Na grandslamech to horší být už nemůže, smutní Plíšková. Ukončí sezónu před Ostravou?

- Johan Čáp

Na Australian Open třetí kolo, v „bublinovém“ US Open pouze kolo druhé. A v chladné a nevlídné Paříži? Bohužel vyrovnání výsledku z New Yorku. Světová čtyřka Karolína Plíšková nezlepšila svůj výkon z úvodního duelu s Egypťankou Šarífovou a na Roland Garros vypadla během pátého dne hlavní soutěže. Osudnou se jí stala extrémně motivovaná Jelena Ostapenková.

Je její letošní grandslamové tápání náhoda nebo to má určitý důvod, jak se snaží naznačit někteří novináři nebo experti z tenisového prostředí? „Náhoda to určitě není. Pozitivní ovšem je, že příští rok to snad už nemůže být na grandslamech horší,“ líčila smutná česká tenistka po prohře s Jelenou Ostapenkovou.

Plíšková se Ostapenkové nedokázala vyrovnat zejména v dlouhých výměnách, pohybově pak měla navrch jednoznačně lotyšská tenistka. „Nevyhovovalo mi tentokrát skoro nic. Podmínky pro mě nebyly v Paříži ideální. Bojovala jsem s timingem na servisu, na úderech. Oproti Římu tady bylo asi o 15 stupňů méně, to je velký rozdíl,“ vypočítávala a snažila se i hledat příčiny odlišného výkonu oproti turnaji v italské metropoli, kde došla až do finále.

„Jelena hrála dobře. Já jsem nebyla vůbec blízko k té úrovni, co bych chtěla a měla hrát,“ kroutila hlavou Plíšková. „Energii jsem měla, ale nebylo to znát ve výměnách ani ve hře."

Frustrovaná česká jednička dokonce na tiskové konferenci mluvila i o předčasném konci sezóny, což by znamenalo absenci na domácím turnaji kategorie WTA Premier v Ostravě, kde měla patřit mezi hlavní hvězdy. „Teď o tom reálně uvažuji.“

Později však připustila, že si ještě dá čas na rozmyšlenou. „Bude se hrát na jiném povrchu, to není ideální. Dám si pár dní volna a zamyslím se nad tím. Pořád je ještě dost času na finální rozhodnutí.“ Pokud to epidemiologická situace v Česku dovolí, ostravská přehlídka hvězd započne 19. října.

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
2. kolo dvouhry žen
Jelena Ostapenková (LAT, 43.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (4.) 6:4, 6:2