Futures v Jablonci: Kolář nečekaně vypadl, Hernych se ani nerozehrál

- Jan Vojkůvka

Kompletní program druhého kola dvouhry a zbývající duely prvního kola čtyřhry. To je program, který čeká na návštěvníky areálu ČLTK v Jablonci nad Nisou, kde pokračuje v pořadí sedmý letošní turnaj kategorie future na českém území. Do čtvrtfinále postoupil po skreči soupeře Jan Hernych, naopak Zdeněk Kolář nečekaně vypadl.

Utkání můžete sledovat živě na těchto odkazech: Kurt 1 Kurt 2 Kurt 3

Velmi rychle skončilo utkání mezi Janem Hernychem a Matějem Vocelem. Oba tenisté odehráli pouze tři gemy, všechny pro sebe získal Hernych, a Vocel utkání kvůli problémům s kolenem vzdal. Zároveň tak nenastoupí ani do utkání čtyřhry po boku Zdeňka Koláře.

Ostatně z turnaje venku je již také Zdeněk Kolář. Ten nenaplnil roli favorita a prvního nasazeného, když v utkání nedokázal ani jednou odskočit do výhody brejku a v zápase, v němž hrály prim servisy, prohrál obě zkrácené hry. První tiebreak Lootsma vyhrál 7:4, ten druhý pak 10:8.

Porážku 2:6, 3:6 si z druhého kola odnesl Ondřej Krstev, jenž nestačil na Chorvata Vegera. Klíčovým problémem byly ztráty servisů hned na úvod obou setů, z čehož se Krstev nedokázal dostat a za celé utkání si vypracoval jen dva neúspěšné brejkboly.

Radost z postupu do semifinále naopak mohl po utkání s Němcem Wagnerem prožít pátý nasazený Dominik Kellovský, jenž svého soupeře přehrál 7:6, 6:3. Kellovský mohl o svém postupu rozhodnout prakticky již dříve, už v prvním setu měl výhodu brejku, ale v osmém gemu o ni přišel a musel se tak trápit až do tiebreaku. Náročnou úlohu však zvládl.

Hned dva tiebreaky musel odehrát čtvrtý nasazený Tomáš Papík, jehož soupeřem byl Slovák Martin Blaško. Další ze zápasů, ve kterých se především držely servisy a brejkbolů bylo spíše poskrovnu, dokázal český tenista ubojovat po tiebreakových vítězstvích 9:7 a 7:4.

Petr Michnev prožívá životní sezonu a na turnaji v Jablonci si tak může užívat pozici druhého nasazeného. Poté, co v úvodním kole svedl těžkou bitvu s Davidem Poljakem, mu Adam Majchrowicz v osmifinále kladl odpor pouze v úvodní sadě, kterou Michnev získal až v tiebreaku. Ve druhém dějství se pak český tenista rozehrál ke skvělému výkonu, získal čtyři hry v řadě a může se radovat z postupu do čtvrtfinále, v němž poměří síly s zejména v hale velmi dobře hrajícím Danylem Kaleničenkem.

S turnajem se naopak ve druhém kole rozloučil kvalifikant Michal Franěk, který nestačil na osmého nasazeného Davida Pichlera. Rakušan se v utkání opíral o vynikající servis a ve vyrovnanou první sadu rozhodl až čtvrtý brejkbol, který Pichler dokázal proměnit v jedenácté hře. Ve druhém dějství si brejkbolové příležitosti dokázal vypracovat i český tenista, avšak jeho soupeř měl nadále herní převahu a sadu nakonec ovládl poměrem 6:2. V dalším kole ale na Pichlera čeká velká výzva, neboť se utká s velezkušeným Janem Hernychem.

Velmi vyrovnané utkání nabídlo první kolo čtyřhry, v němž Ondřej Krstev s Markem Gengelem nestačili na Petra Nouzu a Jakuba Nováka. V úvodním setu zaznamenali jediný brejk první jmenovaní, ovšem druhou sadu rozhodoval až zkrácená hra, v níž Nouza s Novákem zvítězili poměrem 7:5. Nejtěsnějším možným rozdílem poté ovládli i supertiebreak a v dalším kole vyzvou nasazené jedničky turnaje, kterými jsou Petr Michnev s Adamem Majchrowiczem.

V dalším českém souboji se pak z postupu radovali Michal Franěk s Lukášem Poláčkem, kteří přehráli na divokou kartu startující Tomáše Frommela s Davidem Mrázkem. Zatímco v úvodní sadě Franěk s Mrázkem potvrzovali roli favoritů a sadu ovládli poměrně jasně, ve druhém dějství jim nevyšel úvod a set museli otáčet z nepříznivého stavu 1:4. To se jim ovšem podařilo a po výhře 6:3 a 7:5 postupují do čtvrtfinále.

Ve čtyřhře se naopak nedařilo Dominiku Kellovskému s Martinem Blaškem, kteří po tuhém boji padli s Danielem Negritu a Nielsem Lootsmou. Na prohranou úvodní sadu poměrem 5:7 sice ještě dokázali odpovědět ve druhém setu, který ovládli po výsledku 6:3, avšak v rozhodujícím supertiebreaku je soupeři přehráli 10:7.

2. kolo dvouhry
ONDŘEJ KRSTEV - Filip Veger (CRO) 2:6, 3:6
MATĚJ VOCEL - JAN HERNYCH 0:3 skreč Vocel
ZDENĚK KOLÁŘ - Niels Lootsma (NED) 6:7 (4), 6:7 (8)
PETR MICHNEV - Adam Majchrowicz (POL) 7:6(3), 6:2
MICHAL FRANĚK - David Pichler (AUT) 5:7, 2:6
DOMINIK KELLOVSKÝ - Bastian Wagner (GER) 7:6 (7), 6:3
TOMÁŠ PAPÍK - Martin Blaško 7:6 (7), 7:6 (4)
Danylo Kaleničenko (UKR) - Alexandru Catalin Marasin (ROU) 6:3, 6:4

1. kolo čtyřhry
GENGEL, KRSTEV - NOUZA, NOVÁK 6:3, 6:7(5) 8:10
KOLÁŘ, VOCEL - BOLARDT, VACHTL bez boje (Vocel odstoupil pro zranění kolene)
FROMMEL, MRÁZEK - FRANĚK, POLÁČEK 3:6, 5:7
Frosa, Marasin (ROU) - PAROULEK, VRBA 3:6, 4:6
Blaško (SVK), KELLOVSKÝ - Lootsma (NED), Negritu (GER) 5:7, 6:3, 7:10
PAPÍK, POLJAK - KLEIN, MOTL bez boje (Klein odstoupil pro zranění ruky) 

Jablonecký turnaj futures den po dni:

12.10.2016 Futures v Jablonci: Hlavní soutěž má ze sebou první den, favorité přes obtíže postupují

11.10.2016  Futures v Jablonci: Vítězný Hernychův návrat, na severu Čech uspěl v kvalifikaci

10.10.2016  Futures v Jablonci: Úvodní kvalifikační dějství rozehrálo 16 českých tenistů