Roland Garros: Veselý vyhrál na French Open po třech letech, postupuje i Kristýna Plíšková

- Redakce

Na grandslamovém Roland Garros v pondělí pokračovalo první kolo hlavní soutěže. Naskočilo do něj hned šest českých zástupců. Petra Kvitová nepřipustila komplikace proti Océane Dodinové. Utkání prvního kola odehrály taktéž Kateřina Siniaková a Kristýna Plíšková, jimž stačily k vítězství jen dva sety. Oproti tomu na antukovém grandslamu končí v úvodním kole Karolína Muchová a Markéta Vondroušová. Pokud jde o mužskou část pavouka, tak Jiří Veselý po třech letech zvítězil v hlavní soutěži French Open. Kvůli dešti začal program na všech kurtech kromě centrálního o dvě hodiny později.

Kvitová si poradila s Dodinovou
Petra Kvitová (11.) zahájila své tažení na Roland Garros vítězstvím 6:3 a 7:5 nad domácí Océane Dodinovou (118.). V duelu, který trval hodinu a 17 minut, ztratila favorizovaná Češka pouze jednou podání. K postupu si pomohla osmi esy. Kvůli dešti se utkání konalo pod zataženou střechou centrálního dvorce Philippa Chatriera.

„Nikdy jsem proti ní nehrála ani netrénovala, takže to bylo o to těžší. Hrála agresivně, hodně často ploché údery stejně jako já. Vydala jsem ze sebe hodně sil, než jsem se dočkala šance na prolomení jejího servisu. Ve druhém setu se vrátila do zápasu a předvedla skvělý výkon,“ hodnotila Kvitová, která se také pozastavila nad specifiky letošního Roland Garros.

„Podmínky jsou oproti jiným turnajům naprosto odlišné, míče třeba hůře létají, jak jsou těžké. Musela jsem si na to hodně zvykat,“ doplnila.

Kvitovou ve druhém kole čeká Jasmine Paoliniová (94.), která přehrála Bolsovovou (97.). Dvojnásobná wimbledonská šampionka loni antukový grandslam vynechala kvůli zranění. Jejím nejlepším výsledkem na turnaji je semifinále z roku 2012.

Siniaková postupuje do dalšího kola
Kateřina Siniaková (61.) zvládla duel prvního kola a porazila Američanku Lauren Davisovou (62.) po setech 7:6 a 6:2. V první sadě se obě tenistky hodně trápily na servisu. Siniaková dokonce vedla 5:4 a šla podávat, ale sadu musel rozseknout tiebreak. V něm však byla česká hráčka šťastnější a od té doby už na kurtu kralovala. Ve druhém setu začal Siniakové fungovat první servis, i díky kterému si závěrečnou sadu v klidu pohlídala. 

A z postupu má česká tenistka pochopitelně velkou radost. „Je to pro mě cenná výhra. Podmínky nebyly vůbec jednoduché. V první sadě jsem stále vyhrávala hodně výměn, ale nedokázala jsem to často potvrdit v rozhodující moment a udělala jsem hloupou chybu. To mě často štvalo.“

„Míčky moc nelítaly, soupeřka toho hrozně moc doběhla i přesto, že jsem měla velký tlak. Ke konci první sady jsem byla nervózní, ale naštěstí jsem to dotáhla v tiebreaku a v druhém setu už to bylo klidnější,“ hodnotí zápas Siniaková, jež nejdále na French Open dokráčela do osmifinále. 

Češku v dalším kole čeká Ruska Pavljučenkovová (38.), která v prvním kole porazila svou krajanku Kuzněcovovou (33.).

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Katerina Siniakova (@siniakovakaterina),Zář 27, 2020 v 5:57 PDT


Karolína Muchová nezvládla vstup do letošního ročníku Roland Garros 
Turnajová dvaadvacítka Karolína Muchová (26.) nestačila na Američanku Christinu McHaleovou (81.), s níž padla za hodinu a 26 minut 2:6 a 4:6.

