Zlatý New York. Je to něco otřesného! spílal organizátorům naštvaný Kanaďan

- Filip Lefenda

Během jednoho dne pro něj poslední letošní grandslam kompletně skončil. Denis Shapovalov nejprve nečekaně vypadl ve dvouhře Roland Garros se Španělem Carballesem Baenou. Proti soupeři z druhé světové stovky jedenáctý muž světa dvakrát podával na vítězství, nakonec ale prohrál po pěti hodinách 6:8 v rozhodujícím pátém setu. Vyčerpaný Kanaďan byl poté ke svému překvapení nucen odehrát ve čtvrtek i čtyřhru. Na tu nezbylo sil a skončila debaklem.

„Plánování zápasů je naprosto otřesné. Po pěti hodinách na kurtu musím odehrát ještě debla,“ stěžoval si Shapovalov. Ten padl v pětisetové bitvě se Španělem Carballesem Baenou. V rozhodujícím setu přitom podával za stavů 5:4 a 6:5 na vítězství, padl ale 6:8 a skončil tak už ve druhém kole.

Odpočinout si po zdrcující porážce příliš nemohl. Ještě ve stejný den byl nucen odehrát čtyřhru po boku Inda Bopanny. A na tu už nezbylo sil. Oba jmenovaní prohráli s Kanaďanem Pospisilem a Američanem Sockem dvakrát 2:6.

„Je to opravdu něco neskutečného. Vždyť jsme na grandslamu! Jsem zklamaný,“ nechápal organizátory. „Nechci se na nic vymlouvat, ale očekával bych, že vám pořadatelé trochu pomohou, vyjdou vstříc. Jak můžu naplno odehrát čtyřhru po pětihodinovém zápase dvouhry?“ tázal se Shapovalov.

„Je teprve první kolo. Dalo se to určitě vymyslet lépe. Tohle není akceptovatelné,“ má jasno jednadvacetiletý levák, pro kterého tak poslední letošní grandslam skončil na obou frontách jen v rozmezí několika hodin.

Nebyla to ale jediná výtka, kterou jedenáctý tenista světa pořadatelům vytkl. „Bublina? Jaká? Žádná tady není!“ šokoval. „Kdykoliv můžete opustit hotel a vyrazit třeba do města. Není to vůbec žádný problém, nikdo vás v tom nezastaví,“ poukázal na to, že pravidla proti šíření koronaviru se ve francouzské metropoli nedodržují tak striktně, jak by tomu mělo být.

„V New Yorku vše rozhodně fungovalo lépe,“ dodal.