Roland Garros: Krejčíková vyhrála derby se Strýcovou. Siniaková má skalp Pavljučenkovové

- Redakce

Do čtvrtého hracího dne zasáhla na Roland Garros hned šestice českých tenistek. Na úvod středečního programu svedly přímý souboj Barbory Strýcová s Krejčíkovou, úspěšnější byla druhá jmenovaná. Do třetího kola postoupila také Kateřina Siniaková, která na čtvrtý pokus vyzrála na Rusku Pavljučenkovovou. V deblu si připsaly výhru Kristýna Plíšková, Marie Bouzková i Květa Peschkeová. Program na vedlejších dvorcích byl o necelou hodinu posunut kvůli dešti.

Krejčíková v derby porazila Strýcovou
Barbora Krejčíková (114.) udolala po velké bitvě krajanku Barboru Strýcovou (37.) za dvě hodiny a 42 minut 6:4, 3:6, 6:3 a na Roland Garros postupuje do třetího kola.

Zkušenější Strýcová vedla v prvním setu už 4:1, pak ale ztratila pět her v řadě, z toho poslední dvě přes shodu. Ve druhém setu si vypracovala stejný náskok a tentokrát sadu dovedla do vítězného konce. Tenistka z Plzně začala lépe i v rozhodujícím dějství, o brejk z úvodní hry ale rychle přišla. Klíčovým okamžikem utkání se stal šestý gem, v němž Krejčíková přes tři shody vzala své krajance podání. Posléze už si obě hráčky držely své servisy.

„Asi to je největší vítězství v kariéře, nikoho s vyšším žebříčkem jsem nikdy neporazila. Nezačala jsem dobře, prohrávala jsem rychle 1:4. Ani nevím, jak jsem ten set potom uhrála. V další sadě se mi stejné manko stáhnout nepodařilo. Na startu třetí sady jsem si zase prohrála servis, ale potom jsem si prostě řekla, že budu bojovat, snažit se hrát každý balon. Hodně jsme se tahaly o gamy, bylo důležité, že jsem uhrála gem na 4:2,“ zhodnotila Krejčíková.

„Trápila jsem se skoro celý zápas sama se sebou. Tenisově to bylo docela kvalitní, nicméně z mé strany to nebylo úplně dobré. V neděli jsem zjevně nastydla, sedlo mi to na průdušky. Hůře se mi dýchá, někdy mě bolí na prsou. Ale na zápas to velký vliv nemělo, to se nechci vymlouvat,“ uvedla Strýcová.

Pro čtyřiadvacetiletou Krejčíkovou je to dosud nejlepší výsledek ve dvouhře na grandslamu, mohl by jí zajistit premiérový posun do Top 100. Souboj o místo v osmifinále svede proti Cvetaně Pironkovové (157.), čtvrtfinalistce nedávného US Open.

Siniaková je opět ve třetím kole
Kateřina Siniaková (61.) si ve druhém kole pařížského Roland Garros poradila s Anastasijí Pavljučenkovovou (38.) po setech 6:3 a 6:4, zápas trval hodinu a 17 minut. Česká tenistka tak upravila vzájemnou bilanci na 1:3.

„S Nasťou to je vždy divoké. Snaží se hrát agresivně. Před zápasem jsem si dala za cíl ji hodně rozpohybovat, vracet jí co nejvíce míčů. To se mi celkem dařilo, někdy ale samozřejmě uhrála pár výměn a byla na dostřel. Celkově bylo jejích nevynucených chyb víc než mých krásných winnerů… Zápas jsem zvládla dobře, plusem je, že to bylo ve dvou setech,“ řekla Siniaková.

Češka postoupila na antukovém grandslamu už potřetí v řadě do třetího kola, loni z toho bylo dokonce osmifinále. O vyrovnání tohoto výsledku si zahraje proti nasazené pětce Kiki Bertensové (8.), která v maratonské bitvě porazila někdejší finalistku turnaje Saru Erraniovou (150.).

Překvapení! Schmiedlová zničila Azarenkovou
Hned zkraje středečního programu se na Roland Garros urodilo obrovské překvapení. Slovenka Anna Karolína Schmiedlová (161.) smetla finalistku US Open a čtrnáctou tenistku světa Viktorii Azarenkovou (14.) dvakrát 6:2 a zahraje si v Paříži o premiérové grandslamové osmifinále.

