Trest za odchod na záchod. Ivaška hystericky křičel na rozhodčího, zhádal se i se supervisorem

- Jan Vojkůvka

Dosti bizarní situace byla k vidění na turnaji ATP v Petrohradu. Běloruský kvalifikant Ilja Ivaška v úvodním kole hlavní soutěže vyfasoval dost krutý trest za to, že musel v průběhu druhého setu náhle opustit kurt a spěšně odejít na toaletu. Po obdržení trestného gemu se hystericky rozkřičel na hlavního sudího a pohádal se i se supervisorem turnaje.

Ivaška v utkání s Francouzem Mannarinem vyhrál první set a ve druhé sadě se měl chystat na servis za stavu 2:3. V tu chvíli si ovšem nechal na kurt zavolat turnajového doktora, požádal rozhodčího o medical time-out a zároveň požádal o možnost opustit kurt.

„Musíš být co nejrychlejší, protože to děláš ve svém volném čase,“ řekl mu rozhodčí. Ivaška mezitím kurt opustil. Volným časem je myšlena přestávka mezi gemy při změně stran, která trvá pouhou minutu. Rozhodčí jej tak sice pustil na toaletu, ale s vědomím, že pokud to nestihne v časovém limitu, obdrží za to trest za zdržování hry.

Během setu si totiž klasickou pauzu kvůli odchodu na toaletu vzít nemůže. Řešil to tak pomocí přestávky na ošetření. To ovšem umpirový rozhodčí zamítl a Ivaška se po návratu na kurt nestačil divit. Sudí totiž přiřkl gem Mannarinovi.

Proti tomu Ivaška vehementně protestoval. „Nedělal jsem to ve svém volném čase, požádal jsem o pauzu na ošetření,“ argumentoval.

„Přestávka na ošetření nemůže být využita k odchodu na toaletu,“ oponoval sudí.

„Tohle byla nouzová situace, to jsem se měl pos*at na kurtu? Jestli chceš, udělám to,“ zuřil Ivaška. Rozhodčí se bránil tím, že pouze dodržuje pravidla.

Běloruský tenista, který byl v tu chvíli už pořádně rozčilený, se začal hádat i s přítomným supervisorem turnaje. „Tohle není normální, jak je to vůbec možné? Chtějí mi vzít gem za to, že jsem šel na záchod!“ zlobil se Ivaška. „Že to dělám ve svém volném čase? Jak tomu jako mám rozumět? Co to znamená?“ ptal se.

Odpovědi se nedočkal a veškeré dohadování bylo v Petrohradu zbytečné. Rozhodčí nakonec začal dlouze hlásit do mikrofonu, že Ivaška obdržel za zdržování hry varování, trestný fiftýn a také trestný gem. Rázem tak prohrával 2:4 a přišel o servis. V tu chvíli Bělorus vybuchl (na přiloženém videu v čase 1:16).

Rozhodčí mu na jeho výstup s vážnou tváří řekl, že pokud bude v podobném křiku pokračovat, obdrží další trestný gem. Ivaška se sice trochu uklidnil, ale dál se snažil dohadovat. „Takovou situaci už jsem zažil a nikdo mi neřekl ani jedno zku*vené slovo,“ hájil se tím, že když na jiném turnaji požádal o podobnou přestávku, žádný trest neobdržel.

Podobnou zkušenost měl ostatně minulý měsíc na challengeru v Sibiu rovněž český tenista Vít Kopřiva. I on si musel v utkání se Španělem Gomezem-Herrerou odskočit v průběhu druhé sady kvůli žaludečním problémům na toaletu. Umpirová rozhodčí jej tehdy varovala, že pokud to nestihne v limitu, může přijít trest, nakonec se ale nad hráčem slitovala a neudělila mu ani trestný fiftýn. Zdravotně limitovaný Kopřiva poté prohrál pět gemů v řadě a vypadl po výsledku 2:6, 3:6 v prvním kole.

Zpět ale k Ivaškovi, v jehož případě sudí žádné další debaty připouštět nechtěl. „Jen dodržuji pravidla,“ zopakoval a vyzval tenistu k pokračování v utkání.

Ivaška se zdravě naštval, na ztrátu podání kvůli trestu reagoval rychlým brejkem a druhý set nakonec dotáhl do vítězného konce. Mannarina porazil 6:3, 7:6(6) a postoupil do osmifinále.