Zvládl předposlední překážku! Nadal si zahraje o vyrovnání Federerova rekordu

- Jan Vojkůvka

Souboj s nepříjemným soupeřem má za sebou. Rafael Nadal oplatil Diegu Schwartzmanovi nedávnou porážku z Říma a po výhře 6:3, 6:3, 7:6(0) se na Roland Garros probojoval do finále. V něm si španělský matador zahraje o vyrovnání grandslamového rekordu. V případě úspěchu totiž dožene na čele historické tabulky Rogera Federera se ziskem 20. grandslamových trofejí.

Zápas se Schwartzmanem měl být pro Nadala skutečnou prověrkou. Vždyť před pouhými třema týdny s ním padl na antuce v Římě, kde prohrál ve dvou setech. V Paříži se ale role obrátily a Nadal nenechal nikoho na pochybách o tom, že i v těžkých podmínkách je na svém královském turnaji největším favoritem na zisk titulu.

Rekordního 13. titulu z Roland Garros a rekordního 20. grandslamového titulu.

Zápas to ale rozhodně nebyl snadný. Nadal sice vyhrál ve třech setech, ale o postup bojoval dlouhých 189 minut. Duel byl plný dlouhých výměn i spousty gemů, ve kterých se oba hráči přetahovali přes shody. „Vždy, když hraji s Nadalem, je to po 25 minutách 1:1,“ smál se k délce utkání Schwartzman.

Nadal vstoupil do zápasu výborně a byť se Schwartzmanem prohrál jeden svůj servis, tak se po úvodní přetlačované dostal do vedení 4:1. V pátém gemu odvrátil brejkbol a sadu posléze úspěšně doservíroval. Ve druhém setu měl Španěl navíc ještě větší převahu. Tentokrát nečelil žádnému brejkbolu, dvakrát prorazil Argentincův servis a do třetí sady šel ve velké herní pohodě.

Vše nasvědčovalo tomu, že Nadal, který v utkání trefil 38 vítězných úderů, zápas rychle zakončí. Jenže i pro něj nastaly trochu horké chvilky. Dostal se sice do vedení 3:1 a 4:2, ale v obou případech o výhodu brejku okamžitě přišel. V dlouhém jedenáctém gemu pak čelil hned třem brejkbolům.

Schwartzman ovšem tuto velkou příležitost nevyužil, do vedení se neprobojoval a šanci na zdramatizování zápasu zahodil. Souboj nakonec dospěl do tiebreaku, v němž Nadal dominoval a vyhrál 7:0.

Čtyřiatřicetiletý Španěl se do finále Roland Garros probojoval už potřinácté. Předchozích 12 účastí přetavil vždy v zisk turnajové trofeje. A favoritem bude i tentokrát. Nejen, že tím může ještě zvýraznit svou dominanci na antukovém grandslamu, ale zároveň může dostihnout i svého rivala Rogera Federera v celkovém počtu grandslamových titulů.

O jubilejní dvacátou trofej si zahraje v neděli proti vítězi utkání mezi Novakem Djokovičem a Stefanosem Tsitsipasem.