Statečný vzdor favoritce. Díky za šanci, vzkazuje Brenda Fruhvirtová po premiéře

- Marek Bartošík

Ačkoliv to nebyla vítězná premiéra, Brenda Fruhvirtová se opět zapsala do povědomí světové tenisové veřejnosti. Třináctiletá Češka na Roland Garros při svém debutu na grandslamovém turnaji potrápila o čtyři roky starší Darju Lopateckou, majitelku pěti trofejí z ženských podniků ITF. „Byl to celkem dobrý zápas. Jsem ráda, že jsem si mohla zahrát,“ hodnotila česká naděje.

Brenda Fruhvirtová podávala ve druhém setu proti favorizované Darji Lopatecké dvakrát na vítězství v sadě, zápas ale nakonec nezdramatizovala. Zkušenější ukrajinská tenistka, jež se v žebříčku WTA nachází dokonce ve čtvrté stovce, si vyrovnaný závěr pohlídala a zvítězila 6:1 a 7:6(3).

Tento neúspěch české juniorky však nic nemění na tom, že ve své kariéře vystoupala na další důležitý schodek.

„Určitě to bylo super, dobrá zkušenost. Byl to hodně těžký zápas, ona má víc zkušeností, v důležitějších situacích je samozřejmě o trochu lepší než já. Je složitější hrát proti někomu staršímu,“ uvědomuje si vítězka nedávného juniorského turnaje v Káhiře.

Právě díky triumfu na egyptské akci si třináctiletá Češka nejspíš vysloužila divokou kartu od pořadatelů grandslamového Roland Garros.

„Vůbec jsem nečekala, že mi ji dají. Byla jsem ráda, hodně jsem se připravovala, dala jsem tomu maximum,“ netajila tenistka, kterou atmosféra grandslamu rozhodně nesvazovala.

„Nebylo to zas tak jiné než na ostatních turnajích. Prostě jdu na kurt s tím, že budu hrát svůj nejlepší tenis, což někdy nevyjde. Asi jsem v tomhle šťastná povaha,“ poznamenala.

Povaha talentované Brendě evidentně pomáhá i ve zvládání života v turnajové bublině, jež má eliminovat rizika způsobená koronavirem.

„Není to určitě žádná nuda. Jsou tady posilovny a tak, tam trávím čas. Po areálu je toho celkem dost co dělat. Na hotelu vlastně jen spím a pak jsem celý den pryč. Navíc jsme v kontaktu se ségrou,“ připomněla svou patnáctiletou sestru Lindu, taktéž účastnici turnaje.

Vzhledem k přítomnosti obou sester Fruhvirtových v areálu Rolanda Garrose se jevila jako možná jejich společná čtyřhra.

„Teoreticky by to reálné bylo, ale nevěděla jsem, že dostanu kartu, takže se Linda musela domluvit s někým jiným,“ doplnila po sympatické grandslamové premiéře Brenda Fruhvirtová, jejíž deblovou parťačkou je třináctiletá Francouzka Shanice Roignotová.

Roland Garros, Paříž (FRA, antuka)
1. kolo dvouhry juniorek
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (-) – Darja Lopatecká (UKR, 354.) 1:6, 6:7(3)