Utkání začala olomoucká rodačka třinácti ztracenými výměnami v řadě a brzy tak prohrávala Muchová už 0:5 a 30:40. Pak alespoň odvrátila hrozbu potupného kanára, na víc než dva uhrané gemy to ale v prvním dějství nestačilo. V tom druhém se výkon Češky přeci jen zlepšil. Muchová získala v pátém gemu servis protivnice a skrze maratonskou hru brejk následně potvrdila. Jenže poté si znovu vybrala slabší chvilku a začala kupit jednu nevynucenou chybu za druhou. Výsledkem byly čtyři soupeřčiny gemy v řadě a konec duelu.

„Na antuce jsem toho moc bohužel nenatrénovala. Chtěli jsme trošku potrénovat přímo v Paříži, ale pršelo, hrála jsem tady jen hodinu v hale. Soupeřka chytila začátek, já jsem udělala pár chyb a už se to valilo. Necítila jsem se zdravotně na kurtu moc dobře, bolela mě hlava, jsem poslední dva dny nějak unavená. Snad jsem tady nic nechytila. (směje se) Nebyl to prostě můj den,“ mrzí krátká pařížská štace Muchovou.

Vondroušová na Świątekovou nestačila
V souboji nastupující tenisové generace byla úspěšnější Polka Iga Świąteková (54.), která Markétě Vondroušové (19.) nedala sebemenší šanci a zvítězila ve dvou setech 6:1 a 6:2. Obzvlášť ve druhé sadě Češce naprosto odešel servis. Přes první podání ovládla jen necelou třetinu výměn, k tomu se dopustila pěti dvojchyb.

Jednadvacetiletá Vondroušová tedy nezopakuje loňský senzační úspěch, kdy na French Open dokráčela až do finále, ve kterém podlehla Australance Bartyové, současné světové jedničce. 

„Jsou tady v Paříži trošku těžší podmínky, to se na tom možná trochu podepsalo. Méně to létá. Iga mně nenechala prostor, abych se do zápasu vůbec dostala. Většinu toho pozabíjela. Možná jsem mohla hrát někdy více agresivně. Na kurtu to bylo takové na jednu bránu. Hrála hrozně dobře a já jsem se spíš jen pořád bránila. Myslím, že jí to dnes sedlo,“ okomentovala své první kolo Vondroušová, načež dodala, že se i přes tuto prohru její pozitivní vztah k Roland Garros nezmění.

 

Veselý ztratil proti Broadymu jen set
Jiří Veselý (68.) prožil na Roland Garros po třech letech opět vítězný zápas, když Liama Broadyho (207.) porazil po setech 6:2, 5:7, 6:3 a 6:2.

Proti kvalifikantu Broadymu sázel na svou typickou důraznou hru od základní čáry a opřít se mohl i o podání a 14 es. V koncovce druhé sady a na úvod třetí si prošel výraznou herní krizí, když od stavu 5:4 a 30:15 vyhrál jen dvě z následujících 21 výměn.

I s pomocí soupeře, který začal častěji kazit, se včas vzpamatoval a úspěšnou šňůrou pěti gemů třetí set otočil ve svůj prospěch. Poslední set už byl celkem jasnou záležitostí, Broady se ještě v první hře ubránil smršti brejkbolů, ale v závěru mu došly síly a Veselý dokončil zápas v suverénním duchu.

„Podmínky nebyly ideální, na moji hru už vůbec ne. Byl jsem si vědom, že mám relativně dobrý los do 1. kola. Sice odehrál tři dobré utkání v kvalifikaci, neztratil ani set, ale známe se z juniorů a věděl jsem, do čeho jdu, co čekat," popisoval Veselý své pocity před zápasem.

„Byla tam svým způsobem nervozita, roli favorita jsem si vzal na sebe, musel jsem se s tím popasovat. Až na druhý set, kdy jsem trošku ztratil tempo, ale on zahrál skvěle, jsem to zvládl. Našel jsem cestu, víc jsem se posunul do kurtu a sebral jsem mu čas. To mu dělalo obrovský problémy a utkání se otočilo na jednu stranu," nechal se slyšet momentálně nejlepší český tenista, jehož maximem je na French Open 3. kolo z roku 2017.

