Veselý dusil Chačanova i pod prášky proti bolesti. Ach ty moje koncovky, litoval

- Johan Čáp

Byl to znovu posun o stupínek výše. Ukázka toho, že se Jiří Veselý znovu může rovnat se světovou špičkou. Proti světové šestnáctce, Rusovi Karenu Chačanovovi, předvedl český tenista nesmírně bojovný výkon. A kdo ví, nebýt svalového zranění a smůly ve čtvrtém setu, mohla pařížská antuka vidět šokující vítězství českého hráče.

V rozhovoru v útrobách Stadionu Suzanne Lenglenové se česká mužská jednička kromě zápasu dívala do dalšího průběhu sezóny. Třeba i na ATP Cup, kde by si poprvé v historii s týmem České republiky Veselý moc rád zahrál.

Proti světové šestnáctce jste předvedl nesmírně bojovný výkon. Jaký to byl zápas?
Nezačalo to nejlépe. Natáhl jsem si sval v předloktí. Dlouho jsem se s tím trápil, na přelomu prvního a druhého setu jsem si zavolal fyzioterapeuta. Dostal jsem prášky proti bolesti a nějakou dobu trvalo, než zabraly. Od druhé půlky druhé sady jsem se začal cítit lépe a od třetího setu jsem měl lehce navrch. Ve čtvrtém setu se mi ale hrubě nepovedla koncovka. S dvěma brejky by to měla být povinnost doservírovat, zvlášť u mě, který si zakládá na servisu. Zamrzí to, protože jsem na něj měl.

Zmiňoval jste zranění z první sady. Ovlivnilo to nějak váš výkon?
Možná jen úvod. Stalo se mi za stavu 3:1, pak set rychle utekl pod rukama. Ve druhé sadě to bylo trápení, než prášky zabraly. Podával jsem rychlostí jen nějakých 160 km/h, servis byl můj hrozný limit. Takový soupeř jako Karen tohle trestá. Ale nebylo to klíčové, proč jsem zápas prohrál. Nezvládl jsem koncovky. Ve čtvrté sadě jsem dal dvojchybu a pak zkazil hned forhend. Tam jsem to bohužel kvůli hloupým chybám a nervozitě nezvládl. Čtvrtý setbol jsem zahrál skvěle, ale neuvěřitelně mě tam prohodil z bekhendu. Neskutečný úder. Do pátého setu jsem to měl určitě dotáhnout. Tam se mohlo stát cokoliv.

Jak se vám to svalové zranění přesně přihodilo?
Byl to podkluzovaný bekhend, zahrál jsem to slicem s propnutou rukou. Píchlo mě tam. Potom jsem měl problémy s rotací. Jakýkoliv pohyb při forhendu nebo servisu byl bolestivý. Nechám si ruku prohlédnout. Uvidíme, jak je to vážné.

Přesto, předvést takový výkon proti světové šestnáctce vás musí hodně těšit. Kdybyste turnaj hodnotil v globálu, převažují tedy pozitiva?
Prohrál jsem s velice dobrým hráčem. Na antuce hraje výborně, trénuje ve Španělsku. Potvrdil jsem roli favorita v prvním kole, potvrdil jsem roli favorita minulý týden. Proti Chačanovovi jsem odehrál dobré utkání, rozhodovaly maličkosti. Pokud by se French Open hodnotilo z pohledu hry a ne výsledků, tak jsem určitě na cestě hrát lepší tenis. Samozřejmě ty koncovky jsou, jaký jsou… Vybral jsem si to asi na začátku roku, kdy jsem otočil několik utkání.

Co plánujete na konec sezóny? Máte už nějakou představu?
Měl bych hrát příští týden v Itálii. Vzhledem k ruce si to musím promyslet. Pak je na Sardinii antukový turnaj ATP, následují podniky ve Vídni, Kazachstánu, potom je Paříž a Sofie. Pořád bojuju žebříčkově o ATP Cup. Moc rád bych tam český tým dotáhl. Bylo by fajn mít na začátku sezóny jisté tři, čtyři zápasy. Byla by to dobrá příprava na Melbourne. Ale situace se nevyvíjí růžově. Musím poladit program, třeba všechno ještě klapne. Pokud by to nevyšlo, tak se vrhnu na odpočinek a přípravu na novou sezónu.

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
2. kolo dvouhry mužů
JIŘÍ VESELÝ (68.) – Karen Chačanov (RUS, 16.) 1:6, 7:6(4), 6:7(7), 6:7(2)