Vydřená výhra se počítá. V takových podmínkách moc nevyhrávám, ulevilo se Plíškové

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Karolína Plíšková zvládla úvodní zápas na letošním Roland Garros a postoupila do druhého kola. V souboji proti Egypťance Majar Šarífovou se ovšem natrápila víc, než by se dalo čekat, za což mohly i obtížné podmínky, které jí zrovna nesvědčí. Češka nakonec vyhrála po obratu 6:7(9), 6:2, 6:4 a ohromně se jí ulevilo.

Nejen zima, ale také nepříjemný déšť, který se snášel nad kurtem, na němž probíhalo střetnutí mezi Plíškovou a Šarífovou, vytvořilo těžké podmínky, ve kterých se české tenistce nehraje dobře. Vodou nasáklé těžké míče, nepříjemný vítr a nebojácná hra soupeřky, jež neměla co ztratit – to vše vytvořilo drama, ve kterém musela Plíšková otáčet skóre.

„Každý se tu trápí. Tyto podmínky nejsou z mých oblíbených,“ podotkla Plíšková. „Nebyla úplně taková zima, ale vadil mi déšť, míče úplně nasákly. Pomalé míče a styl její hry, to byla blbá kombinace. Úplně mi to nesedlo. Moc zápasů jsem v takových podmínkách nevyhrála, takže je to cenné,“ ulevilo se české hráčce.

V prvním setu měla Plíšková osm setbolů, které ale nevyužila. Musela tak otáčet skóre z 0-1 na sety. A to se jí povedlo. Ve druhé i třetí sadě už byla lepší hráčkou na dvorci.

„Hledala jsem se tak nějak celý zápas. Byly tam lepší momenty, ale i horší. Nějak jsem dobře necítila míč, ty pomalé do bekhendu pro mě byly nepříjemný, bylo to těžké zabít,“ pokračovala Plíšková. „Po prvním setu jsem začala trochu líp. Kdybych tak zahrála v prvním, už jsem dávno na pokoji, ale bohužel,“ dodala k utkání.

Čtyřiadvacetiletá Šarífová, která se poprvé v kariéře probojovala do hlavní soutěže grandslamu, do duelu vstoupila jako velký outsider. I proto mohla hrát uvolněně, nic se totiž od ní neočekávalo. Plíšková je na takové situace už zvyklá, mladší tenistky se podle ní proti favoritkám umí vždy vybičovat k dobrému výkonu.

„Tak to bude častěji a častěji, děje se to všem, nejsem jediná. Je to těžký, nemají co ztratit a hrajou dobře. Já jsem nehrála dobře, o tom se nebudeme bavit, ale ona pro to udělala všechno, abych se tak cítila, hrála chytře,“ chválila soupeřku a kritizovala vlastní výkon. „Musím prostě vydržet, furt do toho chodit. Když budu hrát rychle, není tam moc holek, co by mě přehrály rychlostně, i když jsou mladší. Tyhle holky dokážou zahrát dobře set, set a půl, ale vydržet celý zápas, to je pro ně těžký.“

Pro českou tenistku se jednalo o první zápas od skreče ve finále v Římě, kde ji trápilo zranění stehenního přitahovače. Její stav se ale postupně lepší. „Mám tady fyzia, bude den volno, to se v těchto situacích dost hodí. Pomohlo i, že jsem měla po Římě tři, čtyři dny úplné volno, a pak začínala pomalu, abych to hned nezhoršila. Není to úplně nej, ale nic, co by mě omezovalo, s mým výkonem to nemělo nic společného,“ upozornila.

V dalším kole si Plíšková zahraje s vítězkou Roland Garros z roku 2017 Jelenou Ostapenkovou. Ta v prvním kole smetla Američanku Brengleovou. „Nemá výsledky jako pár let zpátky, ale pořád umí hrát tenis. Podmínky budou těžké a asi nebudou sedět nikomu. Některé soupeřky budou těžší než jiné. Je potřeba být silný v hlavě,“ dodala.