Roland Garros: Kvitová na Keninovou nevyzrála

- Redakce

Podruhé v kariéře se Petra Kvitová probojovala do semifinále pařížského grandslamu. V něm nestačila na vítězku letošního Australian Open Sofii Keninovou, když prohrála po setech 4:6 a 5:7. Američanka se ve finále utká s Igou Šwiatekovou, která vyřadila ve dvou setech Argentinku Nadiu Podorskou.

Kvitová končí v semifinále 
Sofia Keninová bude ve svých 21 letech útočit na svůj druhý grandslam v sezoně a i celé kariéře. Světová šestka v dnešním semifinále French Open vyřadila favorizovanou Petru Kvitovou za hodinu a 45 minut po setech 6:4 a 7:5. Češka zahrála během utkání více winnerů (28:23), oproti tomu se ale dopustila více nevynucených chyb (31:20). 

„Podmínky byly nezvyklé. Hrozně moc foukalo. Na začátku jsem byla zase nervózní. Soupeřka byla lepší na kurtu, uhrála si to dobrými míči. Snažila jsem se být pořád v zápase a chytila jsem se v závěru i jedné šance, nicméně Sofia hrála skvěle," zhodnotila zápas Kvitová. 

Americká tenistka získala během pěti gemů výhodu dvou brejků a první sada vypadala, že skončí jasnou záležitostí. Avšak Kvitová zabrala a skóre stáhla na 3:4. Druhý brejk ovšem smazat nedokázala a při skóre 4:5 a setbolu sokyně returnovala mimo vymezený prostor.

Druhý set začal rovněž lépe pro mladou jednadvacetiletou hráčku. Ta získala brejk v páté hře a držela ho až do desátého gemu, v němž nedokázala utkání dopodávat do zdárného konce. Mrzet ji to však nemuselo, protože hned vzápětí získala výhodu brejku zpět a na druhý pokus už střetnutí doservírovala, když proměnila hned první mečbol.

I přes prohru se ovšem Kvitová nemá za co stydět: „Semifinále je super výsledek, jsem za něj nesmírně vděčná. Když se na to dívám zpětně v kontextu pořezané ruky, mohla jsem tento turnaj taky sledovat jenom v televizi a vůbec tady nebýt," těšilo českou tenistku. 

Po 81 letech si Polka zahraje finále Roland Garros
Iga Šwiateková s argentinskou kvalifikantkou Nadiou Podoroskou neztratila set, když ji za hodinu a 10 minut zničila poměrem 6:2 a 6:1. V Paříži si tak teprve devatenáctiletá Polka zahraje své premiérové grandslamové finále v kariéře. Na programu bude v sobotu a jeho druhá účastnice vzejde ze souboje mezi Petrou Kvitovou a Američankou Keninovou. 

Nosková si semifinále nezahraje
Linda Nosková nezvládla svůj čtvrtfinálový zápas v rámci juniorské soutěže Roland Garros. Proti Filipínce Ealaové začala skvěle, když uhrála první set 6:4. Jenže v těch následujících už tahala za kratší konec, načež oba prohrála v poměrech 3:6 a 2:6.

Semifinále dvouhry žen
Iga Šwiateková (POL, 54.) – Nadia Podoroská (ARG, 131.) 6:2, 6:1 
Sofia Keninová (USA, 6.) – PETRA KVITOVÁ (11.) 6:4, 7:5 

Semifinále čtyřhry mužů
Cabal, Farah (COL) – Pavič (CRO), Soares (BRA) 6:7(4), 5:7
Koolhof (NED), Mektič (CRO) – Krawietz, Mies (GER) 3:6, 5:7 

Čtvrtfinále dvouhry dívek
LINDA NOSKOVÁ – Alexandra Ealaová (PHI) 6:4, 3:6, 2:6 

Čtvrtfinále čtyřhry chlapců
KRUMICH, SVRČINA – Lorens (POL), Ozolinš (LAT) 7:6(3), skreč