Ve druhém kole se Veselý střetne s Rusem Chačanovem (16.). 

Kristýna Plíšková za hodinu vyprovodila z kurtu Kužmovou
Kristýna Plíšková (69.) si musela na svůj zápas oproti původním plánům více než šest hodin počkat, o to rychleji ale prolétla na Roland Garros do druhého kola. Češka smetla turnajovou svou deblovou parťačku Viktórii Kužmovou (90.) ze Slovenska za 56 minut 6:1, 6:2 a připsala si na šestý pokus svou vůbec premiérovou výhru v hlavní soutěži pařížského grandslamu. Duel se hrál v obrovském tempu a ryzích výměn bylo k vidění naprosté minimum.

Ve druhém kole čeká rodačku z Loun jedenáctá nasazená Španělka Muguruzaová (15.).

Vybrané zápasy 2. hracího dne hlavní soutěže

PETRA KVITOVÁ (11.) – Océane Dodinová (FRA, 118.) 6:3, 7:5
KATEŘINA SINIAKOVÁ (61.) – Lauren Davisová (USA, 68.) 7:6(5), 6:2 
Christina McHaleová (USA, 82.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (26.) 6:2, 6:4 
Iga Swiateková (POL, 54.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (19.) 6:1, 6:2 
JIŘÍ VESELÝ (68.) – Liam Broady (GBR, 207.) 6:2, 5:7, 6:3, 6:2 
Viktória Kužmová (SVK, 90.) – KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (69.) 1:6, 2:6 
Marin Čilič (CRO, 40.) – Dominic Thiem (AUT, 3.) 4:6, 3:6, 3:6 
Katarina Zavacká (UKR, 112.) – Kiki Bertensová (NED, 8.) 6:2, 2:6, 0:6 
Fabio Fognini (ITA, 15.) – Michail Kukuškin (KAZ, 88.) 5:7, 6:3, 6:7(1), 0:6 
Cvetana Pironkovová (BUL, 157.) – Andrea Petkovicová (GER, 95.) 6:3, 6:3 
Jošihito Nišioka (JPN, 52.) – Felix Auger-Aliassime (CAN, 22.) 7:5, 6:3, 6:3 
Monica Puigová (PUR, 98.) – Sara Erraniová (ITA, 150.) 2:6, 1:6
Reilly Opelka (USA, 36.) – Jack Sock (USA, 310.) 4:6, 4:6, 3:6 
Elina Svitolinová (UKR, 5.) – Varvara Gračevová (RUS, 89.) 7:6(2), 6:4 
Světlana Kuzněcovová (RUS, 33.) – Anastasija Pavljučenkovová (RUS, 38.) 1:6, 6:2, 1:6
Tamara Zidanšeková (SLO, 83.) – Garbine Muguruzaová (ESP, 15.) 5:7, 6:4, 6:8 
Gaël Monfils (FRA, 9.) – Alexander Bublik (KAZ, 49.) 4:6, 5:7, 6:3, 3:6 
Kristie Ahnová (USA, 102.) – Serena Williamsová (USA, 9.) 6:7(2), 0:6 
Kamil Majchrzak (POL, 100.) – Karen Chačanov (RUS, 16.) 6:7(3), 3:6, 3:6 
Jan-Lennard Struff (GER, 32.) – Frances Tiafoe (USA, 67.) 3:6, 7:6(5), 6:3, 6:7(2), 6:3
Egor Gerasimov (BLR, 83.) – Rafael Nadal (ESP, 2.) 4:6, 2:6, 2:6 
Daniil Medveděv (RUS, 5.) – Márton Fucsovics (HUN, 63.) 4:6, 6:7(3), 6:2, 1:6
Chloé Paquetová (FRA, 185.) – Alizé Cornetová (FRA, 52.) 3:6, 2:6