Španělský úkaz. Sedmnáctiletý mladík vyhrál už druhý challenger

- Jan Vojkůvka

Jméno Carlose Alcaraze, vycházející hvězdy španělského tenisu, se v tenisovém prostředí skloňuje už několik let. Teprve sedmnáctiletý mladík, jenž se mezi profesionály objevil už v roce 2018, navíc potvrzuje svůj fenomenální potenciál, když ve svém věku už dokázal vyhrát dva tituly na okruhu ATP Challenger Tour. Svou druhou trofej vybojoval v neděli v Barceloně.

Alcaraz, který se rozhodl ukončit své působění mezi juniory už v červenci 2019, stále více udivuje svět bílého sportu. Vítěz tří turnajů na okruhu ITF World Tennis Tour totiž sbírá úspěchy i ve vyšší kategorii.

Po srpnovém vítězství na challengeru v italském Terstu a postupu do finále v Cordenonsu, se mu povedlo minulý týden ovládnout svůj druhý challenger v Barceloně, kde porazil ve finále bývalého 23. hráče světa Damira Džumhura.

Ve svých sedmnácti letech se stal pátým nejmladším tenistou historie, který dokázal zvítězit na dvou a více challengerech. Mladšími byli pouze Rafael Nadal, Felix Auger Aliassime, Richard Gasquet a kontroverzní Bernard Tomic.

Barcelonský triumf mladého Španěla navíc vyšvihl na 158. místo světa. Po restartu sezony se mu povedlo vyhrát hned 19 z 23 zápasů. K tomu až do konce sezony neobhajuje žádné body a je velmi blízko možnému posunu do elitní světové stovky, což by byl v 17 letech ohromný úspěch.

Nová španělská hvězda
Výraznější zmínky o senzačním španělském talentu se poprvé objevily v roce 2018, kdy byl Alcaraz nejmladším tenistou na žebříčku ATP, kam pronikl v pouhých 14 letech a 10 měsících. Tou dobou se stále zaměřoval především na juniorský okruh, stejně jako podstatnou část minulého roku.

Přesto v roce 2019 dokázal vyhrát svůj první titul na okruhu ITF, čehož dosáhl v červenci a od té chvíle definitivně zanevřel na svou juniorskou kariéru. Mnohem dříve, v dubnu, navíc vyhrál premiérový zápas na okruhu ATP Challenger Tour v Alicante. Na domácím turnaji porazil Jannika Sinnera, pozdějšího vítěze Next Gen ATP Finals, jenž letos nečekaně prošel až do čtvrtfinále Roland Garros a figuruje již v elitní padesátce žebříčku.

Letos získal další dva tituly na okruhu ITF World Tennis Tour a v únoru šokoval na turnaji ATP v brazilském Riu, kde v prvním kole porazil svého krajana Alberta Ramose, bývalou světovou sedmnáctku, a připsal si premiérové vítězství na turnaji nejvyšší kategorie.

Tenista, jenž je zejména ve Španělsku přirovnáván k Rafaelu Nadalovi, pokračuje ve svém neskutečném progresu i po srpnovém restartu sezony. Bude zajímavé sledovat, kam se dokáže do konce ročníku sezony ještě posunout a zda se mu povede dosáhnout ultimátního cíle, kterým je postup do elitní světové stovky. Další šanci na posun má už tento týden, když startuje ve španělském Alicante.