Nadal nemá žádnou šanci, tvrdil před finále Ivaniševič. Teď je pro smích

- Filip Lefenda

Predikce, která krutě nevyšla. Člen realizačního týmu Novaka Djokoviče Goran Ivaniševič věřil před nedělním finále Roland Garros svému svěřenci natolik, že jeho soupeře prakticky předem odepsal. „Nadal nemá žádnou šanci,“ tvrdil bývalý wimbledonský vítěz. Po Španělově hladkém vítězství 3:0 na sety se stal Chorvat terčem posměchu.

Byl by špatným koučem, kdyby nevěřil ve schopnosti svého hráče. Je jím ostatně Novak Djokovič, jenž před nedělním soubojem ještě nenašel v aktuálním roce na kurtu přemožitele. Do statistik sice zapsal jednu porážku v osmifinále US Open, z turnaje ho však vyřadilo nešťastné trefení čárové rozhodčí a následná diskvalifikace, nikoliv protivník.

Slova Gorana Ivaniševiče přesto byla až příliš odvážná. „Nadal nemá v těchto podmínkách žádnou šanci,“ byl si jist před ostře sledovaným zápasem devětačtyřicetiletý kouč. „Novak se mu dostal do hlavy,“ varoval.

Realita na kurtu Philippa Chatriera ale s jeho slovy absolutně nekorespondovala. Novak Djokovič uhrál s Rafaelem Nadalem pouhých sedm her a schytal nečekaný debakl 0:6, 2:6 a 5:7.

Španělský antukový král se radoval ze svého již třináctého pařížského titulu. Ziskem jubilejní dvacáté grandslamové trofeje vyrovnal rekord Švýcara Federera a Ivaniševič se stal rázem terčem posměšků z řad fanoušků i osobností. Vyčítán mu byl zejména nedostatečný respekt k soupeři.

„Další skvělá předpověď Ivaniševiče!“ rýpl si Toni Nadal, strýc šampiona, kterého k tenisu kdysi přivedl. „Tvrdil, že je Djokovič na finále takticky i psychicky stoprocentně připravený. Jasně se ukázalo, že tomu tak nebylo. Překvapuje mě, že má osobnost jeho rázu potřebu se takto negativně prezentovat,“ nebral si servítky.

Reagoval i Nadalův trenér Carlos Moya. „Znám ho a vím, jakou roli musel sehrát. Asi chtěl na Rafu zvýšit tlak. My z Nadalova týmu bychom každopádně na adresu soupeře nikdy nic takového neřekli,“ upozornil vítěz dvaceti podniků ATP.

„Nostradamus Ivaniševič. Příště buď radši zticha!“ Další kritiku schytával Chorvat na sociálních sítích i od fanoušků, přešel proto do defenzivy. „Své tvrzení jsem myslel zcela upřímně. Mám právo říci, co si myslím, a věřit svému hráči. Skutečně jsem myslel, že letošní French Open bude patřit Novakovi. S tím, že nemá Nadal šanci, jsem to asi trochu přehnal,“ kál se wimbledonský vítěz z roku 2001 a dvojnásobný bronzový medailista z olympijských her.

„Není můj styl říkat – vyhraje ten, nebo ten, uvidíme. Vždycky svůj názor prezentuji. Loni na Australian Open jsem ani jednoho nefavorizoval a Novak ve finále Rafu zničil. Tentokrát to bohužel nedopadlo,“ smutnil Ivaniševič a přispěchal s pochvalou pro Nadala.

„Centrální kurt je jeho obývákem. Novak nepředvedl ani svůj standardní výkon, zatímco Rafa hrál perfektně. Přechytračil soupeře ve všech směrech, jako kdyby ani Novak nebyl na kurtu,“ uzavřel.