Veselý v Paříži vyhrál po třech letech: Mám sebevědomí, chci zpět březnovou formu

- Johan Čáp

Pro Jiřího Veselého se počasí na Roland Garros oproti hráčům v pondělní rundě umoudřilo. Místo kulichu a teplé péřovky mohl sedět o přestávkách jen v tričku a šortkách. Přesto to ani on neměl v 1. kole proti kvalifikantovi Liamu Broadymu z Velké Británie vůbec jednoduché, vysoká vlhkost a těžké míče mu coby favoritovi zápasu pořádně zatopily.

„Do 1. kola to byl dobrý los. Soupeř sice neztratil v kvaldě ani jeden set, ale znal jsem ho z juniorů. Přesně jsem věděl, do čeho jdu,“ vyprávěl viditelně spokojený český tenista podrobnosti o svém protivníkovi. S ním se naposledy utkal v roce 2011 ve 3. kole na juniorském Wimbledonu. Veselého tehdy málem připravil o post světové juniorské jedničky, když Britovi o kousek unikl wimbledonský triumf. O devět let později už 26letý Brit ale českého tenistu neporazil.

„Byl jsem coby favorit lehce nervózní. Až na druhý set, kdy jsem trochu ztratil tempo, jsem se s tím ale dobře popasoval. V závěru zápasu jsem se posunul víc do kurtu, což mu dělalo obrovské problémy,“ popisoval průběh duelu, který Veselý zvládl dohrát ve čtyřech setech a mohl si po jeho konci pořádně zakřičet radostí.

Mimochodem – pro českého borce šlo o první singlovou výhru v Paříži od 31. května 2017. Tehdy porazil ve 2. kole Slovince Bedeneho. „Už na US Open jsem říkal, že se cítím líp. U mě to nějakou dobu trvá, než najdu zápasový rytmus. Rád bych se co nejdřív vrátil na úroveň březnové formy,“ doufá.

Tehdy byl hrdinou daviscupového zápasu na Slovensku a ještě předtím vyhrál turnaj v indickém Puné. Bohužel koronavirus přišel v tom nejlepším. Po restartu už se Veselý trápil – prohrál své úvodní utkání na challengeru na Štvanici, dále vypadl v 1. kole na US Open a ve 2. kole challengeru v Prostějově.

Až hamburská antuka viděla Veselého znovu v zajímavé fazóně. Včetně kvalifikace na ní vyhrál tři zápasy. „V Německu jsem nabral sebevědomí. Doufám, že v Paříži nebude 2. kolo konečná.“ Tam čeká vytáhlý Rus Chačanov a Veselý tuto výzvu vítá: „Těžký soupeř, ale nemám co ztratit.“

Mimochodem českého tenistu může hrstka diváků v areálu Rolanda Garrose vidět i v úterý, neboť po dvou letech bude hrát na grandslamu i čtyřhru. Konkrétně s Argentincem Londerem. „Beru to jako doplněk. Udrží mě to v zápasovém tempu. Je dobré si zkusit return nebo servis-volej v utkání, může to svým způsobem trošku pomoct,“ věří. V prvním kole čeká na argentinsko-český pár silné duo Britů – Jamie Murray, Neal Skupski.

Roland Garros, Paříž (FRA, 38 000 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (68.) – Liam Broady (GBR, 207.) 6:2, 5:7, 6:3, 6:2