Železné nervy. Wawrinka ve velkém stylu odvrátil mečboly proti Evansovi

- Marek Bartošík

Jedna z největších hvězd turnaje ATP Tour 500 v Petrohradu mohla skončit už v úvodním kole. Pátý nasazený Stan Wawrinka (18.) však nakonec v pondělí večer náročným testem prošel, když udolal Daniela Evanse (34.) po dvou a půl hodinách 3:6, 7:6(3) a 7:5. Trojnásobný grandslamový šampion odvrátil za stavu 5:6 ve druhé sadě hned tři mečboly v řadě.

Když Daniel Evans vedl 6:3, 6:5 a 40:0 na returnu proti Stanu Wawrinkovi, vypadalo to, že si v Petrohradu připíše jedno z nejcennějších vítězství v kariéře a že Švýcara na čtvrtý pokus konečně porazí. Následující momenty mu ale přinesly pouze zklamání – švýcarský favorit se kritického stavu nezalekl a odvážnou hrou si vynutil pokračování tenisové bitvy.

První mečbol odvrátil důrazným forhendem, který třicetiletý britský reprezentant nedokázal zpracovat (zaznamenal vynucenou chybu). Na druhou šanci Wawrinka reagoval esem o rychlosti 217 kilometrů za hodinu, třetí mečbol vymazal vítěznou smečí. Při shodě zapsal pro změnu vítězný úder z forhendu a gem zakončil přímým bodem z podání.

V následném tiebreaku si pětatřicetiletý Švýcar rychle vypracoval vedení 4:0, které už nepustil. V rozhodujícím setu se dostal ze stavu 0:1 na returnu ke skóre 5:2. Ačkoliv zápas nedopodával, závěr vyrovnaného klání přece jen zvládl, když na returnu ve dvanáctém gemu proměnil díky agresivní hře první mečbol.

Wawrinka tímto obratem připomněl vlastní husarský kousek z US Open 2016. Tehdy ve třetím kole odvrátil proti Evansovi mečbol (mimochodem vítězným volejem) a celý grandslamový turnaj poté ovládl.

Napodobit svůj výjimečný počin nyní může i v Petrohradu, k titulu však vede dlouhá cesta. Finalista ročníku 2016 narazí v osmifinále na Jevgenije Donského (121.). V případném čtvrtfinále se může potkat s druhým nasazeným Denisem Shapovalovem (12.). V pavouku turnaje se dále nachází mimo jiné trio domácích hvězd Daniil Medveděv (6.), Andrej Rubljov (10.) a Karen Chačanov (17.).