Futures v Jablonci: Do semifinále se probojovali Michnev s Kellovským, Hernych na severu Čech dohrál

- Filip Lefenda

Jablonecký halový turnaj kategorie Futures dospěl do své čtvrtfinálové fáze, která bude v průběhu pátku k vidění jak ve dvouhře, tak i čtyřhře. Mezi čtyři nejlepší již postoupili shodně po třísetových bitvách Petr Michnev s Dominikem Kellovským. Zápas na stejný počet setů naopak nezvládl Jan Hernych, kterému se stal osudný závěrečný tiebreak.

Utkání můžete sledovat živě na těchto odkazech: Kurt 1 Kurt 2 Kurt 3

Prvním postupujícím se na severu Čech stal druhý nasazený Petr Michnev, který zvládl roli favorita proti Ukrajinci Kaleničenkovi. Duel to však pro něj nebyl vůbec jednoduchý, po ztracené první sadě jej musel otáčet. Klíčové bylo pro sedmadvacetiletého hráče zvládnutí tiebreaku vyrovnané druhé sady, po kterém v té třetí soupeři hned zkraje odskočil na rozdíl dvou her, který následně ještě navyšoval. Třetí set nakonec skončil poměrem 6:2 a Michnev si tak v Jablonci zahraje i v sobotu. Výborný zápas. Bylo to hodně dobré z obou stran. Jsem moc rád, že jsem to zvládl, i když v tom druhém setu to bylo trochu se štěstím, tam už jsem tahal za kratší konec, ale nějak jsem to vybojoval a jsem rád, že jsem postoupil,“ hodnotil své vystoupení postupující. Toho dnes po boku Poláka Majchrowicze čeká ještě debl proti česko-slovenskému páru Petr Nouza, Jakub Novák.

Blízko postupu byla i turnajová trojka Jan Hernych, té se však stal tiebreak osudným. Souboj s o sedmnáct let mladším Rakušanem Pichlerem začal ztracenou první sadou, v té druhé se ale Hernych podstatně zlepšil a povolil hráči ze sedmé světové stovky pouhý gem. V rozhodujícím dějství si oba borci střežili servis, k vidění byly jen dva brejkboly, které však český tenista nevyužil. Rozhodnout tak musela zkrácená hra, kterou po téměř dvou hodinách završil postupem mezi nejlepší kvarteto Rakušan Pichler. „Soupeř hrál velice dobře, míče si všechny uhrával. V tiebreaku si až na jednu dvojchybu nemohu nic vyčítat. Hrál fakt dobře,“ uznal kvalitní výkon soupeře sedmatřicetiletý Hernych. 

 

Drama až do samotného konce nabídl zápas mezi čtvrtým nasazeným Tomášem Papíkem a turnajovou pětkou Dominikem Kellovským. Druhý jmenovaný vyhrál 6:3 první set, Papík pak stejným poměrem set číslo dva. V rozhodujícím dějství se na brejk čekalo marně, a tak byl na jabloneckém koberci k vidění další tiebreak. I v tom svedli oba napínavou bitvu, jíž nakonec získal poměrem 9:7 Kellovský.

 

 

 

V pátek se na severu Čech rozhodovalo rovněž o semifinalistech čtyřhry. Mezi čtyři nejlepší páry turnaje pronikli v ryze českém souboji Antonín Bolardt společně s Jiřím Vachtlem, kteří slavili postup přes pár Michal Franěk a Lukáš Poláček po výhře 10:6 v rozhodujícím supertiebreaku. 

Postup do semifinále neminul ani dalšího českého tenistu Petra Michneva. Ten dříve dokázal postoupit mezi čtyři nejlepší ve dvouhře, odpoledne přidal podobný úspěch i ve čtyřhře se svým parťákem, Polákem Adamem Majchrowiczem. Česko - polská dvojice si poradila s česko - slovenským párem Petr Nouza, Jakub Novák 6:4, 4:6 a 10:3 a v semifinále si to rozdají s Bolardtem a Vachtlem. 

Semifinále v Jablonci si zahraje také české duo Tomáš Papík, David Poljak, která si poradila s dvojicí Kaleničenko, Pichler 6:1, 4:6, 10:5. 

Soupeřem české dvojice v semifinále bude nizozemsko - německý pár Lootsma, Negritu, která ve dvou setech v poměru 6:1, 7:5 zdolala Tadeáše Paroulka s Danielem Vrbou. 

Čtvrtfinále dvouhry

Danylo Kaleničenko (UKR) – PETR MICHNEV 6:3, 6:7 (5), 2:6

TOMÁŠ PAPÍK – DOMINIK KELLOVSKÝ 3:6, 6:3, 6:7 (7)

David Pichler (AUT) – JAN HERNYCH 6:3, 1:6, 7:6 (2)

Niels Lootsma (NED) – Filip Veger (CRO) 6:4, 7:6 (5)

Čtvrtfinále čtyřhry

Majchrowicz, MICHNEV – NOUZA, Novák 6:4, 4:6, 10:3 

PAPÍK, POLJAK – Kaleničenko (UKR), Pichler (AUT) 6:1, 4:6, 10:5 

BOLARDT, VACHTL – FRANĚK, POLÁČEK 3:6, 6:3, 10:6

PAROULEK, VRBA – Lootsma, Negritu 3:6, 5:7 

Jablonecký turnaj futures den po dni:

13.10.2016 Futures v Jablonci: Kolář nečekaně vypadl, Hernych se ani nerozehrál

12.10.2016 Futures v Jablonci: Hlavní soutěž má ze sebou první den, favorité přes obtíže postupují

11.10.2016  Futures v Jablonci: Vítězný Hernychův návrat, na severu Čech uspěl v kvalifikaci

10.10.2016  Futures v Jablonci: Úvodní kvalifikační dějství rozehrálo 16 českých tenistů