Šampion Nadal: Chtěl bych být tím, kdo bude držet nejvíce grandslamových titulů

- Michal Hladký

Bez ztráty setu. Takovým způsobem si letos Rafael Nadal dokráčel na Roland Garros ke svému titulu, který získal už potřinácté ve své kariéře. Novaku Djokovičovi nedal sebemenší šanci, když ho vyprovodil z kurtu za dvě hodiny a jednačtyřicet minut po setech 6:0, 6:2 a 7:5.

Rafael Nadal díky výhře nad Novakem Djokovičem dohnal v počtu vyhraných grandslamů Rogera Federera (20). A byl to právě švýcarský tenista, jenž jako první přispěchal s gratulací. Alespoň tedy prostřednictvím sociálních sítí. „Moc mu děkuji. Jak všichni víte, tak máme spolu velmi přátelský vztah. Když vyhrávám, tak ho to v určité míře těší. A to stejné platí i pro mě,“ popisoval vzájemné sympatie čtyřiatřicetiletý Španěl.

I když mají k sobě hráči blízko, tak se určitá rivalita zapřít nedá. „Nikdy jsem se netajil tím, že bych byl rád tím, kdo v kariéře vyhraje nejvíce grandslamů,“ tvrdil na tiskové konferenci po konci finálového zápasu španělský velikán.

Jasné finálové vítězství Rafaela Nadala patří mezi jedny z těch jeho překvapivějších. Po březnovém turnaji v mexickém Acapulcu se představil pouze v Římě, kde ovšem vypadl v roli naprostého favorita už ve čtvrtfinále proti Diegu Schwartzmanovi.

„Určitě jsem měl před Roland Garros o své výkonnosti pochybnosti. Ale pro mě jsou pochybnosti zprávou, že jsem neusnul na vavřínech. Nicméně jsem věděl, že to budu mít letos opravdu obtížné,“ komentoval situaci před turnajem Nadal.

A uvědomuje si, že právě psychická stránka byla pro něj zásadní. Velký vliv na to měla koronavirová opatření, která hráče držela v tzv. „bublině“. „Dobře jsem se adaptoval, snažil jsem se být pozitivně naladěný za každých podmínek. Myslím si, že mě letošní Roland Garros posunulo i po osobní stránce.“

Zpátky ale k zápasu. Výhra 6:0, 6:2 a 7:5 nad Novakem Djokovičem je naprosto fenomenálním počinem. „Jasně, hrál jsem skvěle. Bez toho, abyste hráli skvěle, by se vám nepodařilo v těch dvou setech Novaka porazit takovým způsobem,“ libuje si král antuky.

Jen je škoda, že jeho fantastický výkon nemohlo vidět více fanoušků. „Bylo to smutné. Ale nejsem hloupý, vím, jaká je ve světě situace. Pokud bych měl ale popsat své pocity na kurtu, tak nebyly tak intenzivní, jako by tomu bylo před diváky,“ povídá.

Podivná grandslamová sezona 2020 zakončena výhrou. A co dál? „Netuším, zda budu teď několik měsíců hrát. Musím si nad tím sednout a rozmyslet si, jaký plán bude pro mě nejlepší. Pokud bude platit, že před startem Australian Open budeme muset být 14 dní v karanténě, tak bude důležité udělat správné rozhodnutí.“