Roland Garros: Kvitová zvládla další překážku, Veselý padl po velkém boji. Končí i sestry Plíškovy

- Filip Lefenda

Čtvrteční program Roland Garros nabídne z českého pohledu velmi zajímavé zápasy. Na kurty se vydaly i dvě nejlepší Češky současnosti, avšak s rozdílnými výsledky. Petra Kvitová zvládla souboj s Italkou Paoliniovou a prošla do třetího kola, naopak Karolína Plíšková nevyzrála na bývalou pařížskou šampionku Ostapenkovou. Na turnaji končí i její sestra Kristýna. O postup do třetího kola usiloval rovněž Jiří Veselý, který ale v bitvě s turnajovou patnáctkou Karenem Chačanovem nakonec prohrál 1:3 na sety.

Kvitová zvládla duel s Paoliniovou
Postup do třetího kola dvouhry vybojovala v Paříži Petra Kvitová, která si v zápase s Jasmine Paoliniovou vypracovala hned 20 brejkbolů, ze kterých šest proměnila a zvítězila 6:3, 6:3. Česká hráčka v utkání prohrála třikrát své podání, soupeřku však ani jednou nepustila do vedení.

V prvním setu si sedmá nasazená vypracovala vedení 5:1, než poprvé přišla o vlastní podání. Drobné zaváhání však záhy napravila a úvodní dějství doservírovala. Průběh druhé sady byl o poznání divočejší, když si obě hráčky braly jedno podání za druhým mezi 3. a 7. gemem.

Z pěti her, které skončily brejkem, vzešla lépe Kvitová, jež se dostala do vedení 4:3, podržela si servis a následně v devátém gemu na returnu zakončila souboj hned prvním mečbolem.

„Ráno pršelo a vůbec jsem netušila, jestli začneme opravdu na čas. Takže to pro mě bylo ráno trochu hektické,“ uvedla Kvitová po utkání. „Soupeřka mě překvapila, hrála od základní lajny dost rychle, měla dobrý pohyb. Byla jiná než ostatní Italky na okruhu. Dařil se mi hodně return, její servis byl asi z její hry nejslabší částí. Jsem moc spokojená s tím, jak jsem to zvládla i přes fakt, že mě párkrát brejkla.“

Veselý v Paříži po boji prohrál
Více než tři a půl hodiny bojoval o postup do třetího kola na Roland Garros Jiří Veselý, který ale nakonec neuspěl. V souboji s turnajovou patnáctkou Karenem Chačanovem předvedl srdnatý výkon, dokázal přichystat favorizovanému soupeři hodně horké chvilky, ale nakonec prohrál 1:6, 7:6(4), 6:7(7), 6:7(2).

Po hladce prohraném prvním setu se Veselému, jehož trápily zdravotní obtíže, kvůli kterým se dokonce nechal ošetřovat, povedlo otočit druhé dějství ze stavu 2:5, když dokonce odvrátil setbol a srovnal skóre zápasu na 1:1. Třetí set byl naopak pro Veselého dost smolný. Znovu prohrával a musel otáčet, což se mu sice povedlo, ale následně nedokázal využít dva setboly (jeden z nich měl i v tiebreaku) a nakonec sadu prohrál.

Čtvrtý set pak český tenista otočil z 0:2 na 5:2, ale ani výhoda dvou brejků mu nakonec nestačila. Chačanov dokázal obě ztracená podání získat zpět, v desáté hře dokonce odvrátil tři setboly a v rozhodujícím tiebreaku už vyhrál hladce 7:2.

„Zápas mi nezačal nejlépe. Natáhl jsem si sval v předloktí. Dlouho jsem se s tím trápil, na přelomu prvního a druhého setu jsem si zavolal fyzia. Dostal jsem prášky od bolesti a nějakou dobu trvalo, než zabraly,“ uvedl český tenista. „Od druhé půlky druhé sady jsem se začal cítit lépe a od třetího setu jsem měl lehce navrch.“

„Ve čtvrtém se mi nepovedla koncovka. S dvěma brejkama by to měla být povinnost doservírovat, zvlášť u mě, když si zakládám na servisu. Zamrzí to, protože jsem na něj dnes měl,“ dodal zklamaný Veselý, který se s Paříží loučí po srdnatém výkonu, ve kterém pořádně zatopil favorizovanému soupeři.

Ka. Plíšková končí ve druhém kole
Velmi brzy se s Roland Garros loučí Karolína Plíšková. Česká hráčka už po utkání prvního kola uvedla, že jí nepříjemné podmínky v Paříži vůbec nesedí a projevilo se to hned v dalším utkání, v němž prohrála za 70 minut s Jelenou Ostapenkovou 4:6, 2:6.

V prvním setu se Plíškové povedlo dvakrát svou soupeřku rebrejknout a dotáhnout ztrátu podání, ale po dalším prohraném servisu v sedmé hře se jí už další úspěch na returnu zaznamenat nepodařilo.

I ve druhé sadě byla Ostapenková na kurtu lepší hráčkou, když vybojovala brejk hned v první hře. Nejen, že Plíškové nepovolila za celý druhý set ani jeden brejkbol, ale navíc se jí povedlo prorazit její servis ještě jednou v sedmém gemu a duel vzápětí dopodávala.

Porážka s vítězkou pařížského grandslamu z roku 2017 je pro Plíškovou zklamáním. Česká hráčka přitom v generálce na Roland Garros předváděla velmi slušné výkony a v italském Římě prošla až do finále. Tam ji ale zastavilo zranění, což narušilo i finální přípravu na antukový vrchol sezony.

