Vzpomněla jsem si na návrat, vysvětlila své dojetí Kvitová

- Marek Bartošík

Grandslamové čtvrtfinále není pro Petru Kvitovou neprobádaným územím – vždyť hladkým vítězstvím nad Šuaj Čang do této fáze turnaje velké čtyřky postoupila už po třinácté. Na Roland Garros se však mezi nejlepší osmičku dostala teprve podruhé a ke všemu po osmi letech. Mezitím se sympatická Češka musela vypořádat s kritickým pořezáním ruky, po němž se právě v Paříži před třemi lety vrátila na okruh. „Poslední dva míčky na mě dolehly emoce. Vrátily se mi vzpomínky na rok 2017, kdy jsem si nedokázala představit, že tady budu znovu ve čtvrtfinále,“ líčila Kvitová.

Dojetí Petry Kvitové po proměněném mečbolu v osmifinále Roland Garros bylo naprosto zřejmé. A není se co divit – vždyť právě v pařížské metropoli v roce 2017 dokázala, že její comeback na okruh po těžkém zranění ruky při útoku nožem není jen naivní představou.

Od té doby uplynuly více než tři roky a Kvitová nadále patří mezi tenisovou smetánku. Její sílu naposledy pocítila Číňanka Šuaj Čang, kterou favoritka vyřídila za 85 minut 6:2 a 6:4.

Zajistila jste si místo ve čtvrtfinále Roland Garros. Jak jste prožívala dnešní zápasový den?
Od rána jsem byla docela v pohodě, ale tak půl hodinky před startem na mě padla nervozita, byla jsem opravdu hodně nervózní. Zápas pro mě naštěstí začal výborně, brejkla jsem ji a podržela jsem si servis. Hrála jsem aktivně. Právě začátek to možná ve finále všechno rozhodl, v těsných setech by určitě byla nebezpečná. Jsem ráda, jak to všechno šlo.

Po proměněném mečbolu vás pohltily emoce, zápas přitom byl poměrně standardní. Čím to?
Konec byl pro mě hodně emotivní, přicházelo to na mě. Vrátily se mi vzpomínky z comebacku, jak to bylo hrozně těžké a pak zase moc hezké vstoupit na centr a hrát před diváky, rodinou a blízkými.

Naposledy jste v Paříži postoupila mezi nejlepší osmičku v roce 2012. V čem je to nyní jiné?
Tehdy jsem byla pořád mladá a moc to neřešila. Teď mám samozřejmě víc zkušeností, v životě jsem si mnohým prošla. Věřím, že mě to mohlo jen posílit.

V pavouku spolu s vámi zbývá řada tenistek, od kterých se před turnajem příliš nečekalo. Jak vnímáte, že vás mnozí označují za favoritku na zisk titulu?
Tak moc dopředu nepřemýšlím, mám to tak už odmala. Jen několikrát jsem se koukala víc dopředu a bylo to ponaučení. Jsem ráda, že jsem tady po osmi letech ve čtvrtfinále a budu se snažit dostat zase o kolo dál.

Vaší soupeřkou bude Laura Siegemundová, hrála jste s ní pouze jednou před pěti lety. Co o ní víte?
Slyšela jsem o ní spoustu věcí, o nepřiznaném dvojdopadu proti Mladenovicové vím (Němka v prvním kole nepřiznala dvojdopad za stavu 1:5 a 40:A, následně sadu otočila a utkání vyhrála; pozn. red.). Pro výhru udělá cokoliv. Já taky, jen možná trochu jinak než ona. I když nevím, jestli bych dvojdopad poznala. O Lauře dále vím, že vyhrála Stuttgart, takže musí být dobrá na antuce. Snaží se hodně variovat, hraje kraťasy. Budu ji muset dostat pod tlak, aby na to neměla čas.

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
Osmifinále ženské dvouhry
PETRA KVITOVÁ (11.) – Šuaj Čang (CHN, 39.) 6:2, 6:4