Vítězná série je u konce! Šwiateková vyřídila Halepovou, ztratila jen tři gemy

- Marek Bartošík

Sedmnáct vítězství v řadě a dost! Simona Halepová si čtvrtý letošní titul nepřipíše, v osmifinále Roland Garros totiž prohrála s Igou Šwiatekovou za pouhých 68 minut 1:6 a 2:6. Polská tenistka, jež v prvním kole nedala šanci Markétě Vondroušové, si první účast v grandslamovém čtvrtfinále vysloužila 30 vítěznými údery. „Hrála jsem dokonale. Celý zápas jsem byla koncentrovaná, překvapila jsem i sama sebe,“ neskrývala nadšení Šwiateková.

Na Roland Garros 2020 není o překvapení nouze. Nedělní hrací den okořenila hned zkraje programu světová čtyřiapadesátka Iga Šwiateková, která po vynikajícím výkonu vystřílela z kurtu předloňskou šampionku Simonu Halepovou.

Oplatila jí tak porážku z osmifinále ročníku 2019, v němž rumunská tenistka deklasovala polskou hráčku 6:1 a 6:0.

Šwiateková se tentokrát favoritky na centrálním dvorci Philippa Chatriera nezalekla a po pouhých sedmi minutách vedla 3:0. Halepová sice posléze snížila a v páté hře si na returnu vypracovala náskok 30:0, její vzdor v prvním setu tím ale víceméně skončil. Teprve devatenáctileté Polce stačilo k zisku prvního dějství 24 minut.

Také do druhé sady vstoupila o dost lépe rozjetá teenagerka, když už v první hře prolomila podání devětadvacetileté Rumunky. Ačkoliv se některé gemy pořádně protáhly (třetí měl šest shod), dominantní Šwiateková si nadále udržovala pohodlný náskok. Při svém servisu dokonce nenabídla jediný brejkbol!

Po 68 minutách, 30 vítězných úderech a čtyřech proměněných brejkbolech mohla slavit největší vítězství dosavadní kariéry a postup do čtvrtfinále. V něm se utká s italskou kvalifikantkou Martinou Trevisanovou (159.).

„Roland Garros je můj oblíbený turnaj, hrála jsem tady ráda i jako juniorka. Tento týden je pro mě splněný sen, snad to potrvá déle,“ poznamenala Šwiateková.

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
Simona Halepová (ROU, 2.) [1] – Iga Šwiateková (POL, 54.) 1:6, 2:6