„Můj výkon nebyl vůbec blízko tomu, co bych chtěla hrát. Přemýšlím, jestli neukončím sezónu hned teď. Ale to se ještě uvidí, dám si čas na rozmyšlenou,“ uvedla Plíšková po utkání. „Nevyhovovalo mi tentokrát skoro nic. Podmínky prostě pro mě nebyly v Paříži ideální. Bojovala jsem s timingem na servisu, na úderech. Někoho možná ještě šlo porazit, ale ne solidní hráčku typu Jeleny.“

O překvapení přitom nebylo ve čtvrtek nouze. V mužské dvouhře se o to největší postaral Španěl Carballes Baena.

Dohrála i Kristýna Plíšková
Těžký los měla ve druhém kole Kristýna Plíšková, která se s dvouhrou na Roland Garros musí rozloučit. V souboji s Garbine Muguruzaovou sice začala výtečně a ve třetím gemu vybojovala brejk, ale od té chvíle se už na returnu neprosadila a prohrála 3:6, 2:6.

V prvním setu se Muguruzaové povedlo rebrejknout soupeřku hned ve čtvrté hře a následně získala ještě další tři hry v řadě, po kterých úvodní dějství dopodávala. Ve druhém setu pak Španělka od stavu 1:2 vybojovala pět gemů v řadě a hladce postoupila do 3. kola.

„Čekala jsem, že to z mé strany bude lepší zápas. Minimálně trochu vyrovnanější. Nepřišly ani šance v koncovkách setů,“ mrzelo Kristýnu. „Trochu foukalo, byly zvláštní stíny. Nehrálo se mi dobře, bylo ode mě takové nijaké. Přitom jsem se v trénincích i v 1. kole cítila v Paříži dobře. Mrzí mě, že jsem nepředvedla na kurtu víc,“ dodala česká hráčka.

Sie se Strýcovou zvládly první zápas
Nasazené jedničky Su-wej Sie a Barbora Strýcová vstoupily do Roland Garros hladkou výhrou nad americko-australskou dvojicí Sanchezovou a Sharmaovou. Tchajwansko-český pár v úvodním klání turnaje vyhrál 6:1, 6:4. Ve druhé sadě si favoritky zápasu poradily i s nepříznivým vývojem skóre, když otočily z 0:3 na 5:3.

Krejčíková se Siniakovou deklasovaly soupeřky
Čtvrté nasazené Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková na grandslamu v Paříži hladce postoupily do druhého kola. V úvodním vystoupení na turnaji deklasovaly domácí divoké karty Claru Burelovou a Jessiku Ponchetovou po setech 6:0, 6:3.

Voráčová v Paříži dohrála
Pouhý jeden gem uhrály v úvodním kole Roland Garros Renata Voráčová a Bernarda Peraová ze Spojených států. V souboji s japonskými favoritkami Aojamaovou a Šibaharaovou podlehly za 44 minut po setech 0:6, 1:6.

Hradecká s Klepačovou překvapivě padly
Překvapivým výsledkem skončilo utkání prvního kola čtyřhry mezi Lucií Hradeckou a Andrejou Klepačovou s Martou Kostjukovou a Aljaksandrou Sasnovičovou. Česko-slovinský pár, který plnil role jedenáctých nasazených, prohrál s ukrajinsko-běloruskou dvojicí 4:6, 1:6 a překvapivě končí.

Vybrané zápasy čtvrtečního programu

2. kolo dvouhry
PETRA KVITOVÁ (11.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 94.) 6:3, 6:3
Jelena Ostapenková (LAT, 43.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (4.) 6:4, 6:2
JIŘÍ VESELÝ (68.) – Karen Chačanov (RUS, 16.) 1:6, 7:6(4), 6:7(7), 6:7(2)
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (69.) – Garbine Muguruzaová (ESP, 15.) 3:6, 2:6
Clara Tausonová (DEN, 187.) – Danielle Rose Collinsová (USA, 57.) 2:6, 3:6
Denis Shapovalov (CAN, 11.) – Roberto Carballes Baena (ESP, 101.) 5:7, 7:6(5), 3:6, 6:3, 6:8
Ana Bogdanová (ROU, 93.) – Sofia Keninová (USA, 6.) 6:3, 3:6, 2:6
Aryna Sabalenková (BLR, 12.) – Darja Kasatkinová (RUS, 71.) 7:6(6), 6:0
Andrej Martin (SVK, 102.) – Grigor Dimitrov (BUL, 20.) 4:6, 6:7(5), 1:6
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Ricardas Berankis (LTU, 66.) 6:1, 6:2, 6:2
Guido Pella (ARG, 37.) – Pablo Carreno-Busta (ESP, 18.) 3:6, 2:6, 1:6
Petra Martičová (CRO, 17.) – Veronika Kudermětovová (RUS, 42.) 6:7(1), 7:5, 6:3
Roberto Bautista (ESP, 10.) – Attila Balazs (HUN, 87.) 6:3, 6:1, 6:2
Lloyd George Harris (RSA, 90.) – Matteo Berrettini (ITA, 8.) 4:6, 6:4, 2:6, 3:6
Pablo Cuevas (URU, 60.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 6.) 1:6, 4:6, 2:6
Jelena Rybakinová (KAZ, 18.) – Fiona Ferrová (FRA, 49.) 3:6, 6:4, 2:6

1. kolo čtyřhry
Sie (TPE), STRÝCOVÁ – Sanchezová (USA), Sharmaová (AUS) 6:1, 6:4
Peraová (USA), VORÁČOVÁ – Aojamaová, Šibaharaová (JPN) 0:6, 1:6
Kostjuková (UKR), Sasnovičová (BLR) – HRADECKÁ, Klepačová (SLO) 4:6, 1:6
Burelová, Ponchetová (FRA) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 0:6, 3:6