Roland Garros: Duo Krejčíková, Siniaková si zahraje semifinále!

- Filip Lefenda

Na grandslamovém Roland Garros mají za sebou čtvrtfinálový zápas čtyřhry Siniaková s Krejčíkovou, které si poradily se svými soupeřkami ve třech setech. Většina českých juniorů se dnes představila ve čtyřhře, kde oslavily postup Linda Fruhvirtová se Slovenkou Čisovskou a Linda Nosková s Běloruskou Laskevičovou. Mezi chlapci uspěli Martin Krumich s Daliborem Svrčinou. Darja Viďmanová zvládla druhé kolo dvouhry. V mužském i ženském singlu se rozhodlo o prvních semifinalistech. Patří mezi ně i Diego Schwartzman, jenž v pětihodinové bitvě porazil Dominica Thiema.

Siniaková s Krejčíkovou si zahrají semifinále 
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková slaví postup do semifinále Roland Garros. Ve čtvrtfinále si poradily s americkou dvojicí Keninová, Matteková-Sandsová po setech 1:6, 6:4 a 6:2. Utkání bylo hned dvakrát přerušené kvůli dešti, a to jednou v prvním a třetím setu.

První set se Češkám nevyvedl. Za stavu 1:2 a 1:4 ztratily svůj servis přes shodu, oproti tomu jejich soupeřky byly na podání dominantní, když si připsaly i dvě esa. Siniaková s Krejčíkovou disponovaly neúčinným druhým podáním, když přes něj uhrály jen jeden fiftýn z deseti možných.

Druhá sada divákům nabídla dramatickou koncovku. Za stavu 4:4 si Češky na podání pořádně zavařily, prohrávaly dokonce 0:40. Naštěstí všechny čtyři brejkboly odvrátily, načež ovládly následný gem přes čistou hru. „Uprostřed zápasu jsem snad ještě nikdy neslavila tak, jako dnes po druhé sadě,“ popisovala své pocity Krejčíková.

Závěrečný set měl už jasný průběh. Siniaková s Krejčíkovou byly silné jak na podání, tak na returnu. Soupeřkám darovaly jen jeden brejkbol, který se jim stejně podařilo ubránit. Byla z toho výhra 6:2 a radost z postupu.

„Nezačínaly jsme volně. Hrála jsem dlouho špatně, chybovala jsem, to mi dělalo často problémy. Je to vybojované vítězství. Obrat byl skvělý, Bára v tom gemu za stavu 4:4 skvěle zaservírovala. Zničehonic se nám hrálo lépe. A ten třetí set? To šlo skoro samo,“ hodnotila zápas Siniaková.

V semifinále se česká dvojice, která ovládla Roland Garros v roce 2018, utká s maďarsko-francouzským párem Babosová, Mladenovicová.

Viďmanová postupuje do osmifinále
Sedmnáctiletá Darja Viďmanová (1230.) přehrála ve druhém kole juniorky na Roland Garros domácí Aubane Droguetovou (911.) za hodinu a 38 minut 6:4, 7:6(5) a postupuje do osmifinále.

V prvním setu byl k vidění jediný brejk, kterým si česká tenistka v desáté hře zajistila zisk celé sady. Ve druhém dějství už byly hráčky při svém podání o poznání méně jistější. Viďmanová si vypracovala vedení 5:3, utkání ale nedopodávala. Sedmnáctiletá Francouzka se ke stejné šanci dostala za stavu 6:5, ani ona ji ale nevyužila. Ve zkrácené hře vedla Češka už 6:2, domácí juniorka ale závěr duelu pořádně zdramatizovala. Viďmanová o svém postupu nakonec rozhodla druhým esem.

„Z vítězství mám určitě radost. Druhý set mohl být jednodušší, v koncovce jsem byla nervózní, ale dohrála jsem to,“ nechala se Viďmanová slyšet po zápase.

