Do Paříže nevyhrála grandslamový zápas. Podoroská na Roland Garros přepisuje historii

- Jan Vojkůvka

Třiadvacetiletá Argentinka Nadia Podoroská prožívá na grandslamovém turnaji v Paříži svůj pohádkový příběh. A nejen svůj. Zároveň na pařížské antuce přepisuje historii místního grandslamu. Po postupu do semifinále se stala první kvalifikantkou, které se povedlo dokráčet tak daleko.

Roland Garros v této sezoně udivuje nebývalým počtem papírových outsiderů, kteří prožili či nadále prožívají životní turnaj. Ať už se jednalo o Barboru Krejčíkovou, Martinu Trevisanovou, Jannika Sinnera, Daniela Altmaiera či mnohé další. Jednou z takových senzací je i argentinská tenistka Nadia Podoroská.

Po šokujícím vítězství nad Elinou Svitolinovou se totiž zapsala do historie pařížského grandslamu. Stala se vůbec první kvalifikantkou, která se do této fáze turnaje probojovala. Šok je to i pro ni samotnou. „Nechci se z tohoto snu probudit,“ soukal ze sebe po úspěchu.

S odstupem času (své čtvrtfinále vyhrála v úterý) se pomalu vyrovnává s úspěchem, který nemá v Paříži obdoby. A chystá se na další překážku, kterou je velký polský talent Iga Swiateková. „Naštěstí se cítím úplně svěže. Nic mě nebolí a nemám žádné obtíže,“ uvedla spokojeně.

Kdo sympatickou Argentinku sledoval už před Roland Garros, musí uznat, že její senzační pouť mezi nejlepší čtyřku je sice překvapivá, ale rozhodně zasloužená. Už na turnaji WTA 125k v Praze vybojovala nečekaný postup do semifinále. Poté ovládla antukový turnaj v Saint-Malo a posléze se přesunula do hlavního města Francie, kde svou formu nadále úspěšně prodává.

Aktuálně 131. hráčka světa vyhrála tři zápasy v kvalifikaci, v hlavní soutěži přidala dalších pět výher. Set ztratila jen v duelech s Julií Putincevovou a Barborou Krejčíkovou. Další soupeřky smetla z dvorce ve dvou sadách. A celkově si připsala už 13 výher v řadě.

Doposud přitom na grandslamovém turnaji nevyhrála ani jeden zápas. V hlavní soutěži se představila pouze na US Open v roce 2016, kdy vypadla v prvním kole. Nyní je z ní semifinalistka Roland Garros s jistotou posunu do elitní padesátky.

„Sice hodně trénuji své údery, ať už forhend, bekhend, nebo servis, ale myslím, že nejvíce jsem zlepšila svou mentalitu,“ uvedla Argentinka, která potvrzuje, že nedílnou součástí úspěchu v individuálním sportu je i psychika sportovce.

Neméně důležité je i zdraví. Roky se trápila se zraněními zápěstí, v minulé sezoně dokonce figurovala až na 308. místě světa. A zvažovala, jestli s tenisem neskončit úplně.

„Měla jsem spoustu zranění. Do toho mi spadl žebříček, když jsem osm měsíců nehrála. Pak jsem zase neměla vůbec peníze na to, abych jezdila po turnajích,“ přiznala. „Byly to těžké chvíle i kvůli tomu, že jsem obměnila svůj tým. S bývalým trenérem jsem pracovala 10 let, a nakonec jsme to ukončili. Ani jsem pořádně nevěděla, co mám dělat.“

Ze všech problémů se ale dokázala vyhrabat a nyní konečně sbírá kýžené plody tvrdé práce. Historicky není jen první kvalifikantkou v semifinále Roland Garros, ale teprve třetí kvalifikantkou v semifinále jakéhokoliv grandslamu. Jejích osm výher v Paříži jí vynese mnohem více peněz (500 tisíc dolarů), než kolik si doposud za celou kariéru vydělala (301 tisíc dolarů). Žebříčkem se vyškrábe o 83 pozic nahoru. Ale chce mnohem více.

Ve čtvrtek se utká o postup do finále s Polkou Igou Swiatekovou. A pevně věří, že její pohádkový příběh v Paříži bude mít další dějství.