Ve hře je spousta scénářů, říká o Wimbledonu v roce 2021 Henman

- Jan Vojkůvka

Probíhající tenisová sezona se zapsala do historie v nepříliš pozitivním světle. Ročník byl od března až do srpna přerušen a pandemie koronaviru zasáhla i nejslavnější tenisový turnaj ve Wimbledonu, kde se poprvé od konce druhé světové války nehrálo. Další obavy ohledně budoucnosti travnatého grandslamu však nejsou podle Tima Henmana, bývalé britské jedničky, na místě.

Přesunout Wimbledon na jiný termín, nebo jej v roce 2020 vůbec nepořádat? Jednání o osudu slavného travnatého grandslamu nebyla jednoduchá. Součástí rozhodnutí o zrušení Wimbledonu byl i člen rady v All England Clubu Tim Henman, jenž byl nejlepším britským hráčem na okruhu ATP od druhé poloviny devadesátých let a v elitní desítce se držel až do poloviny roku 2005.

„I když jsme o tom hovořili hodně dlouho, osobně jsem byl stejně trochu v šoku, když se vydalo oficiální prohlášení s potvrzením, že se letos hrát nebude,“ přiznal zpětně Henman, který byl přímo u zdroje, ale až do poslední chvíle věřil, že se podaří letošní ročník zachránit.

„Byla spousta věcí, která se musela vzít v úvahu. Například, jak by posun v kalendáři ovlivnil ostatní turnaje. Když odložili olympijské hry, přemýšleli jsme nad tím, že bychom Wimbledon pořádali za uzavřenými dveřmi, ale rozhodnutí muselo padnout rychle,“ podotkl s tím, že v časovém presu se udělalo to nejjednodušší, co mohlo. Turnaj byl bez náhrady zrušen.

S tím, jak pandemie koronaviru dál ovlivňuje sportovní dění, se v průběhu uplynulých týdnů a měsíců nadále spekulovalo nad tím, nakolik bude narušena příští tenisová sezona. A to se týče i Wimbledonu, který se má konat na přelomu června a července.

Na veřejnost postupně prosákly informace o osudu nejslavnějšího tenisového turnaje, který by se měl konat, byť zatím není jasné, za jakých podmínek. Henman se sám do podobných úvah pouštět nechce. „Lidé mohou spekulovat nad vším, ale v tuto chvíli nikdo neví, jak to bude probíhat,“ podotkl.

Podle bývalé britské jedničky je ale téměř jisté, že se na trávě v příštím roce hrát bude. Na konkrétní informace je však příliš brzy. „Jediné, co můžeme bezpečně říct, je to, že je ve hře masivní počet scénářů,“ připustil.

Pořadatelé Wimbledonu jsou podle dostupných informací připraveni turnaj pořádat i bez diváků. Jedná se však jen o jednu z mnoha možností, které jsou ve hře. Záležet bude především na tom, jak se bude vyvíjet situace kolem pandemie koronaviru a jaká opatření budou v červnu 2021 platit ve Velké Británii.

Jak přiznává i Henman, počet neznámých faktorů je v tuto chvíli příliš velký. Vše ovšem nasvědčuje tomu, že travnaté dvorce v Londýně se po roční pauze opět dočkají špičkového tenisu.