Šance na navýšení náskoku. Djokovič přidal do svého plánu další turnaj

- Marek Bartošík

Grandslamová část sezóny je u konce, především v mužském kalendáři však stále najdeme vícero velkých lákadel i pro elitní tenisty. Světová jednička Novak Djokovič po neúspěšném finále na Roland Garros potvrdil, že se před pařížským Masters a londýnským Turnajem mistrů zúčastní podniku kategorie ATP Tour 500 ve Vídni (26. října–1. listopadu). Srbský tenista, startující na divokou kartu, tak může v rakouské metropoli opět navýšit svůj náskok na vrcholu žebříčku.

2007. To je poslední rok, kdy se Novak Djokovič objevil na turnaji ve Vídni. A dvacetiletý mladík tehdy dokráčel k titulu, když ve finále porazil Stana Wawrinku.

Byla to Djokovičova sedmá trofej v kariéře, o třináct let později jich má na kontě už 81. A přidat další úspěch bude chtít v podivném tenisovém ročníku 2020.

Oznámená účast sedmnáctinásobného grandslamového šampiona má své vysvětlení. Žebříček ATP nyní funguje kvůli koronavirové krizi tak, že nelze ztratit body. Nicméně je lze získat tehdy, pokud tenista dosáhne lepšího výsledku na turnaji než loni. Djokovič tudíž může připsat plných 500 bodů.

Současný stav na vrcholku rankingu činí 11 740 bodů pro Djokoviče a 9 850 bodů pro Nadala. A tenista z Bělehradu může dobrým výsledkem z Erste Bank Open ještě více odskočit od pronásledovatelů. Naopak Rafael Nadal, čerstvý vítěz Roland Garros, se podle všeho nejdříve představí na halovém Masters v Paříži, které dosud nikdy nevyhrál.

S ohledem na výše zmíněná fakta je téměř jisté, že Djokovič pošesté v kariéře zakončí sezónu jako světová jednička, čímž vyrovná rekord Peta Samprase. Zároveň se v historické tabulce odpoutá od svých rivalů Rafaela Nadala a Rogera Federera (oba na prvním místě přezimovali pětkrát).

A kdo že bude třiatřicetiletému Srbovi v rakouském hlavním městě konkurovat? Trofej se pokusí obhájit domácí miláček Dominic Thiem. Z elitní desítky jsou přihlášeni také Daniil Medveděv, Stefanos Tsitsipas, Diego Schwartzman, Matteo Berrettini a Andrej Rubljov. Našlapané startovní pole zatím uzavírá světová sedmadvacítka Borna Čorič.