Djokovičova skupina vyměněna. Hráčská rada ATP zná čtyři nováčky

- Jan Vojkůvka

Hráčská rada ATP v pondělí oznámila jména čtyř svých nových členů. Nově do rady patří bývalá světová jednička Andy Murray, talentovaný Felix Auger-Aliassime a zkušení John Millman s Jeremym Chardym. Kvartet nováčků nahradil skupinu čtyř tenistů v čele s Novakem Djokovičem, kteří radu opustili během letošního US Open.

Murray, Auger-Aliassime, Millman a Chardy nahradili Novaka Djokoviče, Johna Isnera, Vaska Pospisila a Sama Querreyho, kteří se rozhodli ukončit své působení v radě na začátku US Open. Jedním z hlavních důvodů jejich odchodu byla snaha založit hráčské odbory. Podle Pospisila nebylo možné z pozice člena rady vést potřebné změny.

Djokovič, který až do svého odchodu z rady figuroval v Hráčské radě jako prezident, založil spolu s Pospisilem na konci srpna organizaci Professional Tennis Players Association. Jejím cílem je především poskytnout hráčům nezávislou samosprávu, která bude přímo reagovat na jejich potřeby a starosti.

Ne u všech se však setkal s pochopením. Proti byli například členové rady Roger Federer a Rafael Nadal. Založení asociace se nelíbilo ani Andymu Murraymu, který se nyní stal novým členem Hráčské rady.

Bývalou světovou jedničku a vítěze 46 titulů do svých řad zvolilo osm stálých členů Hráčské rady, mezi kterými vedle Federera s Nadalem figurují nově zvolený prezident Kevin Anderson, Yen-Hsun Lu, Jurgen Melzer, Bruno Soares, bývalý tenista Colin Dowdeswell a trenér Brad Stine.