Vytočený Evans vystartoval na soupeře. Nebudou říkat, že podvádím, zlobil se

- Jan Vojkůvka

Pořádně vyhecovaný byl závěr zápasu prvního kola čtyřhry na Roland Garros. Dan Evans a Hubert Hurkacz v něm porazili Matweho Middelkoopa a Marcela Demolinera 7:6, 3:6, 7:5, ale mnohem více zaujala situace po sedmé hře třetího setu, během které Evans vystartoval na nizozemského soupeře a byl připraven se poprat.

Byl to pro oba páry náročný zápas. Štěstí se v rozhodujícím dějství překlopilo na stranu Evanse s Hurkaczem, kteří se dostali do vedení 5:2, ale místo spokojeného odpočinku během přestávky mezi gemy se málem poprali.

Middelkoop se po prohraném fiftýnu dohadoval s rozhodčím Arnaudem Gabasem. Evans se v jednu chvíli rozzuřil a vyrazil z lavičky směrem ke svému soupeři. Zachytit jej nedokázal ani parťák Hurkacz a postavit se před něj musel velmi rychle Gabas, který seběhl z umpiru.

„Nic jsem ti neudělal,“ křičel mezitím Middelkoop po Evansovi, který byl připraven se porvat o svou čest. Byl totiž nařčen z toho, že během posledního gemu podváděl.

V čem jeho podvod vlastně spočíval? Podle Middelkoopa s Demolinerem jej v jedné z výměn trefil míček do těla, což by znamenalo automaticky fiftýn pro nizozemsko-brazilský pár. To ale Evans odmítl. Byť Middelkoop s Demolinerem konkrétní výměnu vyhráli, Nizozemci přišlo, že Evans nehraje fair-play a nařkl jej z toho.

To se Evansovi pochopitelně nelíbilo a chtěl si to se soupeřem vyřídit hned na kurtu. V tom mu, naštěstí, bylo zabráněno rychlým zásahem rozhodčího. Pachuť z celé situace však v Evansovi zůstala i po utkání.

„Problém nás Britů je, že jsme až příliš fér. Kdyby mě míček trefil, řekl bych to,“ uvedl na tiskové konferenci. „Ale nazvat mě podvodníkem? To je nechutné. A nemohu to tak přeci nechat. Na kurtu mě to pořádně naštvalo. Nelíbilo se mi to. Tu výměnu stejně vyhráli, tak nechápu, o co jde. Je to od nich trapné. Skoro bych řekl, že až zoufale ubohé. Pořád to ve mně vře,“ dodal.