledonu je v tenisovém kalendáři naplánován na 28. června až 11. července.