Chceme jestřábí oko na antuce! žádají tenisté po kontroverzích v Paříži

- Marek Bartošík

Zavádět, nebo nezavádět jestřábí oko i na antuce? To je debata, která už řadu let trvá v tenisovém prostředí. Ačkoliv kvůli aktuální výjimečné situaci způsobené koronavirem dočasně utichla, nyní opět vystoupila na světlo. Na grandslamovém Roland Garros totiž kontroverzní rozhodnutí kolem stop na antuce ovlivňovala utkání. A elitní hráči se s tím nehodlají smířit.

Ano, jestřábí oko na antukovém povrchu už existuje, využívá se však pouze pro televizní přenosy. A z toho vznikají podivné situace. Když se Denis Shapovalov ve včerejší pětisetové řežbě proti Robertu Carballésovi Baenovi dožadoval v rozhodující sadě za stavu 5:4 skóre 40:15, umpirový rozhodčí jeho naděje rázně utnul. Míček z rakety Španěla označil k údivu Kanaďana za dobrý.

Technologie jestřábího oka nicméně televizním divákům ukázala něco jiného – Carballés Baena prý trefil těsný aut, a tak měl Shapovalov získat výhodu dvou mečbolů při vlastním podání.

„Kdy budeme mít jestřábí oko na antuce?“ ptal se v jednoduchém twitterovém příspěvku jednadvacetiletý Shapovalov, který nakonec odešel poražen.

Kanaďan podobně jako mnozí další nechápe, proč mají tenisoví funkcionáři technologii jestřábího oka pro antuku už léta schovanou ve stále zaprášenějším koutu šuplíku.

Svého kolegy a vrstevníka se následně zastal i dvaadvacetiletý Stefanos Tsitsipas. „Je to určitě smutný případ,“ poznamenal. „Myslím, že je čas na zavedení jestřábího oka na antuce. Nechápu, proč jim to tak trvá. Pokud nám technologie umožňuje zlepšovat naše vědomosti, měli bychom ji v tenise využít. Na povrchu nezáleží,“ neváhal řecký vítěz posledního Turnaje mistrů.

Na lidský faktor v podobě rozhodčího doplatil na Roland Garros i Casper Ruud v zápase proti Dominicu Thiemovi. Při shodě na svém podání zkraje druhého setu se domníval, že Rakušanův úder zamířil do autu. Rozhodčí ale označil míček za dobrý.

„Byl to jasný aut. Kluci, kteří utkání sledovali doma v televizi, mi ten snímek poslali. Předpokládám tedy, že to bylo na obrazovce,“ zmínil norský tenista, jenž vytasil silný argument hovořící pro změnu.

„Předešli bychom podobným hádkám s rozhodčími,“ sdělil jednadvacetiletý Ruud.

Že byl norský talent poškozen, přiznal i jeho hvězdný soupeř Thiem, který také podpořil snahu o další technologickou pomoc bílému sportu. „Stoprocentně podporuji zavedení jestřábího oka na antuce. Snad se příští rok dočkáme,“ uzavřela světová trojka.