Jako z thrilleru! Querrey po pozitivním testu uprchl s rodinou z Ruska, ATP je zděšena

- Jan Vojkůvka

Strach a panika dokážou s lidskou myslí pořádně zahýbat. Své o tom ví slavný americký tenista Sam Querrey, který se společně se svou rodinou vydal do Ruska na turnaj ATP v Petrohradu. Kvůli pozitivnímu testu na Covid-19 však nesměl nakonec do hlavní soutěže nastoupit a ze země kvůli hrozbě hospitalizace v nemocnici i s malým osmiměsíčním synem uprchl. Zadělal si tím na pořádný průšvih...

Querrey se do Ruska vydal společně se svou manželkou Abby a synkem Fordem. Trojice plánovala v Evropě strávit ještě několik týdnů objížděním turnajů a svůj trip zahájila už v září v italském Římě. Až do své cesty v Petrohradu vše vypadalo jako rodinná idylka, byť tenisově se Querreymu hrubě nedařilo.

V Rusku se však vše rázem změnilo. Bývalá světová jedenáctka byla v Petrohradu pozitivně testována na Covid-19 a z turnaje se byla nucena odhlásit. V karanténě s pozitivním testem skončili i Abby a malý Ford.

Všichni tři měli podle informací mírné příznaky nemoci a svou nařízenou karanténu si užívali v pohádkovém prostředí apartmá v hotelu Four Seasons. Jenže pak přišel telefonát od ruského zdravotnického úřadu, který vše změnil.

Querrey se dozvěděl, že rodinu navštíví v hotelu lékař. Ten pak podle vyšetření vyhodnotí stav všech tří izolovaných a na základě výsledků rozhodne, zda bude potřeba některého z nich hospitalizovat v nemocnici kvůli případným zdravotním komplikacím.

Úprk jako ze špionážního thrilleru
Zde se vracíme úplně na začátek ke zmínce o strachu a panice. Hospitalizace v nemocnici je vždy nepříjemná, nicméně hrozba nedobrovolné hospitalizace v cizí zemi byla na Querreyho až příliš. Nechtěl sebe a svou rodinu vystavit možné nutnosti oddělení a začal konat.

Querrey, který má díky svým sponzorům kontakt na zřizovatele soukromých letů, neváhal a zajistil své rodině soukromý tryskáč, který je měl dostat z Ruska pryč. Mimo dosah ruských lékařů a úřadů.

Dle informací, které poskytl Ben Rothenberg z The New York Times, se soukromý let uskutečnil za přísných bezpečnostních opatření bez vědomí ruských zdravotnických úřadů. Querrey spolu s rodinou odcestovali z Ruska odděleni od posádky letadla, aby nikoho nenakazili a ukryli se v blíže nespecifikované zemi, kam mohli odcestovat bez nutnosti negativního testu.

ATP je zděšena, v ohrožení i Querreyho kariéra
Zatímco se Querrey ukryl v pronajatém bytě na neznámém místě, Rusům se jeho kroky pochopitelně vůbec nelíbí. A Querreyho chování se nelíbí ani ATP, která turnaj v Petrohradu pořádá. Zástupci mužské asociace totiž při vyjednávání jednotlivých turnajů vždy přikládají důraz na to, že tenisté se v době pandemie budou řídit nařízením lokálních úřadů.

„ATP si je vědoma incidentu, při kterém v Petrohradu jeden z tenistů porušil lékařský protokol ohledně Covidu-19. Dodržování zdravotních a bezpečnostních protokolů jsou důležité k pořádání turnajů,“ stojí v prohlášení ATP.

„Hráči a členové jejich týmů jsou upozorňováni, že porušení těchto protokolů může ohrozit pořádání turnajů a míst vliv na celý okruh. Bereme tuto záležitost velmi vážně a budeme ji prošetřovat,“ dodali zástupci mužské tenisové asociace.

Querrey si tak svým útěkem z Ruska mohl pořádně zavařit. ATP totiž nebude moci tento případ zamést pod koberec kvůli hrozbě, že by se jeho chováním mohli inspirovat další tenisté. To by výrazně narušilo už tak tenkou hranici mezi možností pořádání turnajů při zhoršující se pandemické situaci a opětovným přerušením sezony.

Podle pravidel ATP může Querreymu hrozit pokuta ve výši až 100 tisíc dolarů, či dokonce suspendace v délce tří let. A to by pro třiatřicetiletého tenistu mohlo znamenat i předčasný konec kariéry.