O místo ve čtvrtfinále si zahraje proti desáté nasazené Kristině Dmitrukové (-).

Schwartzman ovládl bitvu s Thiemem
Argentinec Diego Schwartzman (14.) sehrál neskutečný zápas s vítězem letošního US Open, Rakušanem Dominicem Thiemem (3.). Za pět hodin a osm minut zvítězil 7:6(1), 5:7, 6:7(6), 7:6(5) a 6:2, díky čemuž si zahraje semifinále Roland Garros. V něm nastoupí proti Rafaelu Nadalovi.

Nadal opět neztratil set
Rafael Nadal (2.) si zahraje v Paříži o finále. Španělský favorit neztratil sadu ani s talentovaným Jannikem Sinnerem (75.) z Itálie. Devatenáctiletý talent sice podával v prvním setu za stavu 6:5 na jeho zisk a v tom druhém vedl 3:1, Nadal si ale vždy se situací probral a následně zcela přebral taktovku, když ve zbylém průběhu duelu povolil soupeři už jen dva uhrané gemy. Jubilejní stý zápas na Roland Garros vyhrál dvanáctinásobný turnajový šampion 7:6(4), 6:4 a 6:1. Zápas končil na centrálním dvorci Philippa Chatriera o půl druhé ráno. V semifinále se Nadal střetně s Argentincem Schwartzmanem, kterému bude moci oplatit tři týdny starou porážku z Říma.

Vybrané zápasy úterního programu

Čtvrtfinále mužské dvouhry
Diego Schwartzman (ARG, 14.) [12] – Dominic Thiem (AUT, 3.) [3] 7:6(1), 5:7, 6:7(6), 7:6(5), 6:2
Jannik Sinner (ITA, 75.) – Rafael Nadal (ESP, 2.) [2] 6:7(4), 4:6, 1:6

Osmifinále ženské dvouhry
Ons Džabúrová (TUN, 35.) [30] – Danielle Collinsová (USA, 57.) 4:6, 6:4, 4:6

Čtvrtfinále ženské dvouhry
Elina Svitolinová (UKR, 5.) [3] – Nadia Podoroská (ARG, 131.) [Q] 2:6, 4:6 
Iga Šwiateková (POL, 54.) – Martina Trevisanová (ITA, 159.) [Q] 6:3, 6:1

Čtvrtfinále mužské čtyřhry
Krawietz, Mies (oba GER) [8] – J. Murray, N. Skupski (oba GBR) [13] 6:4, 6:4
Koolhof (NED), Mektič (CRO) [9] – Monroe, Paul (oba USA) 6:4, 6:4 

Čtvrtfinále ženské čtyřhry
Kosťuková (UKR), Sasnovičová (BLR) – Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) [2] 2:6, 5:7 
Keninová, Matteková-Sandsová (obě USA) [9] – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ [4] 6:1, 4:6, 2:6 

2. kolo dvouhry juniorek
DARJA VIĎMANOVÁ (1230.) – Aubane Droguetová (FRA, 911.) 6:4, 7:6(5)

1. kolo čtyřhry juniorů
Darderi (ITA), Heide (BRA) [4] – KRUMICH, SVRČINA 4:6, 3:6 

1. kolo čtyřhry juniorek
Laskevičová (BLR), NOSKOVÁ – Ščerbininová (RUS), Wurthová (CRO) 2:6, 6:0, 10:7 
Čisovská (SVK), L. FRUHVIRTOVÁ [7] – Buiová (CAN), Paolettiová (ITA) 6:2, 6:2 
Costoulasová (BEL), Scilipotiová (SUI) – PALICOVÁ, VIĎMANOVÁ 6:1, 7:5 
Droguetová, Janicijevicová (obě FRA) – B. FRUHVIRTOVÁ, Roignotová (FRA) [WC] 6:0, 6:4 

Kompletní nedělní program na Roland Garros naleznete zde.