Češky ve finále povede Karolína Plíšková a Petra Kvitová

- Radim Sochor

Češky loňský fedcupový turnaj ovládly, když v zaplněné O2 aréně dokázaly senzačně otočit skóre s ruskými tenistkami. Mnozí jistě rádi vzpomínají na závěrečnou čtyřhru, ve které Karolína Plíšková s Barborou Strýcovou urvaly závěrečný bod. Kdo bude ale reprezentovat naše barvy v letošním finále?

Finále se bude odehrávat na francouzské půdě, přesněji ve čtvrtmilionovém Štrasburku. Francouzská reprezentace města střídá, čtvrtfinále hrála v Marseille a semifinále v Trélazé. Finále se bude hrát na tvrdém povrchu v hale.

Češky jsou považované za jasné favoritky, a tak uvidíme, zdali své pozici dostojí. Karolína Plíšková se momentálně pohybuje na vrcholu své kariéry, tedy na pátém místě žebříčku WTA, Petra Kvitová se rovněž dostává do dobré formy, před dvěma týdny vyhrála turnaj ve Wu-chanu a na finále je zvědavá, neboť o soupeřkách prý příliš neslyšela: „Moc jsem o nich neslyšela, akorát Caroline Garciová měla nějakou suspendaci a brala to hodně s úsměvem. Trochu jsem zaregistrovala Mladenovicovou.“

Do týmu se připojí také Barbora Strýcová, která letos ve čtyřhře po boku Sanii Mirzaové skutečně září. „Do Francie se těším, bude to velmi těžký zápas. Hraje Mladenovicová, Garciová, Parmentier a tak dále. My z finále zkušenosti máme a bude to hratelné,“ dodala Barbora. Čtvrtou nominovanou tenistkou na finále byla Lucie Hradecká. O sestavě mluvil kapitán Petr Pála následovně: „S takovou sestavou jet do Francie na finále, je radost. Máme několik hráček z dvacítky, navíc ještě Lucku Hradeckou, která ve FC odvádí tradičně vyrovnané výkony. Jedeme v roli favoritů a musíme se s tím popasovat.“

Českému výběru bude chybět Lucie Šafářová, tedy stabilní kámen našeho výběru. Proč tomu tak je? „Lucka Šafářová mě požádala, jestli by šla udělat nominace bez ní. Sezona byla v jejím podání vachrlatá, nemohla udělat žádnou přípravu. Chce, aby byla zpátky ve dvacítce, což plně respektuji. Kdyby se jakékoliv z děvčat cokoliv stalo, připojila by se k týmu,“ dodal kapitán našeho týmu.

Velký otazník visel nad dvojicí Garciová/Mladenovicová. Obě hráčky se nedohodly s francouzskou tenisovou federací a po olympiádě se zdálo, že už Francii reprezentovat nebudou. Nicméně poté došlo k usmíření, a tak dvě nejlepší francouzské tenistky do finále Fed Cupu proti obhájkyním mohou zasáhnout.