Roland Garros: Král Nadal! Djokoviče porazil ve třech setech

- Redakce

Od roku 2016 svět nepoznal jiného vítěze Roland Garros než hvězdného Rafaela Nadala (2.), který porazil Srba Novaka Djokoviče (1.) za 2 hodiny a 41 minut 6:0, 6:2 a 7:5. Oslavil tak svůj jubilejní 20. vítězný grandslam (z toho 13. v Paříži). Španěl k němu dokráčel naprosto bezkonkurenčním způsobem, když během turnaje neztratil ani jeden jediný set. Taktéž zaokrouhlil svou bilanci na French Open, která momentálně činí 100 výher a pouhé 2 porážky. Roland Garros zná také své vítězky čtyřhry, kterými se staly Maďarka Babosová a Francouzka Mladenovicová.

Třináctý titul z Roland Garros a dvacátý celkově! Historické odpoledne pro Rafaela Nadala, jenž porazil Novaka Djokoviče za 2 hodiny a 41 minut po setech 6:0, 6:2 a 7:5. V počtu vyhraných grandslamů se čtyřiatřicetiletý Španěl dotáhl na Rogera Federera, navýšil taktéž svou neporazitelnost na French Open, která trvá od roku 2017. 

Srb vstoupil do klání tragicky. Nemohl se spolehnout na svůj první servis, přes který se dostal do výměny jen v 42 procentech. Ačkoliv výsledek 0:6 působí hrůzostrašně, tak se o jednoznačnou sadu zase tolik nejednalo. Většina gemů dospívala ke shodě, kde rozhodovaly maličkosti. 

Druhá sada, jež skončila v poměru 2:6, zásadní zlepšení na hře Novaka Djokoviče nepřinesla. Oproti tomu Nadal se stále prezentoval svou bezchybnou hrou a fantastickou obranou, na kterou třiatřicetiletý Srb nedokázal najít odpověď.

Největším faktorem celého utkání byl počet nevynucených chyb: celkově 52 ku 14. Často se stávalo, že Djokovič kazil jednoduché údery ve výměnách, které měl vizuálně pod kontrolou.

Ve třetí sadě to vypadalo, že na kurtu Philippa Chatriera se Djokovič vzepře nezvratnému osudu. Nestalo se tak. Nadal sice působil nejméně dominantním dojmem v celém utkání, srbský tenista toho ale nedokázal využít. Byla z toho výhra 7:5 pro Rafaela Nadala a jasná zpráva, že král antuky je jen jeden.

„Máme štěstí, že se celý turnaj mohl odehrát i v takto nelehké době. Děkuji všem, celému týmu, rodině a organizátorům turnaje. Jen mě mrzí, že jsem tu nemohl mít kompletní rodinu,“ sdělil při své vítězné řeči staronový vítěz Rafael Nadal, jenž za celou dobu letošního Roland Garros neztratil ani jednu sadu.

A Novak Djokovič se po prohraném finále na nic nevymlouval. „Na zápas jsem byl připraven. Dnes byl prostě Nadal lepší, hrál perfektní tenis. Vítězství si jednoznačně zasloužil,“ nechal se slyšet Srb na tiskové konferenci. 

Další téma rozhovoru s novináři byly i kraťasy, které Djokoviče po celou dobu turnaje zdobily. „Jednoduše mi dnes nefungovaly. Hodně výměn, ve kterých jsem je zahrál, získal Nadal na svou stranu. Myslel jsem si, že mám díky letošním podmínkám proti Nadalovi větší šanci, opak byl ale pravdou," popisoval své snažení Djokovič.

Babosová s Mladenovicovou obhájily titul
Druhé nasazené Tímea Babosová a Kristina Mladenovicová porazily ve finále Roland Garros mexicko-americkou dvojici Alexa Guarachiová, Desirae Krawczyková za hodinu a 33 minut 6:4 a 7:5. Babosová s Mladenovicovou tak obhájily titul z loňského ročníku.

Oba sety nabídly vyrovnaný průběh. V tom prvním začaly lépe Babosová s Mladenovicovou, brejk ze třetí hry ale rychle ztratily. Náskok si posléze zajistily dalším brejkem ze sedmé hry, který už si podržely do konce sady.

Druhé dějství bylo na ztracená podání ještě bohatší. Maďarsko-francouzský pár, jenž v utkání proměnil šest z devíti brejkbolů, rozhodl o své výhře brejkem z jedenáctého gemu. Mladenovicová poté zápas bez potíží doservírovala.

Pro šampionky je to celkově čtvrtý společný grandslamový vavřín, kromě Roland Garros uspěly ještě dvakrát na Australian Open (2018, 2020). Francouzská tenistka Mladenovicová má z domácího grandslamu na kontě už tři trofeje, tu první získala v roce 2016 společně s krajankou Caroline Garciaovou.

Finále mužské dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 1.) [1] – Rafael Nadal (ESP, 2.) [2] 0:6, 2:6, 5:7 

Finále ženské čtyřhry
Guarachiová (CHI), Krawczyková (USA) [14] – Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) [2] 4:6, 5:7