Premiérové vítězství na okruhu. Ital dosáhl životního úspěchu v šestihodinové bitvě

- Jan Vojkůvka

Dlouhých 13 let mezi profesionály trvalo, než Ital Lorenzo Giustino dokázal na okruhu ATP vybojovat své premiérové vítězství. Povedlo se mu to nyní na Roland Garros, kde jej čekala nervydrásající šestihodinová bitva, jež byla rozdělena do dvou dní. Životní úspěch mu nezkazilo ani nepříznivé počasí, které udělalo duel o to náročnější.

Zima, déšť či mrholení, silný vítr. Podmínky, které se prakticky nezměnily během obou dnů, v nichž spolu Lorenzo Giustino a Corentin Moutet válčili o postup do druhého kola. Dohromady na dvorci strávili 6 hodin a 5 minut, což z jejich střetnutí dělá druhý nejdelší zápas v historii Roland Garros.

První den tohoto utkání bylo dění na kurtu přerušeno v průběhu třetí sady. Dohrávka, jež na oba čekala v pondělí, nabídla více než čtyři hodiny tenisu. Bitvu nakonec vyhrál Giustino po setech 0:6, 7:6(6), 7:6(3), 2:6, 18:16. Jen samotná pátá sada přitom trvala rovné tři hodiny.

Pro Giustina se jednalo o životní úspěch. Až do souboje s Moutetem měl devětadvacetiletý Ital na kontě pouhé čtyři zápasy v hlavních soutěžích turnajů ATP. Všechny prohrál. Tenista, jenž debutoval na okruhu ITF v roce 2007, se tak dočkal premiérového vítězství mezi elitou po dlouhých 13 letech mezi profesionály.

Je skoro až zázrakem, že během pátého setu proti Moutetovi nečelil ani jednomu mečbolu. Hned třikrát totiž v klíčových chvílích prohrál servis a postupně čelil stavu 6:7, 13:14 a 14:15. Ve všech případech se ale dokázal zmobilizovat k odporu, získal ztracená podání zpět a hrozbu porážky odvrátil. A když ve 34. hře rozhodujícího setu proměnil svůj (celkově) třetí mečbol, padl šťastně na zem a začal slavit.

Zápas nabídl neskutečných 459 výměn, ze kterých Moutet vyhrál 242 oproti 217, jež vybojoval Giustino. Celkem bylo k vidění 145 vítězných úderů a 184 nevynucených chyb. Podobné zápasy přitom jsou již v současné době výjimkou kvůli zavedení nových pravidel v Davis Cupu i na grandslamových turnajích, kde se páté sety končí tiebreaky. Roland Garros se jako poslední prozatím drží pravidla o nutnosti vyhrát pátý set rozdílem dvou gemů.

A co po maratónském utkání řekl šťastný vítěz? „Cítím se parádně. Perfektně. Zítra si asi půjdu trošku zaběhat, protože jsem nějak moc čerstvý,“ smál se od srdce.

Pro pořádek se sluší zmínit, že nejdelší zápas na Roland Garros se odehrál v roce 2004. Tehdy Francouz Fabrice Santoro porazil svého krajana Arnauda Clementa po 6 hodinách a 33 minutách.