Kvitová je po pěti letech v pařížském osmifinále! Co si myslí o podvádění?

- Johan Čáp

Leylah Fernadezová. Osmnáctiletá kanadská kometa. Spolu s Cori Gauffovou nebo sestrami Fruhvirtovými platí za nastupující generaci v ženském tenise. Kanaďanka už ve svých šestnácti zapůsobila svou hrou na Markétu Vondroušovou i tisícihlavé prostějovské publikum na fedcupové baráži. Od loňského dubna je ale mílové kroky dál, o čemž se málem nemile přesvědčila Petra Kvitová. Ta musela na Roland Garros proti mladičké levačce otáčet ze stavu 1:5 v první sadě.

„Dělala jsem hodně chyb. Musela jsem být trpělivá. Rozhodně jsem to nevzdávala,“ vzpomínala na kritické okamžiky zápasu česká ženská dvojka. V ten moment nebyla daleko od ztráty sady, rázem se ale něco zlomilo.

V české tenistce se probudila pověstná energie, která ji dovedla třeba ke dvěma grandslamovým trofejím. „Začala jsem lépe servírovat a chodit víc na síť, tam jsem měla víc prostoru na winnery než u základní čáry.“ Rázem z toho bylo devět vítězných gemů v řadě a rytmus výměn, které Kvitová zastavila až po vítězném mečbolu ve druhém setu.

„Měla výborný pohyb, zachytila hodně míčků. Hodně do toho chodila, když měla prostor,“ vysekla poklonu pro Fernadezovou, jež mimochodem dříve prozradila, že je pro ni Kvitová velkou inspirací. „Fakt? To mě moc těší. Mimochodem její hra mi přišla podobná té mé. Od pohledu to byla milá holka, chtěla si se mnou povídat. To bylo roztomilé.“

Jak je vůbec těžké být na okruhu takovou morální ikonou? „Snažím se hrát fér už od dětství. Tehdy na takových těch malých turnajích hodně soupeřek podvádělo. Mí rodiče to nesnášeli. Vtloukali mi do hlavy, že tohle nikdy nesmím dělat. Dodnes se chovám normálně. Tenis je přece sport gentlemanů,“ vyprávěla česká tenistka, která za svůj příkladný férový přístup na kurtu byla sedmkrát v řadě oceněna Cenou Karen Krantzckeové. Její laureátku ze svých řad vybírají samy tenistky. 

Kvitová se díky zdolání kanadského supertalentu poprvé od roku 2015 probojovala do osmifinále Roland Garros. Zatím proplouvá pavoukem s menšími problémy, ale sebevědomě. Leč přílišné nadšení fanoušků brzdí. „Nejsem antukářka. Je tady mnoho dalších skvělých holek.“ I tak však jde o druhou nejlepší pařížskou jízdu. Svého maxima dosáhla před osmi lety postupem mezi čtyři nejlepší.

Další překážkou Kvitové v letošní edici French Open bude zkušená Číňanka Čang Šuaj. „Moc milá holka. Pořád se usmívá, vždy pozdraví. Máme podobné styly. Hraje agresivně, dobře servíruje,“ prozradila Petra. Bude pro ni letošek ještě více výjimečný?

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
3. kolo dvouhry žen
PETRA KVITOVÁ (11.) – Leylah Annie Fernandezová (CAN, 100.) 7:5, 6:3