Životní maximum na den narozenin Novotné. Věnuju ti to, Jano, dojala se Krejčíková

- Johan Čáp

Bára Krejčíková = deblistka. Tuto škatulku měli pro českou tenistku dlouho připravenou fanoušci i mnozí novináři. Při mnoha rozhovorech se tomu bránila a bezesporu oprávněně. Dlouho ji provázela smůla, loni před French Open i v průběhu US Open zranění. Na pařížské antuce ovšem ve 24 letech dosáhla zatím největšího milníku své singlové kariéry. V třísetové bitvě totiž porazila čtvrtfinalistku z Flushing Meadows Cvetanu Pironkovovou. Navíc v den, kdy by její osudová trenérka Jana Novotná oslavila 52. narozeniny.

Budu jenom deblistkou, vždyť je to v pohodě, tak proč se stresovat, řekla si před French Open Barbora Krejčíková. Ta se několik let marně snažila dostat do singlové stovky. Jednou jí to překazilo zranění, podruhé špatný los, někdy zase smůla.

A změna mentálního nastavení brněnské rodačce neuvěřitelně prospěla. Na kurtech v areálu Rolanda Garrose působí svěže, aktivně a bezstarostně. „Nedávám si na sebe takový tlak. Dřív bylo i pro mě těžké kombinovat singla a debla,“ zmínila Krejčíková.

Krejčíkové v Paříži přitom třetí kolo přihrálo rozjetou soupeřku. Cvetana Pironkovová po tříleté mateřské pauze hraje jako za starých časů. V prvním kole vyřadila držitelka divoké karty Andreu Petkovicovou, druhé kolo měla díky odstoupení Sereny Williamsové volné.

„Bylo to velmi těžké, podmínky byly náročné. Zápas jsem si užívala, bojovala jsem o každý míč. Na konci jsem měla štěstí,“ popisovala dojatá česká tenistka. „Výhru posílám nahoru Janě Novotné. Dnes by slavila narozeniny. Měla by ze mě radost.“

Novotná celou kariéru Krejčíkové odstartovala, když se za ní tehdy osmnáctiletá juniorka vydala až k jejímu domu u Brna s žádostí o radu. Hrát tenis, nebo dát přednost škole? Prvně jí sice zamýšlela pouze hodit dopis do schránky, nakonec však šampionku Wimbledonu 1998 potkala u branky. „Díky ní jsem tady, díky ní jsem získala čtyři grandslamové tituly,“ vyprávěla Krejčíková o Novotné, která 19. listopadu 2017 podlehla rakovině.

„Před zápasem jsem si pobrečela, dolehlo to na mě. Navíc jsem se bavila s jednou bývalou hráčkou, se kterou se Jana dobře znala. Ta mi říkala, ať hraju na kurtu pro ni a pošlu jí to k narozeninám. Bála jsem se, že to na mě dolehne,“ přiznala česká hráčka po postupu do osmifinále.

To nemusí být rozhodně konečnou, neboť ji čeká až 131. hráčka žebříčku WTA Nadia Podoroská z Argentiny, která v Paříži úspěšně prošla kvalifikací. „Znám ji z několika turnajů, i z Prahy. Je to antukářka, podmínky jí vyhovují. Budu ji řešit až po sobotním deblu.“

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
3. kolo dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (114.) – Cvetana Pironkovová (BUL, 157.) 5:7, 6:4, 6:3