Pětihodinová bitva přinesla obří zklamání. Shapovalov nečekaně padl s hráčem z druhé stovky

- Jan Vojkůvka

Velkým překvapením skončila pětihodinová bitva druhého kola Roland Garros, ve které Denis Shapovalov nedokázal doservírovat zápas s Robertem Carballesem Baenou. Byť favorizovaný Kanaďan vedl v pátém setu 5:3 a poté 6:5 s výhodou brejku, z výhry se raduje Španěl, s nímž Shapovalov prohrál 5:7, 7:6(5), 3:6, 6:3, 6:8.

Nasazená devítka vstupovala do souboje s Carballesem Baenou, jemuž patří až 101. místo na žebříčku, v roli výrazného favorita. Jenže, jak už mnohokrát během tohoto ročníku Roland Garros, papírové předpoklady vzaly velmi rychle za své.

Že to Shapovalov nebude mít snadné se ukazovalo od prvních gemů zápasu. Carballes Baena si vypracoval brejkboly hned v úvodní hře, prvního brejku pak dosáhl v třetím gemu, a i přes drobné komplikace v koncovce se mu povedlo první set dotáhnout do vítězného konce.

V duelu bylo dohromady k vidění 42 brejkbolů, ze kterých se oběma hráčům povedlo dosáhnout na 14 brejků. Světová jedenáctka sice zaznamenala parádních 65 vítězných míčů, ale také předvedla neskutečných 106 nevynucených chyb. Oproti tomu Carballes Baena k 31 winnerům předvedl jen 42 chyb.

Shapovalov přitom byl velmi blízko vítězství a postupu do třetího kola. Čtvrtý set vyhrál 6:3, vynutil si rozhodující dějství a v něm vedl už 5:3 a posléze i 6:5 s výhodou brejku. Jenže ani v jednom připadě se jednadvacetiletému favoritovi nepovedlo duel doservírovat.

O šest let starší Carballes Baena však v obou případech dokázal skóre vyrovnat a navíc na svou stranu strhnul i koncovku celého duelu, když si ve 13. hře podržel servis a vzápětí na returnu vybojoval třetí brejk v řadě, díky čemuž vyhrál 8:6.

„Vyhrát takový zápas na takovém kurtu je jako splněný sen,“ radoval se Španěl po pětihodinové bitvě na kurtu Suzanne Lenglenové. „Snažil jsem se zůstat koncentrovaný a hrát solidní tenis. To se mi povedlo, ač Shapovalov velmi dobře servíroval.“

Během čtvrtečního programu se přitom nejednalo o jediné překvapení v podobě výhry člena druhé stovky žebříčku. Při své grandslamové premiéře dokázal ve třech setech porazit Daniel Altmaier (186.) svého krajana Jana-Lennarda Struffa (32.). A velmi cenné vítězství v poměru 6:2, 6:2, 6:3 si připsal 153. hráč světa Daniel Galan Riveros, jenž porazil Tennyse Sandgrena (47.).