Pořadatelé Roland Garros na letošním turnaji nic nevydělali

- Filip Lefenda

Pořadatelé v neděli ukončeného Roland Garros uvedli, že na letošním přeloženém ročníku nic nevydělali. Vinou vládních opatření proti šíření koronaviru přišli o 97 procent příjmů z prodeje vstupenek. Situaci tak zachraňovaly smlouvy se sponzory a televizními společnostmi.

Pařížský podnik se vinou pandemie koronaviru nekonal v tradičním jarním termínu, nýbrž až na podzim jako vůbec poslední grandslam tenisové sezóny. Oproti prvotním plánům mohlo navštívit areál Rolanda Garrose pouze tisíc lidí denně. Ztráty ze vstupného se tak podle organizátorů vyšplhaly na 80 až 100 milionů eur (přibližně 2 až 2,7 miliardy korun).

I přesto označil prezident pořádající Francouzské tenisové federace Bernard Giudicelli konání turnaje za vítězství. „Grandslamy jsou pilíře našeho sportu. A tenhle pilíř zůstal stát,“ řekl a zopakoval, že zrušení akce nebylo navzdory všem překážkám a okolnostem vůbec na stole.

V příštím roce už by se v Paříži chtěli vrátit k tradičnímu termínu konání na přelomu května a června. Situace je ale nadále nejistá, pandemie onemocnění covid-19 nabírá v Evropě znovu na síle. „Nemáme věštící kouli. Vstupujeme do neznáma,“ je si vědom Giudicelli.

Koronavirem narušená sezóna má tak za sebou svůj poslední letošní grandslam. Za normálních podmínek se uskutečnil jen úvodní turnaj v Melbourne. I Austrálie se však tehdy potýkala s problémem, který turnaj ovlivnil – s masivními požáry. Travnatý Wimbledon byl poprvé od druhé světové války bez náhrady zrušen. US Open se na přelomu srpna a září sice v New Yorku konal, avšak zcela bez přítomnosti diváků.