Roland Garros: Šwiateková bez ztráty setu prosvištěla k titulu! Finále zakončila šesti gemy v řadě

- Redakce

Finále Roland Garros ovládla talentovaná polská tenistka Iga Šwiateková, která ve svém premiérovém souboji o grandslamový titul hladce přehrála Sofii Keninovou 6:4, 6:1! Devatenáctiletá Polka šla do utkání v roli mírné papírové favoritky a stejně jako v předchozích šesti zápasech, tak ani tentokrát neztratila set. Šwiateková se zároveň stala čtvrtou nejmladší šampionkou Roland Garros v historii. Druhý grandslamový titul v kariéře slaví němečtí deblisté Kevin Krawietz a Andreas Mies.

Mladičká Šwiateková svým triumfem v Paříži potvrdila, že se z ní definitivně stala hvězda ženského tenisu. Hráčka, jež patří k nastupující generaci, si ve finále vyšlápla na světovou šestku a další členku nastupující generace Sofii Keninovou, která letos triumfovala na Australian Open. Svou šanci na druhý grandslamový titul v sezoně však nevyužila.

Respektive, Šwiateková jí to nepovolila. Devatenáctiletá Polka vlétla do utkání s velkým sebevědomím a hned ve druhé hře prorazila Američance servis. Keninová sice dokázala v pátém gemu vybojovat ztracené podání zpět, ale záhy v koncovce jí znovu servis nepodržel.

Šwiateková se v divokém závěru prvního setu dostala do vedení 5:3, když využila třetí brejkbol po dlouhém gemu s pěti shodami. Keninová posléze odvrátila setbol a vybojovala rebrejk, ale hned v desáté hře si znovu podání prohrála.

Druhý set už patřil zcela Šwiatekové. Ta si sice prohrála podání hned v úvodní hře, ale pak soupeřku začala na kurtu zcela ničit. Vyhrála šest gemů v řadě a zápas dotáhla do vítězného konce za pouhých 81 minut.

„Nevím, co se děje. Je to ohromné. Před dvěma lety jsem vyhrála juniorský grandslam a teď jsem tady. Jsem moc šťastná. Těší mě, že už tady je i moje rodina. Děkuji všem za podporu, bylo to skvělé finále,“ sdělila v rozhovoru na kurtu nadšená Šwiateková.

Kromě toho, že se Šwiateková stala v devatenácti letech grandslamovou šampionkou, se také výrazně posune ve světovém žebříčku. V tom jí bude patřit v pondělí 17. místo. Zároveň se stala čtvrtou nejmladší vítězkou Roland Garros. Mladší byly pouze Steffi Grafová, Arantxa Sánchezová Vicariová a Monica Selešová, která v roce 1990 vyhrála dokonce v pouhých 16 letech.

Krawietz s Miesem obhájili pařížský titul
Německý deblový pár Kevin Krawietz a Andreas Mies se po roce opět radují ze zisku grandslamového titulu. Stejně jako v roce 2019, tak i letos se jim povedlo dokráčet na Roland Garros až k celkovému prvenství, když tentokrát ve finále porazili chorvatsko-brazilskou dvojici Mateho Paviče a Bruna Soarese 6:3, 7:5.

Zatímco loni v Paříži ztratili během šesti zápasů dva sety, letos předvedli ještě lepší výkony a za celý turnaj prohráli pouze jeden set v osmifinále proti domácím Bonzimu a Hoangovi.

Pro německé tenisty, kteří spolu hrají pravidelně od roku 2018, se jedná o celkově čtvrtý titul na okruhu ATP. K tomu přidali také sedm trofejí na challengerech.

Finále dvouhry žen
Iga Šwiateková (POL, 54.) – Sofia Keninová (USA, 6.) 6:4, 6:1

Finále čtyřhry mužů
M. Pavič (CRO), Soares (BRA) – Krawietz, Mies (GER) 3:6, 5:7

Finále dvouhry juniorů
Dominic Stephan Stricker (SUI) – Leandro Riedi (SUI) 6:2, 6:4

Finále dvouhry juniorek
Alina Čarajevová (RUS) – Elsa Jacquemotová (FRA) 6:4, 4:6, 2:6

Finále čtyřhry juniorů
Oliveira, Rodrigues (BRA) – Coboli (ITA), Stricker (SUI) 2:6, 4:6

Finále čtyřhry juniorek
Bondarenková, Shnaiderová (RUS) – Alvisiová, Pigatová (ITA) 6:7(3), 4:6