Dvoutýdenní karanténa a měsíc tenisu. Australský plán má ale velký háček

- Jan Vojkůvka

Australskou tenisovou federaci, v jejímž čele stojí Craig Tiley, mimo jiné turnajový ředitel Australian Open, čekají krušné časy. Zástupci Tennis Australia, jak se tato federace oficiálně nazývá, se snaží prosadit ambiciózní plán, jak uskutečnit sérii mužských a ženských turnajů, které mají vyvrcholit v Melbourne. Pro tenisty však potřebuje od vládních činitelů získat určitou výjimku, bez níž by se v Austrálii hrát nemohlo.

Pandemie koronaviru těžce dopadla na probíhající tenisovou sezonu. A výrazně může narušit i tu příští, která se kvapem blíží. Aby alespoň začátek proběhl podle tradičních zvyklostí, o to se nyní snaží zástupci australského tenisu v čele s Craigem Tileyem, který představil ambiciózní plán pro sedmitýdenní australskou misi.

Tiley počítá s povinnou dvoutýdenní karanténou, kterou by sezona v daleké Austrálii započala. Po ní by se hráči a hráčky měli vydat do zavedených destinací ke generálkám na Australian Open, jež se má konat od 18. do 31. ledna.

„Plně přijímáme nařízení, že každý, kdo přichází do země ze zámoří, musí být dva týdny v karanténě,“ uvedl Tiley. S čím už ovšem nesouhlasí, a pro co se snaží vyjednat výjimku, je nutnost tvrdé izolace. „Nemůžete po hráči požadovat, aby byl v karanténě dva týdny a pak hned šel hrát grandslam,“ podotkl.

Tiley by rád vyjednal s vládními činiteli možnost, aby během karantény mohli tenisté z hotelu odjíždět alespoň na kurty, kde by trénovali. V případě, že by to nebylo umožněno, připouští i možnost, že by sezona v Austrálii nemusela příští rok začít.

„Pokud by hráč musel do karantény a uvízl v hotelu na dva týdny před začátkem sezony, tak by se to nedalo,“ uvedl s tím, že by se jednalo o tak výrazné narušení přípravy, které by bylo neslučitelné s možností pořádat Australian Open.

„To, o čem jednáme, nebo čeho se snažíme dosáhnout, je vytvoření karanténní bubliny, během níž by tenisté mohli cestovat mezi hotelem a kurty a po ty dva týdny měli možnost tréninku,“ podotkl ředitel Australian Open. Podobnou výjimku má například Australská fotbalová liga.

„Rozdíl oproti AFL je, že my bychom přivezli hráče ze zámoří, čímž se sázky zvyšují,“ připustil hrozbu, která může jeho plány překazit.

Problémy může mít i ATP Cup
V Austrálii, která se skládá z šesti států, jsou zavedena přísná bezpečnostní opatření. Uzavřené hranice má kvůli nárůstu nakažených také Melbourne, kde se pořádá Australian Open. Zavedená opatření ovšem mohou narušit také plány pro pořádání ATP Cupu, který se hraje ve více městech.

„Dostáváme se do krizového období. Potřebujeme závazky od vlád jednotlivých států a od úředníků ze zdravotnictví,“ podotkl Tiley. „Potřebujeme mít nějaké povědomí o tom, že se třeba do dvou týdnů, nebo měsíce, otevřou hranice a budeme moci uspořádat akci ve více městech,“ uvedl s tím, že v opačném případě by mohl být ATP Cup v ohrožení.

„Pokud nebudeme moci pořádat meziměstskou akci, musíme vše přehodnotit,“ dodal.

Zatímco nad ATP Cupem visí tedy dokonce dva otazníky (kromě možnosti trénovat během karantény ještě hrozba nemožnosti bez omezení cestovat mezi australskými státy), pro celou australskou část sezony je důležité, aby tenisté neuvízli na dva týdny pouze v hotelových pokojích. Pokud se podaří vyjednat výjimku, počítá se celkem s pěti týdny tenisových akcí.