Nedělej stejnou chybu jako já! Wilander zpochybnil počínání Murrayho

- Marek Bartošík

Mats Wilander, jenž patří k nejaktivnějším komentátorům tenisového dění, se pro Eurosport rozpovídal o svém názoru na Andyho Murrayho. Podnětem byla Britova bleskurychlá porážka v prvním kole Roland Garros proti Stanu Wawrinkovi. „Měl by přestat myslet na sebe,“ nebral si servítky Wilander.

Mnozí fanoušci očekávali monumentální bitvu podobné té, kterou Andy Murray a Stan Wawrinka svedli v semifinále Roland Garros 2017. Tehdejší brutální zápas odnesla těla obou tenistů – Wawrinkovo koleno a Murrayho kyčel.

Tentokrát se ani jeden nenadřel, vždyť švýcarský tenista potřeboval na výhru 6:1, 6:3 a 6:2 pouze hodinu a půl. A spíše než o jeho síle bylo utkání o Murrayho nevýrazném výkonu, který se pranic nelíbil tenisovému expertovi Eurosportu Matsu Wilanderovi.

„Mám o Andyho Murrayho starost. Rád bych od něj slyšel, proč stále hraje, proč nám dává falešnou naději, že se jednou vrátí. Mám z něj přetrvávající pocit zklamání. Je správné to, co dělá?“ ptal se šestapadesátiletý Švéd.

Wilander posléze připomněl vlastní kariéru jako příklad. V letech 1982–1988 si zahrál jedenáct singlových finále na grandslamu, hned sedmkrát byl úspěšný. Pak ale přišel postupný ústup ze slávy. A než v roce 1996 s profesionálním tenisem skončil, prožil na jeho poměry několik mizerných sezón.

„Byla to největší chyba, kterou jsem ve své kariéře udělal. Myslím, že Andy Murray by měl přestat myslet na sebe a měl by začít uvažovat nad tím, kým byl. Má vůbec právo brát divoké karty mladým hráčům?“ nadhodil Wilander.

A kým že to nyní třiatřicetiletý Murray byl a je? Trojnásobným grandslamovým vítězem, dvojnásobným olympijským šampionem, vítězem Davis Cupu i Turnaje mistrů a někdejší světovou jedničkou. A právě na to upozorňují jeho fanoušci, když tvrdí, že jejich oblíbenec může hrát tak dlouho, jak sám uzná za vhodné.