Když WTA váhá, ITF slaví. Americký turnaj nabídne nebývalé silné startovní pole

- Jan Vojkůvka

Ženská tenisová asociace příliš členky svého okruhu při přípravě kalendáře pro podzimní měsíce nepotěšila. Zatímco na mužském okruhu ATP se to turnaji jen hemží a až do konce října je v plánu 8 zastávek, ženský okruh nabízí pouze turnaj v Ostravě. Z toho nyní mohou těžit pořadatelé turnaje ITF v Texasu, kteří se těší neobvyklému zájmu předních tenistek.

Činovníci ATP nezaháleli a po skončení Roland Garros připravili pro své tenisty osm turnajů ATP a k tomu další akce na Challenger Tour. WTA oproti tomu nenabízí zhola nic. Pokud se něco nezmění, tak kromě Ostravy se bude už hrát jen v rakouském Linci v polovině listopadu. Pro většinu hráček tím sezona prakticky skončila.

Některé se s tím ovšem nehodlají smířit a prodlouží si sezonu na nižším okruhu ITF. Už příští týden startuje turnaj s dotací 80 tisíc v Maconu, kde se představí čtyři členky elitní stovky. Ještě více však ze situace na okruhu WTA těží pořadatelé turnaje v texasském Tyleru, kteří se mohou těšit dokonce na členku elitní třicítky!

Účast v Tyleru, kde je rovněž dotace 80 tisíc dolarů, přislíbila Kazaška Julia Putincevová, 27. hráčka světa. Kromě ní se zde představí dalších deset tenistek z elitní světové stovky, což je počet vskutku nebývalý.

Na turnaj jsou přihlášené Shelby Rogersová (USA, 55.), Arantxa Rusová (NED, 67.), Madison Brengleová (USA, 78.), Misaki Dojová (JPN, 81.), Paula Badosaová (ESP, 87.), Nina Stojanovičová (SRB, 91.), Jasmine Paoliniová (ITA, 94.), Aliona Bolsovová Zadoinová (ESP, 97.), Monica Puigová (PUR, 98.) a Leylah Annie Fernandezová (CAN, 100.).

Mezi členky první stovky bude patřit také osmifinalistka Roland Garros Barbora Krejčíková, která se do hlavní soutěže s původním žebříčkovým postavením na 114. místě dostala jako vůbec poslední! To je vskutku nebývale silné startovní pole, což potvrzuje i nápor v kvalifikaci, kam se jako poslední dostala Lesley Pattinamaová Kerkhoveová z Nizozemska s žebříčkovým postavením na 177. místě.

Že je takový přetlak předních hráček na okruhu ITF výjimečný, dokládá i startovní pole z minulého ročníku. Tehdy byla v elitní stovce pouze první nasazená Astra Sharmaová, ostatní byly z druhé či třetí stovky světa. Letos se naopak mezi nasazené tenistky žádná hráčka ze druhé stovky nejspíš vůbec nevejde.

Turnaj, který startuje 26. října, přitom bude předcházet podniku v americkém Charlestonu, kde bude dotace dokonce 100 tisíc dolarů. A dá se očekávat, že zájem o start bude ještě výraznější, než v Tyleru.

WTA zkrátka při tvorbě kalendáře zaspala a tenistky, v honbě za body a alespoň nějakými výdělky, musí na sklonku prapodivné sezony hrát i na větších turnajích ITF, které však mají být primárně příležitostí pro tenistky z druhé a třetí stovky.