Vrací se Siniaková do hvězdné formy? Hraje se mi dobře, mám suprový pohyb, tvrdí

- Johan Čáp

Kateřina Siniaková si v posledním roce a půl procházela těžkým obdobím. Zvláštní odchod trenéra, série smolných porážek, pokles žebříčkem. Z dvojice amerických turnajů (New York, US Open) dokonce odjížděla bez jediného úspěšného setu ve dvouhře. Od září se ale blýská na lepší časy.

V Římě vyřadila Němku Kerberovou, ve Štrasburku došla až do čtvrtfinále. Na French Open pak nejprve porazila Američanku Davisovou a ve druhém kole vyzrála i na neoblíbenou Rusku Pavljučenkovovou. V pozápasovém rozhovoru přičítá lepší formu specifické pařížské antuce nebo zlepšenému pohybu na kurtech.

Proti Anastasiji Pavljučenkovové jste hrála v minulosti třikrát, vždy jste prohrála. Na French Open ale její řada výher končí. Nakolik si toho ceníte?
Je to super výhra. S Nasťou to je vždy divoké. Snaží se hrát agresivně. Před zápasem jsem si dala za cíl ji hodně rozpohybovat, vracet jí co nejvíce míčů. To se mi celkem dařilo, někdy ale samozřejmě uhrála pár výměn a byla na dostřel. Celkově bylo jejích nevynucených chyb víc než mých krásných winnerů… Zápas jsem zvládla dobře, plusem je, že to bylo ve dvou setech.

Váš výkon byl oproti třeba US Open diametrálně odlišný. Bojovala jste, měla jste skvělý pohyb. Takový návrat zpět třeba do roku 2018...
Měla bych z toho těžit a věřit si víc. Ano, pohyb jsem dnes měla suprový. Ukázalo mi to i to, že nemusím spěchat ve výměnách a můžu být trpělivá. Na antuce se mi to obzvlášť daří, budu se toho snažit využívat víc.

Pavljučenkovové sedí obecně spíše tvrdé povrchy. Je o ní známo, že antuku vyloženě nemusí. To šlo docela dobře poznat, že?
Určitě. Hard sedí víc agresivním hráčkám, jakou ona je. Je na nich tvrdý odskok, žádné falše. Možná jsem měla k dobru i větší vyhranost na antuce z poslední doby. Povrch mi proti Nastě určitě pomohl. Donutila jsem ji co nejvíc hrát, což jí vůbec nesedělo a chybovala.

Potřetí za sebou jste na Roland Garros ve třetím kole. Je to náhoda?
Určitě se mi tu historicky daří. Antuka mi sedí, hraje se mi na ní dobře. Nejvíc mám ale ráda Austrálii. Moje oblíbená barva je modrá, takže všechno je tam pěknější. (smích) V Paříži hrávám ráda taky. Vyhrály jsme tady s Bárou náš první grandslamový titul mezi juniorkami i dospělými.

Nakolik vám sedí pařížská antuka a její specifika? Celou hlavní soutěž se mluví třeba o delších odskocích.
Povrch může být moje plus v některých zápasech. Patřím k těm hráčkám, co si musí vypracovat bod, takže mám víc času vrátit míč do kurtu. To je určitě výhoda pro můj herní styl. Na druhé straně to často nelétá, taky jsem se tu už natrápila.

Ve třetím kole vás zřejmě bude čekat souboj s Kiki Bertensovou, kterou po zápase se Sarou Erraniovou odvezli na vozíku ve velkých bolestech. Myslíte, že vůbec spolu nakonec budete hrát?
Vidíte, to jsem ani v tom spěchu po zápase nezjistila. Kiki má den na zotavení a ona se z toho dokáže většinou vyhrabat. Očekávám na sto procent těžký zápas.

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
2. kolo dvouhry
Anastasija Pavljučenkovová (RUS, 38.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (61.) 3:6, 4:6