Zverev zvládl pětiseťák s Herbertem
Nasazená šestka Alexander Zverev (7.) zvládl první velkou zkoušku na letošním Roland Garros, když ve druhém kole vybojoval po třech hodinách a 59 minutách vítězství 2:6, 6:4, 7:6(5), 4:6 a 6:4 nad Pierrem-Huguesem Herbertem (78.). Jeho dalším soupeřem bude italský kvalifikant Marco Cecchinato (110.).

Německý tenista uhrál na antukovém grandslamu loni i předloni čtvrtfinále. Na dvou letošních akcích velké čtyřky má na kontě semifinále (Australian Open) a finále (US Open), Wimbledon se nekonal.

Kr. Plíšková v deblu postupuje
Kristýna Plíšková postoupila na Roland Garros do druhého kola čtyřhry. Spolu se Slovenkou Viktórií Kužmovou zdolala náhradnice Paarovou s Wachaczykovou 6:2, 2:6 a 6:0. Plíšková s Kužmovou spolu startují teprve na druhém turnaji. Ten loňský v Bukurešti společně ovládly a drží si tak i nadále svou neporazitelnost.

Bouzková v deblu uspěla
Marie Bouzková a její nizozemská parťačka Arantxa Rusová přehrály v prvním kole Roland Garros rumunsko-švédskou dvojici Bogdanová, Petersonová za dvě hodiny a 35 minut 6:4, 4:6 a 6:4. Bouzková s Rusovou v rozhodujícím setu dvakrát ztratily výhodu brejku, v závěru utkání však ukořistily dva klíčové gemy. Vítězky můžou ve druhém kole narazit na nejvýše nasazený pár Barbora Strýcová, Su-wej Sie.

Ve čtyřhře postupuje i Peschkeová
České tenistky dnes měly v prvním kole čtyřhry na Roland Garros stoprocentní úspěšnost. Na vítězství Kristýny Plíškové a Marie Bouzkové navázala zkušená Květa Peschkeová, která se svou nizozemskou parťačkou Demi Schuursovou porazila japonské duo Hibinová, Ninomijaová 7:6(5), 5:7 a 6:4. Bitva se natáhla na dvě hodiny a 43 minut. Nasazené šestky o své výhře rozhodly brejkem v deváté hře třetího setu.

Vybrané zápasy 4. hracího dne hlavní soutěže

Dvouhra
BARBORA STRÝCOVÁ (37.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (114.) 4:6, 6:3, 3:6
Stan Wawrinka (SUI, 17.) – Dominik Köpfer (GER, 61.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:1
Viktoria Azarenková (BLR, 14.) – Anna Karolína Schmiedlová (SVK, 161.) 2:6, 2:6
Sara Erraniová (ITA, 150.) – Kiki Bertensová (NED, 8.) 6:7(5), 6:3, 7:9
Elina Svitolinová (UKR, 5.) – Renata Zarazuová (MEX, 178.) 6:3, 0:6, 6:2
Lorenzo Giustino (ITA, 157.) – Diego Sebastian Schwartzman (ARG, 14.) 1:6, 5:7, 0:6
Norbert Gombos (SVK, 106.) – Jurij Rodionov (AUT, 170.) 6:2, 2:6, 7:6(4), 6:4
Cvetana Pironkovová (BUL, 157.) – Serena Williamsová (USA, 9.) bez boje
Anastasija Pavljučenkovová (RUS, 38.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (61.) 3:6, 4:6
Jack Sock (USA, 310.) – Dominic Thiem (AUT, 3.) 1:6, 3:6, 6:7(6)
Mackenzie McDonald (USA, 236.) – Rafael Nadal (ESP, 2.) 1:6, 0:6, 3:6
Simona Halepová (ROU, 2.) – Irina Beguová (ROU, 72.) 6:3, 6:4
Alexander Zverev (GER, 7.) – Pierre-Hugues Herbert (FRA, 78.) 2:6, 6:4, 7:6(5), 4:6, 6:4

Čtyřhra
V. Kužmová (SVK), KR. PLÍŠKOVÁ – Paarová (ROU), Wachaczyková (GER) 6:2, 2:6, 6:0
BOUZKOVÁ, Rusová (NED) – A. Bogdanová (ROU), Petersonová (SWE) 6:4, 4:6, 6:4
Hibinová, Ninomijaová (obě JPN) – PESCHKEOVÁ, Schuursová (NED) 6:7(5), 7:5, 4:6